Nästa artikel
Alfa Romeo Giulia – Återkomsten
Nyheter

Alfa Romeo Giulia – Återkomsten

Publicerad 24 juni 2015 (uppdaterad 3 mars 2016)
Alfa Romeo Giulia avtäcktes ikväll i Milano, Italien.
Den historiska satsningen på att få Alfa Romeo tillbaka i rampljuset är nu inledd. Här är helt nya mellanklassbilen Alfa Romeo Giulia som ska charma med körglädje och känsla.
Giulia är inget okänt namn i Alfa Romeo-kretsar, modellen fanns redan på 60-talet. Men den här bak- eller fyrhjulsdrivna mellanklassbilen är något helt nytt från Alfa i modern tid. Siktet är nu inställt på att bjuda BMW 3-serie, Mercedes C-klass, Audi A4 samt Jaguar XE på en tuff match.
 
Bilen bygger på en helt ny plattform som ska erbjuda 50/50-viktfördelning, multilänk-bakaxel och dubbla triangellänkar fram. Den fyrhjulsdrivna Quadrifoglio-bilen som är först ut att visas upp har 510 hästkrafter från en turboladdad V6-motor som tagits fram tillsammans med Ferrari. Accelerationen 0–100 km/tim ska ske på 3,9 sekunder.

All kraft ska hitta ner i vägen och skjuta bilen genom kurvorna med hjälp av så kallad vridmomentsvektorering. Alfa Romeo menar även att Giulia ska erbjuda den mest direkta styrningen i klassen.
 
En annan funktion som introduceras i nya Alfa Romeo Giulia är ett elektromekaniskt system är som kombinerar stabilitetskontroll med traditionell servobromsverkan för omedelbar bromskraft som ska ge kortare stoppsträcka. Ytterligare en nyhet är aktiv justering av aerodynamiken som ska ge ökad kontroll över bilen i alla hastigheter.
 
Körlägena Dynamic, Natural, Advanced Efficient (det sistnämnda är ett Eco-läge, något aldrig tidigare funnits i en Alfa) ska finnas att välja mellan. Prestandaversionen får även ett Racing-läge.
 
Alfa Romeo har inte offentliggjort några mått- eller viktuppgifter men avslöjar att bilens konstruktion innehåller stora mängder kompositmaterial. Tak, kardanaxel och motorhuv är tillverkat av kolfiber och den bakre tvärgående balken består av plast och något biltillverkaren kallar aluminiumkomposit. Motor, bromsar, hjulupphängning och många av karosskomponenterna är tillverkade i aluminium.
 
Mera information om exempelvis motoralternativ och lanseringsdatum är ännu okända.
 
Diskutera: Vad tycker du om Alfa Romeo Giulia?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2015-06-28 17:57
Bilnerd

Snygg bil! Men vågar man köpa en alfa? De har ju aldrig varit ett under av tillförlitlighet direkt.

#m • Uppdaterat: 2015-06-29 11:05
Swemba

@RoyJ, Ja BMW M4 och Audi RS5 är ju erkänt fula bilar ... Och skulle Opel sticka ut?? Är du onykter? :)

#n • Uppdaterat: 2015-06-29 13:53
Henrik_gbg

@SiggeN: Fan du låter som Krister Gnällig. Nummerskyltar är rätt fula skapelser, gillar att Alfa vågar vara annorlunda . Men Sigge, håll du dig till Volvo och deras fyrkantiga lådor med regskylten som en stor blaffa mitt på grillen.

Annars är jag fortfarande kluven till designen. Saknar dom kromade ribborna i grillen, dörrhandtagen och lite andra detaljer. Kanske blir det bättre att se den på riktigt. Kul att de gick tillbaka till bakhjulsdrift.

#o • Uppdaterat: 2015-06-29 14:16
Roy J

Swemba, låt gå för att Mercedes stuckit ut en del med sina svulstiga skapelser (även interiört) med veck på alla möjliga ledder, men BMW är mest tråkiga med fula bakdelar och VW-koncernen har ett väldigt återhållsamt formspråk som i och för sig är sympatiskt men inte direkt roligt - undantaget Seat.
Där framstår faktiskt kommande Opel Astra som en frisk fläkt.

Den senaste trenden verkar vara att formmässigt backa drygt 40 år. Och det är nog generellt inte så dumt tänkt. Volvos kommande modeller får helt plötsligt renare linjer och inte minst sikt. Samma med VW som kört på i den stilen ett tag. Även Peugeot är mer sansad (läs slätstruken).
Alfa har byggt några kantiga och inte särskilt vackra skapelser - men desto fler kurvigt sköna modeller.
Det går att bygga bilar med eget utseende utan att det behöver gå ut över utrymme och sikt.

#p • Uppdaterat: 2015-06-29 14:26
Swemba

Ja, Opel Astra är min drömbil också! Kanske ouppnåelig, men man måste ju få drömma lite.

#q • Uppdaterat: 2015-06-30 12:39
Roger Skagerström

På tal om dörrhandtag - bra att de inte "gömt" dom uppe vid rutorna i bakdörrarna iallafall som de gjorde på 156. Finns inte en människa som utbrister "Va? Är den fyrdörrars!?" bara för att man sätter dom där. Ser inte klokt ut. Det är ju inte så att dörrarna är osynliga i sig direkt...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.