Nästa artikel
En första glimt: Audis el-suv
Nyheter

En första glimt: Audis el-suv

Publicerad 19 augusti 2015 (uppdaterad 19 augusti 2015)
Audis kommande el-suv visas på Frankfurtsalongen i september.
Audi har avslöjat en första designskiss och mer detaljer om sin kommande el-suv. Bilen ska bland annat få drivning ifrån tre stycken elmotorer.
Audi har släppt första designskissen på den elbil som ska göra debut på Frankfurtsalongen i mitten av september och finnas i produktion om cirka tre år.
 
Tidigare har Audi avslöjat att bilens batteripaket ska tillverkas av LG och Samsung i Europa och erbjuda en maximal räckvidd på över 50 mil.
 
Tillsammans med skissen avslöjar den tyska biltillverkaren att det fyrhjulsdrivna crossoverkonceptet kommer rymma fyra passagerare och storleksmässigt passa in mellan nuvarande Q5 och Q7.
 
Drivningen sköts av tre elmotorer, en över framaxeln och två över bakaxeln. Motorerna återfinns redan nu i den eldrivna specialversionen av sportbilen R8. Några officiella effektsiffor finns ännu inte.
 
Litium jon-batteripaketet är inhyst mellan hjulaxlarna och under passagerarutrymmet för en så gynnsam viktfördelning som möjligt.
 
Audi menar att konceptbilen byggts med stort fokus på lågt luftmotstånd för att förbättra räckvidden, därför har exempelvis underredet en helt flat yta. Grundstommen är en variant av nästa generations MLB-plattform som utlovar ytterligare viktbesparingar.
 
Diskutera: Vad tycker du om Audis suv-planer?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-08-20 09:08
Styggavargen

Swemba, von-Klotenhjelm menar nog att det går att lasta mer i en A3:a än denna nya SUV. Som jag brukar säga, stor utanpå ... liten inuti, det är SUV det.

#c • Uppdaterat: 2015-08-20 09:41
TonyV

Nä Audi får komma tillbaka när de har en bil som ser ut som den kan göra från produktionslinan.
Futuristiska konceptbilar ger jag inte mycket för. Inte mycket som blir kvar till produktion.

#d • Uppdaterat: 2015-08-20 10:10
Swemba

@Klotenhjelm, du är medveten om att det är en skiss du tittar på? En skiss på en konceptbil?

#e • Uppdaterat: 2015-08-20 10:11
Swemba

@Styggavargen
"Som jag brukar säga, stor utanpå ... liten inuti, det är SUV det."

Aha, lite som Baba Yagas hus, alltså? Fast tvärtom? Magi med andra ord.

#f • Uppdaterat: 2015-08-20 13:42
Styggavargen

MVH AL, ingen ny teknik i världen kan göra en SUV mer effektiv än en vanlig personbil. Visst, du kan göra som de gör med denna SUV'en...fixa till lägre luftmotståndet men då lovar jag dig att vi är tillbaka till en kaross som mer ser ut som en personbil än en SUV. Luftmotstånd och vikt är det som bestämmer, dvs fysiken och sedan om du bygger en SUV som liknar en personbil och fortfarande benämner den som SUV, visst inte mig emot...då anser jag mig vunnit. Det vi borde bygga lättare bilar, inte tyngre. Vi bör också bygga bilar som har lågt luftmotstånd och det är inget jag förknippar med SUV.

#g • Uppdaterat: 2015-08-20 15:06
Swemba

Bilarna hat blivit tyngre för att de blivit större och säkrare. Att gå till baka till mindre och mer osäkra bilar känns inte som en utveckling åt rätt håll.

#h • Uppdaterat: 2015-08-20 15:43
2fast4you

Styggvargen. Jeg har en kompis med Chevrolet Suburban, som han hardnakket påstår at den kvaler inn under SUV begrepet. Hvis det er en SUV så vil jeg ikke akkurat påstå at den suven er liten innvendig.

#i • Uppdaterat: 2015-08-20 18:21
Roy J

Instämmer kort och gott i alla negativa kommentarer - det vill säga de flesta.

#j • Uppdaterat: 2015-08-20 22:15
Styggavargen

2fast4you, du pratar om ett fordon som är 5,69 meter långt och väger 2650 kg. Det är en "truck" inte en bil i normal skala enligt mig. Klart den rymmer mycket, den är 1 meter längre än de flesta fordon i Norden. Swemba tror jag vill att alla skall köra omkring i småbilar, men den utveckling jag ser går åt detta hållet, fordon som väger 2,5 ton blir nog ingen ovanlig syn i framtiden antagligen. När alla köper dessa "monster", hur skall man få andra att vilja köra runt i en bil som "bara" väger 1,5 ton? "Arms-race" kommer bli ett faktum här med precis som det just nu är i USA.

#k • Uppdaterat: 2015-08-23 16:19
Roger Skagerström

Audi behöver en SNYGG SUV. Dagens modeller tycker jag ser oerhört deprimerande ut. Framtunga degformade klumpar. Nya Q7 ser väl lite bättre ut, men fortfarande en aura av Volvosugga.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.