Nästa artikel
Rosttest: Opel Karl
Rost

Rosttest: Opel Karl

Publicerad 12 april 2016 (uppdaterad 28 november 2016)
Opel Karl får tack vare skyddsbehandling på rätt ställen bra betyg i Vi Bilägares rosttest. Men inte helt utan anmärkningar.

Karl har kaross helt av stålplåt. Huven är sparsamt limmad, något mer frikostigt tätade skarvar i baklucka båda utan invändig behandling. Innerskärmar saknas baktill, men skärmkonstruktionen är bra och har bra slitskydd. Dörrarna är behandlade inuti och har en tunn, exakt dator-applicerad tätning. Vänster dörrpar låg innanför karosslinjen i bakkant, vilket innebär en blästringsrisk. Höger dörrpar var korrekt monterade. 

Karl har ett bra slitskydd undertill utan plastsköldar. Den nya bottenplattan är förhållandevis slät och med få skarvar. Hålrum och vissa balkar är behandlade, också här på exakt rätt plats. Tank och påfyllningsrör av plast.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

  

Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-12 13:33
Pi

Märkligt att man kan kosta på både bra konstruktion ur rostskyddssynpunkt och bra behandling på en såpass billig bil när andra inte klarar det ens på väldigt dyra bilar. Heder åt Opel.

#2 • Uppdaterat: 2016-04-12 13:57
Reverend Benny

Yes, håller helt med föregående talare. Kul att läsa om en "billigare" småbil där man inte glömt rostskyddet.
Men att man missat kvalitets och/eller leveranskontroll och skickar ut en bil med dåligt justerade dörrar skickar ju inga bra signaler.

#3 • Uppdaterat: 2016-04-12 15:54
Vidstige

Pi, vadå, även en Skoda Fabia får väl betyg 4 här? Sen är verkligheten nåt helt annat än dessa prognoser, men i alla fall.

#4 • Uppdaterat: 2016-04-12 19:13
N-iklas

Fabia är konkurrent till Corsa, Citigo är det som gäller, får 4 2012 men har "ljudisoleringsmassan vid A-stolparna som kan suga åt sig fukt och bli en framtida rostfälla."

#5 • Uppdaterat: 2016-04-12 20:39
Pi

Ingen är väl perfekt men denna billiga bil har nog bättre förutsättningar att stå emot tidens tand är många betydligt dyrare bilar - oavsett Vidstiges konsekvent negativa inställning till dessa "rostskydds-kontroller".

#6 • Uppdaterat: 2016-04-12 22:00
Vidstige

Pi, då måste det gälla även Skoda Citigo, även den får fyra i betyg.

Min kritik gäller f.ö. betygsättningen och tidsperspektivet mer än själva testerna. Men visst överdriver man betydelsen av rostskyddsmedel från fabrik. Att denna skulle vara bättre än Volvo XC90 finns inte på kartan, den får ju bara betyg 3. Du får tro vad du vill men jag är rätt säker på att jag har rätt här.

#7 • Uppdaterat: 2016-04-12 22:34
Pi

Jag förstår inte varför du Vidstige skall föra in andra tillverkares modeller när det är Opel Karl som diskuteras.... Och jag tänker inte kommentera dessa för det är nog ingen tillfällighet att du nämner just dom 2 du nämner.

#8 • Uppdaterat: 2016-04-13 08:04
Vidstige

pi, rostbetyg sätts i förhållande till andra bilar och det var du själv som jämförde denna mot dyrare bilar och du menade då knappast inom samma märke. sä frågan kvarstår, tror du verkligen denna har bättre rostskydd än nya xc90?

#9 • Uppdaterat: 2016-04-14 13:22
benny karlsson

Pi #1. +1 till dig. Håller med helt. Dessutom ser den bra ut.

#a • Uppdaterat: 2016-04-16 17:25
Axa

Vidstige
Betyget sätts i förhållande till rostskyddet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.