Nästa artikel
Så ser nya körkortet ut
Nyheter

Så ser nya körkortet ut

Publicerad 22 januari 2016
Det lilla fönstret till höger som tidigare hade körkortsinnehavarens personnummer pryds nu av ett miniatyrporträtt istället.
De största förändringarna träder fram först i ultraviolett ljus.
Transportstyrelsen byter leverantör av körkort och det innebär att de kommer att se lite annorlunda ut jämfört med innan. Från och med nu kommer den som tar nytt kort, eller förnyar sitt gamla bland annat ha en miniatyrbild i det lilla genomsiktsfönstret där personnumret fanns förut.

Dessutom tillkommer en massa symboler som är synliga först i UV-ljus.



– UV-detaljerna är något som polis och handel kan kontrollera när de behöver bedöma ett korts äkthet, berättar Kalle Molnar, enhetschef på Transportstyrelsens körkortsavdelning.

Om du belyser körkortets baksida med UV-ljus framträder bilden av vägmärket ”Varning för barn”. Vägmärket är där för att ge "ett budskap med tanke om omtanke" enligt Transportstyrelsen.


 
Diskutera: Vad tycker du om det nya körkortet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-01-23 22:51
Styrbjörn

Du behöver inget körkort längre så länge du säger att du är från något annat land, lovar att du har körkort och har tappat bort det. Iallafall om du får tro SR, http://t.sr.se/1Zv8I5k.

#c • Uppdaterat: 2016-01-25 08:15
Hackenbush

Finns det någon id-handling som inte kriminella lyckats förfalska?

#d • Uppdaterat: 2016-01-27 11:08
Farbror Blå

Bra med mer svårförfalskade körkort, även om det förra kortet också hade en mindre uv-stämpel. Tyvärr är sådana stämplar inte standardiserade i EU, vilket gör utländska körkort enklare att förfalska. Har själv kommit i kontakt med diverse bättre och sämre svenska och utländska förfalskningar. Mig veterligt så finns inga UV-stämplar på förfalskade körkort. Poliser har tillgång till UV-lampor i radiobilen, men de används inte vid alla körkortskontroller utan mest när särskild misstanke uppstår.
Till Styrbjörn kan jag säga att det var ett beklagligt beslut av Tingsrätten i Blekinge, men så har vi troligen inte heller hela bilden klarlagd. Man ska bli rapporterad för olovlig körning alternativt grov olovlig körning om man inte kan bevisa körkortinnehavet på plats. Extra viktigt att ha med sitt utländska körkort då polisen endast via personslagning kan se svenska körkortsbehörigheter. Undantag kan göras (rapporteftergift) när omständigheterna tillåter och då fängelsestraff sannolikt ej kommer utdömas.

#e • Uppdaterat: 2016-03-12 08:26
zanzibar

Vi får väl hoppas att streckkoderna går avläsas från nya körkortet vid kassaterminalerna, så att det snabbt går styrka sin identitet, bl.a i Apoteket används körkortet som legitimation vid receptuttag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.