Nästa artikel
Vill att VW återkallar
Nyheter

Vill att VW återkallar

Publicerad 12 maj 2015 (uppdaterad 13 maj 2015)
VW:s kamkedjeproblem åter i ropet.
Nu är Volkswagens trilskande TSI-motorer på tapeten igen. Det är Motormännen som kräver att bilarna som riskerar kamkedjehaveri återkallas.
Vi Bilägare har sedan 2009 vid flera tillfällen tagit upp problemen med kamkedjehaverier hos bilar som utrustats med vissa av Volkswagens TSI-motorer, i synnerhet den populära 1,4-litersmotorn.
 
Motormännen gick i slutet av förra veckan ut och varnade sina medlemmar för köp av  bilar från Audi, Skoda och VW med dessa motorer. Organisationen krävde även att Volkswagen återkallar de bilar varit mest drabbade av problemen.

Läs mer här: Överkuggande kamkedjor
 
– Det är mycket dåligt att en av världens största biltillverkare inte vill ta sitt ansvar för en dålig produkt. Volkswagen har känt till bristerna med konstruktionen av kamkedjan under flera år och de gör inget åt saken. Det gör oss mycket irriterade och därför ber vi våra medlemmar att noga överväga ett köp av modellen, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen.
 
Volkswagen svarade i går att de oftast går med på att kostnadsfritt reparera bilar med de motorerna som varit mest utsatta för kamkedjehaveri. Biltillverkaren medger även att det funnits ”frågor kring kamkedjor relaterat till framför allt 1,4 TSI-motorer”.
 
Men en förutsättning för att Volkswagen ska åtgärda motorerna utan att ta betalt är att bilarna servats inom utsatt tidsintervall och på ett fackmannamässigt vis. Det innebär att Volkswagen granskar varje unikt fall innan åtgärd och att de håller mycket hårt på att rätt olja och rätt reservdelar använts. De kallar Motormännens varning för ett utspel men vill samtidigt bjuda in organisationen till ett ”konstruktivt samtal”.
 
Diskutera: Tycker du att Volkswagen borde återkalla bilarna med dessa motorer?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2015-05-14 18:14
Peter E

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20791762.ab

Det var visst fler.....

#11g • Uppdaterat: 2015-05-14 18:30
McTar

Shogun: Om en Toyotaägare inte kommer in med bilen fast den är återkallad, hur ställer du dig till det?

#11h • Uppdaterat: 2015-05-14 19:29
Peter E

...och Japanfanatiker tycker att kamkedjeproblem är värre än felaktiga krockkuddar. Jaja, alla har vi olika syn på tillvaron.

#11i • Uppdaterat: 2015-05-14 19:51
Swemba

Toyota återkallar för allvarlig fel som kan innebära livsfara. Det gör alla tillverkare!
Det finns massor med fel som kan drabba en bil som Toyota inte återkallar för.
T ex: http://www.toyotaproblems.com/trends/excessive-oil-consumption/

Jag citerar: "Toyota, in all their deny-til-we-die splendor, is reportedly denying warranty coverage ..."

#11j • Uppdaterat: 2015-05-14 19:52
Pi

Skall generalagenten ta hjälp av polisen för att hämta in bilar för återkallelse - eller ?
Visst är det otillfredsställande att inte alla VWs gastankar åtgärdats men vi vet ju faktiskt inte historien bakom. Trots allt är det ju också bilägaren som faktiskt skall ta sitt ansvar och boka tid på verkstan - om han fått ett brev med info om återkallelsen vilket vi verkligen får hoppas för det ansvaret ligger otvivelaktigt på generalagenten.
Det kommer säkert att finnas ett antal återkallade Toyota och Honda-bilar (krockkudde-problemen) som inte heller blir åtgärdade just p g a ägarnas ointresse. Antar att samma typ av fördömande gentemot dessa generalagenter kommer att uttalas av alla kritiker i denna tråd som kritiserar VAGs bristande gastanksåterkallelse - alltså kritik även när det egna älsklingsmärket inte lyckats till 100 %...
Trots allt ligger inte hela ansvaret på resp generalagent såvida inte lagstiftningen säger att bilarna skall tvångshämtas av vår poliskår på uppdrag av generalagenten...

#11k • Uppdaterat: 2015-05-14 19:59
Poperor

Har en 2010 Tiguan med tsi motorn. Är inne på min tredje kamkedja. Första gången hade bilen inte gått 4000 mil, nu i vintras med ca 6900 mil var det dags igen. Motorlampan tänds, läser av felkoderna, samma som sist. Volkswagen konstaterar att kedjan är sträckt igen.
Detta är såklart inte bra, men vw har dock skött sig alldeles utmärkt. De har utan någon som helst kostnad bytt kedjorna. Enligt uppgift så är det ett antal uppdateringar vid senaste bytet. Både kedja, sträckare och ventilkåpa ska vara uppdaterade. De påstår själva att de nu kommit tillrätta med problemen. Återstår att se såklart. Kan tillägga att jag servat enligt bok, är en förutsättning för goodwill.

#11l • Uppdaterat: 2015-05-14 21:54
McTar

Shogun: Hur "ska generalagenten se till att den kommer att bli återkallad i sådana allvarliga fall"?

#11m • Uppdaterat: 2015-05-14 23:28
ENTJ1

https://youtu.be/Bx2diBKXN_Y
Värre problem än kedjor tycker de drabbade.
Spelar ändå ingen roll om krockkuddarna är funktionsdugliga för vissa producenter.

#11n • Uppdaterat: 2015-05-14 23:53
GF

http://bilradgivning.se/tag/kvalitet-2/

#11o • Uppdaterat: 2015-05-14 23:56
Rikard

Poperor. Du verkar ha hamnat på en bra verkstad, det gjorde inte min bekant med sin bil. Verkstaden sa att dom skulle stå för reparationerna, men det dom tänkte betala var självrisken på maskinskadeförsäkringen fats bilen fortfarande hade gällande garanti. Efter många turer och besök på huvudkontoret fick han det utfört gratis, när kedjan igen behövdes bytas fick försäkringen betala "det finns ingen garanti på utfört garantijobb el goodwill"

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.