Nästa artikel
Kostnaderna ökar efter dieselgate
Nyheter

Kostnaderna ökar efter dieselgate

Publicerad 28 juni 2016 (uppdaterad 28 juni 2016)
Efter förhandlingar med amerikanska åklagare och miljöorganisationer höjs nu kostnaderna för Volkswagen efter utsläppsskandalen. Samtidigt börjar krav på ersättning komma från andra håll.
Tidigare uppskattades det att Volkswagens dieselskandal skulle komma att kosta företaget cirka tio miljarder dollar (cirka 85 miljarder kronor) för återköp och ersättning till konsumenter och miljöfonder i USA. Nu säger källor till Reuters att den siffran har höjts till över 15 miljarder dollar (cirka 128 miljarder kronor). 

Samtidigt höjs det röster för att europeiska konsumenter ska få samma ersättning som de amerikanska.

–Volkswagen borde frivilligt betala europeiska bilägare ersättning som är jämförbar med vad de betalar amerikanska konsumenter, säger Elzbieta Bienkowska, ansvarig för industri och inre marknad i Europeiska kommissionen.

Förutom de här kostnaderna har också norska oljefonden nu lämnat in sin stämningsansökan mot Volkswagen på grund av avgasfusket. Fonden, som är Volkswagens största delägare utan plats i styrelsen, har redan tidigare kritiserat Volkswagens ledning och ingår nu i den stämning mot företaget som flera av de stora investerarna driver.

Diskutera: Hur kan Volkswagen återvinna kundernas förtroende?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2016-07-01 14:30
Peter E

Men vidstige, är det inte samma sak för Toyota?
Varje gång en Toyota säljs istället för en Lexus så är det en förlust. För Toyota.

#11g • Uppdaterat: 2016-07-01 16:50
Vidstige

Peter E, inte direkt, Toyota tjänar bra pengar per såld bil. Toyota har inte heller nån lite billigare bil som har bättre marginal.

För köparna är ju steget från VW till Skoda inte särskilt långt, nästan samma grejor, något lägre pris. Men klart bättre lönsamhet per såld bil.

Men visst, Toyota/Lexus borde bli bättre på att sälja Lexus i Europa helt klart. Mer anpassning av produkten för dom förhållande som råder i Europa krävs då än man har idag. Var inne på Lexus nyligen i Täby vid 17,00 snåret och det var tomt på presumtiva kunder. Dåligt! För VW-koncernen är det inte problemet dock, intresset för Audi är stort. Kunde man inte köpa VW så skulle nog en hel del gå upp till Audi, ny eller begagnat, alternativ Skoda då. Så helt klart stor potential till ökad lönsamhet den vägen. Att producera folkbilar i högkostnadsländer som Tyskland med hög lönsamhet är extremt svårt.

#11h • Uppdaterat: 2016-07-01 17:40
Pi

Vidstige - jag har sagt det tidigare men upprepar det igen eftersom det uppenbarligen inte fastnat i din hjärna. Alltså - du skulle möjligen inte kunna tänka dig att väldigt många VW-ägare trots allt är rätt nöjda med sina fordon - och dessutom såpass nöjda att man faktiskt kan tänka sig att köpa en VW igen. Är det en helt omöjlig tanke i din hjärna ? Fordonen behöver inte ha "superkvalitet" för att man skall vara nöjd trots allt. Och de har ofta andra egenskaper som i många fall väl uppväger den eventuella kvalitetsfördel som ditt kära Toyota skulle kunna ha. Jag är ett exempel på en ägare som trots dina profetior köpte en VW igen vid bytet i vintras. Och jag brukar i 9 fall av 10 byta märke vid bilbytet men denna gång blev det inte så. Trots "dieselgate". Och jag kan berätta att inbytesvärdet för min "gamla" Golf var synnerligen gott även hos andra handlare än VW - eller snarare ännu bättre i flera fall. Så handlarna är nog inte lika rädda för VW-bilar som du verkar vara. Fast du har ju ingen egen erfarenhet av dom såvitt jag förstått utan dina utsagor bygger uteslutande på vad du läst. Och har du en gång varit med om nåt som sen refereras om i en tidning så känner du knappast igen dig i den beskrivning som tidningen redovisar... Därmed inte sagt att VW saknar fel men tyvärr har nog de flesta andra märkena också några akilleshälar därvidlag.

#11i • Uppdaterat: 2016-07-01 18:00
Peter E

Jag är inne på min 8.e VW. Köpt i vintras.
Förtroendet är fortsatt högt.
Blir en VW nästa gång också som det ser ut nu.
Många lockande modeller har de, svårt att välja.

#11j • Uppdaterat: 2016-07-01 18:05
Peter E

För skojs skull så kan vi ta min bil, en Passat SC TSI 220 DSG6 GT.
Vad skulle jag välja i tex Toyotas sortiment för att få nåt motsvarande?
....................................................................................

Nej precis, det finns absolut ingenting.

#11k • Uppdaterat: 2016-07-01 19:46
Vidstige

Pi, som Peter är inne på så får han mycket bil för pengarna, väl så. Vad jag säger är att VW inte tjänar pengar på det, annat än på eftermarknaden. Enkelt uttryckt, VW tjänar inga direkta pengar på bilen dom första 3 åren, när den t.ex. går som förmånsbil. Det är sen när den blir lite äldre och kräver mer service/rep/underhåll som man tjänar pengar. Och en anledning är bristande långsiktig kvalitet jämfört med t.ex. Toyota. Sen skrev jag nu en lång förklaring i tråden om Toyotas återkallelse, kolla även i detta, där förklarar jag bland annat att VW gör mycket bra bilar på många sätt, VW och Toyota är ju två huvudkonkurrenter. Jag vet inte hur många gånger jag sagt detta men det tycks inte fastna i din hjärna heller. Min kritik mot VW som bil handlar om bristande långsiktig driftkvalitet, inget annat. Mitt ägarperspektiv är då +3 år, brukar skriva 3-15 år. Och ofta +10,000 mil. Vad man nog skulle kalla målgruppen hos dom som läser Vi bilägare.

#11l • Uppdaterat: 2016-07-01 20:24
Peter E

"Vad jag säger är att VW inte tjänar pengar på det, annat än på eftermarknaden. Enkelt uttryckt, VW tjänar inga direkta pengar på bilen dom första 3 åren, när den t.ex. går som förmånsbil. Det är sen när den blir lite äldre och kräver mer service/rep/underhåll som man tjänar pengar."

Siffror på det tack.

#11m • Uppdaterat: 2016-07-01 20:36
Peter E

Lite OT men ändå: Från Juni 2017 med början i VW Tiguan och Audi A5 så kommer bensinmotorerna utrustas med partikelfilter.
Partikelutsläppen kommer reduceras med upp till 90 procent.

#11n • Uppdaterat: 2016-07-01 21:33
Vidstige

Peter, läs inlägg #28.

#11o • Uppdaterat: 2016-07-01 21:45
Peter E

Från Vidstige:

Lägg till detta då nu när VW säger att dom ska satsa hårt på elbilar och har dålig lönsamhet per såld bil.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/bilbranschen-soker-nya-satt-att-tj...

Citat;

"Det är på service och eftermarknad biltillverkarna gör sina vinster. Och fasas förbränningsmotorn ut försvinner en stor del av dessa vinster."

Intressant detta, VW satsar alltså på elbilar trots att de enligt vidstige bara tjänar pengar på eftermarknad, service, reservdelar mm.

Toyota däremot gör tvärtom, de ska ej bygga elbilar utan däremot fortsätta med förbränningsmotorer i stor skala. Kan det vara så att Toyota är de som tjänar mest på eftermarknaden och därför inte vill släppa denna inkomstkälla?

Eller svor jag i kyrkan nu?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.