Nästa artikel
Bilist fick böter efter att ha varnat andra
Nyheter

Bilist fick böter efter att ha varnat andra

Publicerad 10 juni 2016
Bilisten varnade andra för poliskontrollen. Då fick han böter.
Då och då varnar bilister varandra genom att blinka med helljusen för hastighetskontroller av den gamla typen. Men det kan ge böter.

Visst är det trist att bli påkommen med att ha kört för fort. Men med handen på hjärtat har det nog hänt alla av oss att hastigheten varit lite högre än den tillåtna även om långt ifrån alla för den skull satt hastighetsöverträdelser i system. Då och då möter vi också bilister som blinkar med helljuset för att varna för en kommande poliskontroll. En bilist från Skärholmen i södra Stockholm som blinkade med helljuset varnade dock fel bil.

Polisen i Skärholmen skrev i ett inlägg på Facebook igår att personen råkade varna en civil polispatrull. Detta tyckte inte polispatrullen om utan stoppade bilisten. Men det var inte första gången han blev stoppad, strax innan hade han fått böter för fortkörning i den poliskontroll han ville varna andra för.

Nu blev det ytterligare en böteslapp. Den här gången för att han använt helljusen på fel sätt.

Diskutera: Var det rätt av polisen att bötfälla?

Denna artikel kommer ursprungligen från Husbil & Husvagn.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-06-10 20:44
Egorank

Håller även med Deeds.

#m • Uppdaterat: 2016-06-10 22:22
Axa

Håller med Deeds.
Åker man fast för fortkörning eller annat är det ju ens eget fel och man får stå sitt kast.
Verkar som att folk inte riktigt fattar hur många som kör påverkade varje dag i trafiken, eller körkortslöst, eller med stulet gods eller fordon. Och sedan blir samma folk förbannade när en drogpåverkad kör ihjäl någon och man skyller på att polisen inte gör sitt jobb. Jamen, sluta varna för kontroller.

#n • Uppdaterat: 2016-06-10 22:33
pinjong

Fast jag tror inte polisen sätter upp nykterhetskontroller strax efter nedskyltning från 90 till 70 som exempel. Då handlar det om fartkontroller. Det är väl där det blinkas. Inte när folk uppfattar att det sker nykterhetskontroller inne i tätorter.

#o • Uppdaterat: 2016-06-10 22:48
Prudens

Jag tror att jag är som gemene man/kvinna på vägarna. Hastigheten kan tendera att krypa upp några km över den tillåtna gränsen och detta gäller främst 90 vägar och däröver. Jag kan tycka att det är hyckleri utan dess like att hela tiden försöka pränta in hur många liv vi sparar med sänkt hastighet. Med dessa ledord i ryggen sätts det upp allt fler fartkameror på våra vägar för att................, just det.. Spara Liv..
Rökningen tar ca 12000 liv per år. Trafikolyckor tar ca 250 liv per år. Dock väver man in de mesta i den statistiken och räknar med cykel, moped, gående i den bilden likaså. Självklart finns det länder som har en skrämmande olyckstrafik och en skrämmande trafikrytm som vi inte bör efterlikna.
Men jag kan tillhöra skaran som tycker att det är mindre bifogat att bötfälla någon som kör några km/h för fort. Det utgör endast ett subventionssystem till staten som de försöker rättfärdiga med att man räddar liv. . De bör kalla det vad det egentligen är.

Mer helljusblink till folket..

#p • Uppdaterat: 2016-06-11 10:22
hultarn

"för att han använt helljusen på fel sätt"
OK, vad är rätt sätt? Om jag ser en älg på vägen och vill varna mötande, är det då rätt eller fel sätt?
Om det ligger ett tappat föremål (lastpall eller nåt annat farligt) på vägen och jag vill varna mötande, är det rätt eller fel?

Nej, polisens orsak är rent flum. I detta fallet ville de bara hitta på ett motiv att sätta dit bilisten.

Däremot är det bra att det trots allt finns poliser längs vägarna, de bidrar mycket effektivare till säkerheten, då de kan plocka onyktra, olagliga, trötta mm förare, något som kamerorna inte gör.

#q • Uppdaterat: 2016-06-11 11:01
Roger Skagerström

Jag skulle vilja veta vilken procensats man utgår ifrån när man säger att "om du ökar hastigheten med XX km/h ökar risken att dö i en olycka/råka ut för en olycka med XX%".

Misstänker starkt att det är nåt i stil med att om man ökar hastigheten med 10km/h på en 90-väg ökar risken att dö i en olycka från 0,01 promille till 0,011 promille.

#r • Uppdaterat: 2016-06-11 11:05
Pi

I det aktuella fallet hade väl antagligen de mötande poliserna uppmärksammat om orsaken till blinkningen var att varna för en tappad lastpall eller en älg....
Så jag förstår inte heller varför man skall varna mötande trafikanter för en poliskontroll. Har dom rent mjöl i påsen så är det väl inget att frukta - och är det en rattonykter eller annat olagligt så är det väl bra om det i alla fall finns en chans att polisen kan plocka bort dessa från vägen.

#s • Uppdaterat: 2016-06-11 13:00
MickeAn

Roger,
det är säkert som du säger en ökning från ett litet tal till ett annat litet tal, men om vi använder dina siffror så blir det faktiskt;
"Om du kör 100km/h på en 90-väg så ökar risken med 10%", vilket helt plötsligt låter mycket värre.
0,11/0,01=1,1 dvs 10% ökning

Jag varnar för faror, såsom djur eller personer på/vid vägen.
Jag varnar inte för poliskontroller.

Jag har märkt att jag ofta kör om folk på motorvägar eller på stora breda vägar för att sedan bli omkörd när jag sänkt hastigheten till skyltad hastighet i tätort. Jag har inte problem med att farterna är höga när det är bra sikt. Däremot verkar vissa tro att de har fantom-reaktioner och kör ganska snabbt fastän hus eller häckar ligger ända ut i vägkant.

#t • Uppdaterat: 2016-06-11 19:35
John2008

Helt rätt av polisen att bötfälla två gånger.

#u • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Enbart patetiskt med vuxna män som medvetet frekvent ligger 20-30 km/h över gällande hastighetsgräns och sedan gråter som små barn när de åker dit i en kontroll.

Det är tydligen allas fel utom sitt eget, ta bussen i stället om du inte kan stå för vad du gör för jösse namn...

Fram för fler poliser efter vägarna...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.