Nästa artikel
Direktrapport – Honda HR-V 2015
Provkörning

Direktrapport – Honda HR-V 2015

Publicerad 1 juli 2015 (uppdaterad 1 juli 2015)
Vi provkör oväntat rymliga Honda HR-V.
Vi Bilägares Tommy Wahlström rapporterar direkt från provkörningen av Hondas återupplivade HR-V i Portugal. En oväntat rymlig liten bil.
Vi Bilägares redaktionschef Tommy Wahlström befinner sig Portugal för att provköra Hondas helt nya småbils-crossover HR-V. Här kommer en första direktrapport!
 
Hej Tommy. Hur är Lissabon?
– Lika ljuvligt som vanligt! Och det är ju extra trevligt när man får avnjuta Portugal genom vindrutan på en ny bil!

20150107155227.jpg?itok=eTynORU2
 
Vad är det du kör nu då?
– Honda HR-V, märkets nya suv i den lilla klassen. Den här bilen ska slåss mot Nissan Qashqai, Renault Captur m,fl.

20150107155759.jpg?itok=cw2v7l8x
 
När kommer den?
– Lansering i september. Pris från 179900.
 
Och varför ska man välja en HR-V?
– Autobroms är standard och Honda har några smarta lösningar som gör den här bilen ovanligt rymlig och praktisk. Men full rapport kommer i nr 11!

20150107155819.jpg?itok=vmX3e5L7
 
Läs provkörningen i Vi Bilägare nummer 11/15. Prenumeranter får tidningen en vecka tidigare och dessutom till lägre pris. Läs mer om prenumeration här.

Diskutera: Vad tycker du om Hondas nya HR-V?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-07-02 12:11
Roy J

Mistro, den där bekanten, kunde han verkligen redogöra för trettio olika verkstadsbesök eller var det en siffra han bara slängde ur sig för att han var förbannad? Så fort jag hör överdrifter av den kalibern drar jag öronen åt mig börjar ställa frågor. Ofta visar det sig att sanningen är något helt annat.

#c • Uppdaterat: 2015-07-02 12:40
Roy J

Roger, detta är inte det värsta jag sett beträffande sidofönster - Volvo är värre bortsett från de sansade linjer som torde komma framöver med början med XC 90. Men i bakre delen är plåten uppdragen och fönstrets överkant neddragen utan att bilen blivit vackrare för det.

Sen är det alltid märkligt med trender. De blir nästan alltid allenarådande. Det må gälla opraktiska diskbänkar av trä, kylskåp i rostfri plåt, mexisten i husfasader eller kristallkronor i vardagsrummet.
En tid så skulle bilarna vara raka med slanka karosser - Audi 100 var ett typfall. NSU Ro80 var också tidlöst ren i linjerna och hade bra stora fönster.
När man på 60-talet ritade framtidsbilar så hade de alltid enorma fönster eller rentav bubblor. Att man skulle bygga bilar med smala sidofönster var nog mest en skrattretande tanke.
Skulle man vara ball runt 1970 så skulle allt som tidigare varit kromat istället vara mattsvart - gärna även huven. Och dubbla radioantenner. Bahamagult var läckert.
Runt 1980 gällde motivlack, gärna i fält. Aktern upphissad på styltor.
Andra trender: Svarttonade baklysen - diskret. Baklysen infattade i kromblaffor - allt annat än diskret. Framljusarmaturer som klättrat upp på halva motorhuven. Veck, som absolut inte får vara horisontella, på karossidan.

Sen har vi direkt korkade trender.
Stötfångare existerar inte längre. De försvann till och med från Saab som ju hade tagit fram marknadens i särklass bästa konstruktion (med Volvo på andra plats). Det kan endast i liten mån skyllas på krav på minskat luftmotstånd.
Skyddslister längs sidorna lackerades i bilens färg! Och har nu oftast plockats bort helt. Rätt monterade så behöver de inte vara en rostfälla. Här är Cactus ett udda inslag.
Nu när strålkastarna börjat återgå till normala mått, kan man hoppas på riktigt glas istället för plast så att riktiga torkare kan användas istället för bara vattensprut? Fast det anses ju heller inte nödvändigt. (Förresten, kommer LED att innebära att strålkastarna behöver värmeslingor för att hålla dem snöfria?)

#d • Uppdaterat: 2015-07-02 16:54
hx30

Sidoskyddslisterna gör ingen nytta, bilar är olika höga och dörrar som slås upp missar alltid den där listen. Ibland skulle jag vilja sätta fendrar på bilens sidor för att skador pga andras nonchalans. Cactus nya sidor är ändå lite inspirerande, lite nytänk på ett problem som nästan alla får, nämligen bucklor i sidorna. På sista tiden har jag börjat bli lite rädd att rutorna skall få sig en känga av en mycket högre SUV, och då slutar det säkert med att rutan går istället.

#e • Uppdaterat: 2015-07-02 21:33
Roy J

Sidolister går att fästa utan att det blir rostfällor. Sitter de dessutom så att de verkligen blir bilens bredaste punkt så skyddar de sannolikt mot det mesta. Särskilt om alla bilar hade lister enligt samma princip - då behöver de inte vara på samma höjd.

#f • Uppdaterat: 2015-07-03 20:22
hx30

Roy, det där förstod jag inte riktigt? Givetvis har man säkert lister på det bredaste stället, men problemet är att bilar är olika höga och att dörrar som oftast har en rund del längst bak på dörren slår upp i den andra bilens sida, då oftast missar listen. Hade man infört någon form av standard så hade det säkert funka. Det som funkar bäst är om folk skötte sig.

#g • Uppdaterat: 2015-07-04 15:13
Roy J

hx30, just för bakdörrar blir det lite marigt om man inte sätter en liten kudde på dörrkanten. Men det utesluter ju inte nyttan i övrigt.

#h • Uppdaterat: 2015-07-04 19:18
Pi

Ford har ett dörr-skydd på senaste Focusen -alltså ett skydd som främst skyddar bilen bredvid. Helt automatiskt och syns inte när dörren är stängd.

#i • Uppdaterat: 2015-07-05 11:22
Roy J

Pi, det där var något helt nytt för mig.
Måste kolla vid tillfälle. Funkar det så borde det vara standard på alla bilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.