Nästa artikel
Bilfrågan: Är farthållaren snålast?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är farthållaren snålast?

Publicerad 18 december 2014 (uppdaterad 7 december 2015)
Drar bilen mindre bränsle om jag använder farthållaren? Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har under de sista tio åren kört några olika bilmodeller som har farthållare och upplever två saker: att jag slipper sitta och kolla hastighetsmätaren hela tiden och kan ha hela uppmärksamheten på trafiken. Det är avstressande. Men jag tycker mig också spara bränsle. Finns det något test på om man kan spara bränsle genom att använda farthållare?

Lars Elmquist, Orsa

Svar:
Det finns många vittnesmål om att bilar drar mindre bränsle med farthållare. Jämn fart spar bränsle och tekniken arbetar mjukare än förarens fot. Att manuellt hålla exakt fart är svårt och varje gång gasen trycks ned lite extra går det åt soppa. Farthållare spar en del i de flesta vanliga personbilar, men har ännu större betydelse i lastbilar. Mercedes har lanserat en GPS-styrd farthållare för tunga fordon som kallas Predictive Powertrain Control (PPC). Den läser av vägbana och topografi och anpassar motorns effektuttag och växlingsmönster. Det har visat sig sänka förbrukningen med över fem procent.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2014-12-20 14:36
Henrik-Andersson

Oavsett hur det än må vara med farthållarens eventuella påverkan på MIN bil så tänker jag ett steg längre.

Det har blivit mycket mindre ryckig körning de senaste 10-12 åren på våra motorvägar då folk mer och mer lägger sig i 120 Km/h på gps:en (alltså då hastighetsmätaren på bilen står på 124-128 km/h) och sedan knäpper på farthållaren i denna korrekta hastighet. Allihopa kör mer eller mindre lika fort och lugnet och det totalt sett energieffektivaste sättet att färdas uppstår.

Det är jämn, ryckfri körning som "is the shit" om man tänker på helheten.

Jag kan ta ett exempel på en gubbe (!!!!!!!) som kör i 60 km/h på en krokig 70 väg - Jag försöker komma om och ligger och rycker på treans växel tills jag gasar om efter fem minuters irritation. Han tycker jag är dum i huvet, och jag tycker HAN är dum i huvet............................. Totalt sett har vi fått en HÖGRE snittförbrukning än om vi båda legat i 74-75 på hastighethetsmätaren. Alltså 70 km/h i verklig fart.

#m • Uppdaterat: 2014-12-21 09:11
Rullle

Med farthållaren på drar bilen mer. Hur mycket beror på hur backigt det är. Tror det är främst i uppförsbackarna som den drar mer. Jag har noterat en ökning av förbrukningen på nästan 10% ifall det är backigt och bilen är tungt lastad.
Jag kör alltid med farthållaren på men innan en backe ökar jag farten manuellt (fortfarande med farthållaren inkopplad) för att slippa det kraftiga gaspådraget mitt i backen.

#n • Uppdaterat: 2014-12-21 15:55
erikivan72

En intressant fråga. Jag har upplevt att det är olika beroende på vilken bil man kör.
Finns någon egentlig statistik? Vore intressant om Vi bilägare kunde lägga med det i sina tester någon gång ibland.

#o • Uppdaterat: 2014-12-21 18:55
Swemba

Klart farthållaren bidrar till lägre förbrukning iom en jämnare fart. Att den skulle dra mer för att den vill hålla farten i uppförsbacken och därmed ger mer gas, är nys. Det tillskottet av rörelseenergi kommer att behövas ändå för att få tillbaka hastigheten efter backen, om man nu inte givit gas utan låtit bilen sakta in. Acceleration bidrar inte negativt till totalförbrukningen, det är inbromsningar som gör det. Vid inbromsning omvandlas rörelseenergin till värme och försvinner.

#p • Uppdaterat: 2014-12-30 10:22
chucknorris

Körde min S60 från 2006 till och från Norrland en sommar och testade detta. Det blev förmodligen en icke godkänd studie men genom att försöka köra med farthållaren så långt som möjligt efter riks- och europavägar så fick jag fram en skillnad. Totalsträckan det handlade om var 65 mil och skillnad blev det. Enligt färddator (ej enligt fulltankskalkylen) så drog bilen mindre när jag körde utan farthållare och ca 0,5 dl mer per mil med farthållare. Om jag åker E4 norr så finns det många sträckor som kräver lite mer planering, t.ex. 2+1-väg och en del kuperad åkning där jag upplever att jag får bättre rull om jag "tar fart" i uppförsbackarna.

Idag är det många bilar med adaptiv farthållare och det tror jag förbättrar förbrukningen men det jag såg med min Volvo S60 från 2006 var att jag förbrukade mindre bränsle med körning utan farthållare. Bilen var en 2,4 bensinare med manuell låda.

#q • Uppdaterat: 2015-03-10 22:02
Tvärnit

Även jag funderar över detta och har kommit fram till att på plant ja, kuperat nej.
Kör man i ett starkt kuperat landskap så måste samma gasläge ge en större förbrukning då systemet inte äger förmågan att dosera rätt. Beroende på bil o motor men det är inte helt ovanligt att den bästa effekten i starkt uppför kommer av att släppa av på gasen en aning.

#r • Uppdaterat: 2015-07-01 07:15
Paddan 21

Om det vore så att bilen drar mindre med farthållare så skulle ju dom som använder den i ett ekonomirally vinna, men förmodligen så kommer dom sist. För man lär sig hur man kan köra mest ekonomiskt med den bilen man använder och där är den mänskliga hjärnan överlägsen en farthållare.

#s • Uppdaterat: 2015-07-29 12:03
mahava

Jag har adaptiv farthållare i min bil och det är jag ganska övertygad om drar mer bränsle än om jag körde själv, den är inte så effektiv utan bromsar ju gärna mer om det kommer en bil framför för att sedan gasa, detta då den håller ett ganska exakt avstånd helatiden, om den har något långsamt framför sig, sen accar den ganska hårt när vägen är fri , specielt när det är lite kräftgång i trafikrytmen som det gärna är till o från jobbet blir det extra tydligt, (men de beror nog en del på att det är en 3 år gammal Focus den sitter i, tekniken har utvecklats märker jag när jag jämför med den som sitter i passat som är mer dynamisk , ) men det är extremt bekvämt och höjer säkerheten

#t • Uppdaterat: 2016-03-09 20:44
puttis

Farthållaren används ju med fördel där konstant fart (konstantfarthållare!) är möjlig. Sämsta platsen är ju i storstad. Självfallet ökar ju förbrukningen i uppförsbacke eftersom konstant fart efterfrågas av motorstyrningen. Att försöka manuell-gasa sig till bättre siffror går dock inte. Upplevd minskad förbrukning kommer ju oftast via minskad hastighet. Man släpper av alltså.

En fullproppad lastbil uppför Hallandsåsen gör dock ingen skillnad. Det går åt ca 30 liter oavsett vad man gör.

#u • Uppdaterat: 2016-04-08 15:45
laponia

Snacka om ickefråga. Typiskt för ViB så finns det en massa experter som uttrycker sin åsikt här lika tvärsäkert som när en politiker ljuger.
Hur svårt kan det vara att prova själv och dra en egen slutsats.???

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.