Nästa artikel
Bilfrågan: Tillåtet med xenonljus?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tillåtet med xenonljus?

Publicerad 30 december 2014
Får man xenonkonvertera bara helljuset? Vi Bilägare svarar.
Är det tillåtet att xenonkonvertera så länge det bara gäller helljuset? Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
I VB nr 11 läste jag att det inte är tillåtet att konvertera helljuset till xenonljus. Jag har en VW Polo 2010, som jag har konverterat till xenon. Jag har besiktat bilen hos Svensk Bilprovning utan anmärkning. Då frågade jag om det var tillåtet att byta till xenonljus, och fick till svar att förbudet bara gällde halvljus.
Krister
 
Svar:
Formellt är det förbjudet att byta till xenonljus eftersom alla ändringar av en typgodkänd bil kräver registreringsbesiktning. Om bilens halvljus förses med xenon är det krav på strålkastar-rengörare och automatisk ljus-nivåreglering. Vid kontrollbesiktning kontrolleras emellertid bara bilens halvljus och dimstrålkastare. Om du bytt till xenonlampor på helljuset kommer du alltså undan med det eftersom det inte kontrolleras.
Marianne Sterner, Vi Bilägare.

Diskutera: Borde xenonkonvertering vara tillåtet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-12-30 08:04
Thommys

Eftersom det är tillåtet med xenon i extraljus så borde det även vara det i helljuset.

#2 • Uppdaterat: 2014-12-30 08:41
Stefan Eriksson

Nej, det bör inte vara tillåtet. Blir ibland bländad av bilars Xenonstrålkastare och vill inte se mer Xenonljus.
Hur blir funktionen i xenonkonverterade strålkastare? De strålkastarna är inte konstruerade för Xenon, ökar bländrisken? försämras funktionen?

#3 • Uppdaterat: 2014-12-30 10:19
chucknorris

Jag blir ofta bländad av bilar med påkopplad släpvagn då föraren sällan är medveten om att dennes lampor går att ställa i höjdled. (redigerat)

Gillar mina xenonlampor på min Volvo som ställer in sig själv i höjdled och som alltid ger ett vackert ljust sken. Har även lagt till extraljus med xenonlampor och ger en lång ljuskägla. Nu kanske halvljusen kommer att ersättas av LED men jag behåller gärna mina extraljus med xenongasen.

#4 • Uppdaterat: 2014-12-30 10:51
1storstark

Stefan Eriksson: Det du skriver om och irriteras över är xenonkonverterade halvljus. Det är jätteförbjudet. Xenon i helljus eller extraljus är tillåtet. De bilar som har xenon på halvljus har automatisk nivåreglering och ska inte kunna blända annat än vid backkrön eller en skarp kurva, där den asymetriska delen kan blända tillfälligt.

#5 • Uppdaterat: 2014-12-30 12:25
Axelman

Det borde vara tillåtet med Xenonkonvertering i hellyset. Det är ju tillåtet med en hel drös extraljus som kan göra natt till dag bokstavligen så xenon i hellyset är ju ingenting i jämförelse.

#6 • Uppdaterat: 2014-12-30 13:05
swempus

Thommys: Original xenon/HID extraljus är godkända men inte konverterade till xenon för då ryker e-godkännandet på en gång men sen att varken polis eller bilprovningen bryr sig om det spelar mindre roll.
Jag kör själv med xenon i helljuset/extraljusen(70watt xenon i allt) som inte heller är godkänt om man kollar reglerna korrekt. På besiktningen kollar dom så att helljuset lyser på bilen men inte nån inställning som tur är ..

#7 • Uppdaterat: 2014-12-30 13:31
Rikard

Registreringbesiktade min BMW efter ha bytt växellåda.

Bes mannen var snäll och släppte igenom bilen trots som han sa "ej godkända lampor i helljuset" (xenon)
Årsmodell 1992, dvs ej helbilsgodkänd.

#8 • Uppdaterat: 2014-12-30 13:34
Bortom

Med Mariannes resonemang är då även ett eftermonterat helljus olaglig ty sånt inte ingår i typgodkännandet.
Xenon i helljus är OK eftersom heljus i sig bländar oavsett ljuskälla så ljuskällans beskaffenhet (eller styrka) har ingen betydelse. Det är bara två saker för halvljus ett typgodkännande berör: bändningrisken och ljusbildens utformning. Och just därför måste xenon-halvljus ha automatisk nivåreglering: xenon ger bra mycket starkare sken än halogen så xenonets bländning är mycket kraftig därmed måste man se till att inte blända andra. Strålkastarrengöringskravet är ren och skär idioti och har som bakggrund att xenon genererar mindre värme i strålkastaren följaktligen bränns smutsen i mindre omfattning bort från strålkastarglaset... som numera är oftast av plast och har så låg temperatur att ingenting bränns bort även om man har gammaldags värmealstrande halogen.
Och med tanke på hur många bilar som kör omrking med eftermonterat xenon halvljus måste de ha gått genom besiktningen... så även sånt godkänns tydligen.

#9 • Uppdaterat: 2014-12-30 17:59
1storstark

Alla bilar med vanligt lyse har en knapp att justera ner halvljuset med. Den knappen är det skrämmande få som hittar igen.

#a • Uppdaterat: 2014-12-30 19:13
saabnisse

Ja brut, helt riktigt. Citroen har haft de på sina stora modeller sedan 1954!
Sedan kom Peugeot in och förstörde.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.