Nästa artikel
Bilfrågan: Bryta lagen om dimljus för att inte bli påkörd?
Bilfrågan

Bilfrågan: Bryta lagen om dimljus för att inte bli påkörd?

Publicerad 22 maj 2012 (uppdaterad 22 maj 2012)
"Ska jag bryta mot lagen som förbjuder dimljus och halvljus tillsammans eller riskera att bli påkörd bakifrån?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
På Toyota måste dimljusen fram lysa för att man ska kunna tända dimbakljusen som behövs när snöröken ligger tät och det gör den ofta här uppe i Norrbotten.

Ska jag bryta mot lagen som förbjuder dimljus och halvljus tillsammans eller riskera att bli påkörd bakifrån? Jag får ju heller inte köra med bara dimljus fram om det inte är dimma och snörök lär väl inte betraktas som dimma.

Bruno C

SVAR:
Det är många bilar som har ljuset kopplat på det här viset. Dimljusen fram måste vara tända för att dimbakljuset ska kunna tändas. Nyttan av dimbakljus i snörök har ökat väsentligt på de bilar som har LED-baklyktor. LED-ljus ger nästan ingen värme jämfört med vanliga glödlampor och det innebär att bakljusen snöar igen snabbare.

De svenska reglerna har inte ändrats i takt med vad som tillåts enligt EU:s regler, men nu är det i alla fall tillåtet med blinkande bromsljus vid kraftig inbromsning och hörnljus/cornering lights som tänds automatiskt i låg fart.

500 kronor är bötesbeloppet för att använda halvljus och dimljus samtidigt men å andra sidan så kan man i extrema situationer bli tvungen att bryta mot den lagen om det ligger i trafiksäkerhetens intresse. Glöm bara inte att slå av dimbakljuset när det inte längre behövs.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om reglerna kring dimljus?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2012-05-25 02:27
Roy J

Dimljus var åtminstone ursprungligen tänkta att lysa under dimsjoken. Alltså var de lågt monterade och gav minimalt med stickstrålar uppåt (om allt funkade som det var tänkt).
För att främre dimljus alltså ska göra någon nytta så ska de användas utan bilens strålkastare.
De bakre är endast till för att öka synbarheten, men jag vet att somliga mercor hade ett så diffust reglage att många åkte omkring med dem bländande utan att veta om det.

Det enda som kan vara befogat av siktskäl att använda ihop med ordinarie halvljus, är kurvljus. Ofta innebär det samma sak som dimljusen. Dessvärre bländar de ganska bra, i synnerhet när det är våt vägbana eftersom reflektionsvinkeln då blir extra tokig.

Är det förresten någon som fattar vad fabiafabian menar? Själv gör han det troligen inte.

#m • Uppdaterat: 2014-12-22 17:32
ralfin

Om, sikten är så totalt obefintlig att dimljus bak behöver tändas är det inte konstigt att dimljus fram är bättre än halvljus. Det som tyvärr visar sig i praktiken är att dimljusmäniskorna blir överlyckliga så fort det blir sämre sikt än 100 m och tänder dimbakljusen och låter bli (eller glömmer) släcka dessa när bakomvarande fordon sedan länge ligger efter, typ kösituation! Jag förstod inte varför Sverige inte tillät dimbakljus när sådana fanns monterade på en del nya bilar. Nu har jag sedan länge förstått varför denna senfärdighet, folk förstår inte när de är motiverat att tända och när de MÅSTE släckas för att inte göra mer skada än nytta!
Dimljus fram funkar bra som varselljus dagtid men är obra i mörker eftersom de som tidigare nämnts inte är assymmetriska och därför bländar mötande.

#n • Uppdaterat: 2015-11-18 16:01
VW Polo 2012

Jag kan inte hitta någon "Crister" den första jag kan se är (fabiafabian 2012-05-22 09:23 #2) nr. #1 finns inte.

#o • Uppdaterat: 2015-12-10 18:29
RobertSt2

Att jag skulle få läsa i en av tidningens redaktörer 'men å andra sidan...' uppmana till brott, det trodde jag inte! Men nu har det hänt.

#p • Uppdaterat: 2015-12-10 18:29
RobertSt2

Att jag skulle få läsa i en av tidningens redaktörer 'men å andra sidan...' uppmana till brott, det trodde jag inte! Men nu har det hänt.

#q • Uppdaterat: 2016-04-19 09:36
hans.antnas

Snörök förekommer i norra Norrland med litet kallt snölager på vägen ,första bilen har bra sikt framåt bakom bilen är snömolnet tätt där syns inte bakljus dom gror igen på en kilometer,även dimbakljusen blir mörka kör man bakom en bil måste man ligga bakom snömolnet för att kunna köra någorlunda säkert. För dom förhållandena finns inga bestämmelser som fungerar , där gäller sunt förnuft och paragraf 32

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.