Nästa artikel
Officiell: Toyota Mirai FCV
Nyheter/Bilder

Officiell: Toyota Mirai FCV

Publicerad 18 november 2014
Officiell: Toyota Mirai FCV 2014.
Se 44 nya bilder på Toyotas vätgasbil som nu fått namnet Mirai. Tillsammans med bilderna släpper den japanska tillverkaren även några nya detaljer om bilen.
Toyota FCV eller Toyota Fuel Cell Sedan som den också kallats har nu fått ett tredje och troligtvis sista namn: Mirai. Tillsammans med nya namnet släpper Toyota även 44 bilder på bilen som nu tycks helt produktionsklar.
 
Om allt går enligt planerna ska de första bilarna levereras till Japanska kunder i december. Under nästa år ska bilen ta sig till bilhallarna i Tyskland, England och Danmark. Sverige och resten av Europa får vänta till 2017 innan Toyota Mirai finns att köpa enligt senaste uppgifterna från Toyota.
 
Toyota Mirais två vätgastankar rymmer 122,4 liter och ska kunna fyllas upp på cirka tre minuter. Trycket är högt, närmare 700 bar, men säkerheten ska garanteras genom att eventuellt krockvåld absorberas av karossen vilket skyddar både bränslecellspaketet och gastankarna.
 
Bilen har radarbaserad autobroms och dödavinkelvarnare medan kamerateknik övervakar filbyten. Mirai har plats för fyra personer som alla får stolsvärme i standardutrustade bilar. Även rattvärme, nanoluftfilter och elektriskt justerbart ländrygsstöd är standard.
 
Pris och räckvidd är ännu inte helt officiellt men tidigare uppgifter har pekat mot en prislapp bortåt 600 000 kronor.
 
Diskutera: Vad tycker du om Toyota Mirai?

Relaterade bildspel

Toyota Mirai FCV 2014

Motor: Elektrisk synkronmotor för växelström.
Max effekt: 113 kW (154 hk) och max vrid: 335 Nm.
Längd: 4, 89 m.
Bredd: 1,82 m.
Höjd: 1,54 m.
Vikt: 1 850 kilo.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2014-11-18 22:37
Hanzzon

Junkers, Hur lång tid tar en fulltank i dessa eluttag? Alla har tyvärr inte 8 timmar på sig för att tanka fullt och det är ett problem när bilen enbart är en elbil. Men i övrigt är Tesla fortfarande väldigt intressant.
Det är väl för kul med folk som oftast hällre pratar om alla andra dåliga detaljer än just tekniken som är största grejen med den här bilen som inte är en specifik Europamodell, det var lika med Prius liksom senast med Lexus NX där enligt vissa förståsigpåare Lexus knappt skulle sälja en bil utav, verkligen blev en helt annan i båda fallen men bara tiden kan utvisa hur det blir med denna.

#m • Uppdaterat: 2014-11-18 22:53
V8-Power

För er som inte visste det är alla Tesla förberedda för batteribyte vilket tar två minuter!
Det finns filmer på Youtube där det visas inför publik och stationer för detta är under uppbyggnad.
Meningen är att snabbladdarna ska vara gratis men batteribyte ska kosta ngn hundralapp.

http://www.teslamotors.com/batteryswap

I december ska den första invigas...

Värt att notera är att hydrogeproduktion är extremt mycket ineffektivare än batterilagring.

#n • Uppdaterat: 2014-11-18 23:29
Hanzzon

Helt klart intressant! Hur många batteripack kommer en sån station att rymma och vad kommer det att kosta? Hur exakt är dessa för att göra jobbet exakt rätt varje gång på skitiga bilar ute i verkligheten? Det är nog mycket som framtiden får utvisa i flera fall på dessa områden liksom bränslecellerna men framtiden blir klart intressant!
Hydrogenproduktionen beror väl förresten helt på hur man väljer att framställa det och om man använder sig av sånt som annars går till spillo.

#o • Uppdaterat: 2014-11-19 08:08
Tjalle

Jag upprepar något av det jag skrev om Honda FCV:
-Toyota leder ligan - se deras tekniska beskrivning/bilder på hemsidan.
-Toyota OCH Honda har medvetet gjort sina bilar uppseendeväckande= fula?
-storskaligt finns effektiva produktionsmetoder för vätgas. Problemet är tankstationer.
-småskaligt kan man effektivt producera vätgas från biogas med sol-, vind- eller vattenkraft.

AUDI aviserar en FCHV-laddhybrid dvs dom har ett större batteri än Toyota och med möjlighet att ladda under natten. Känns som tårta på tårta.

#p • Uppdaterat: 2014-11-19 08:21
Deeds

Hanzzon:

På dessa stationer som Tesla bygger så kommer man kunna göra följande:

(Hämtat från TeslaClubSweden)
*Snabbladda bilen gratis på 20 minuter vid en Supercharger laddstation
*Byt ut batterierna på en minut till ett fulladdat batteripack, mot en kostnad jämförbart med att tanka en bensinbil fullt. Det nya batteripacket lånas bara – bilens originalbatteri laddas fullt och monteras tillbaka på tillbakavägen.
*Byt ut batterierna på en minut till ett fulladdat batteripack och behåll det nya batteripacket. Då får man betala priset för mellanskillnaden gamla batterier mot nya, och ev storleksändringar. Det vill säga byter man från ett gammalt 60kWh batteripack till ett nytt 85kWh och behåller den får man betala uppemot 100 000 kronor!

Sen när det gäller att inte ha tid att tanka. Hur ofta kör man helt slut på el?
Bilen laddas ju under natten. Skulle vara skönt om min dieseldoris stod fulltankad varje dag när man kom ut i garaget.

#q • Uppdaterat: 2014-11-19 09:36
Hanzzon

Tack för intressant info Deeds! Även intressanta batterikostnader om man får betala närmare 100 000kr för att uppgradera sitt batteripack från 60 till 80kwh.
Personligen funderar jag lite på att uppgradera batteripaketet i min Prius 3 för att bygga om den till en Plugin hybrid för relativt vettiga pengar, det är ju det största problemet i dagsläget med elbilar som ska fungera i vardagen. Skulle Priusens originalbatteri visa tecken på försvagning så skulle jag inte tveka men där är jag inte ännu efter 21 600mil, men det är helt klart intressant för att kunna åka alla kortare sträckor med avstängd bensinmotor och tekniken/elmotor verkar vara byggd för att klara av detta.

#r • Uppdaterat: 2014-11-19 12:26
Swemba

@Junkers, i praktiken går det inte att använda dessa "100 miljoner" eluttag. Det tar för lång tid!
Har du källa ang när Teslas Battery Swap ska lanseras?
Vad jag har hört så är det en teknik som inte finns och kritikerna menar att den aldrig kommer att finnas heller. Det är ett concept och ett sätt för Tesla att höja de statliga bidragen till verksamheten.

#s • Uppdaterat: 2014-11-19 16:33
Roy J

Det är inte ofta Toyota bygger vackra bilar - och det här var definitivt inte en av de gångerna.
Profilen är väl på sin höjd acceptabel, men framifrån ser den ut som något hämtat ur ett akvarium. Ska alla japs ha snösamlande gälar?
Interiören måste vara det värsta jag sett någonsin.
Orkar inte kommentera alla misslyckade detaljer.

#t • Uppdaterat: 2014-11-19 18:27
Pi

I runda slängar laddar du 1 mils körning i en elbil på 1 timme i ett vanligt 1-fas 230 V uttag. Svenska bilar går i snitt ca: 1300 mil/år (t o m lite mindre) vilket approximerat blir ca: 4 mil/dag. M a o inga som helst problem att ladda hemma under natten för en stor del av oss svenskar. Sen passar säkert inte eldriften för den som kör långa sträckor dagligen såvida man inte har en Tesla och deras snabbladdningsstationer finns längs sträckan - och då åker man dessutom "gratis" eftersom laddningen inte kostar något. Som jag redan sagt - eldrift passar inte alla men skulle om bara priset på bilen var det rätta kunna ersätta väldigt många bilar i Sverige - och inte minst familjens andrabil.

#u • Uppdaterat: 2014-11-19 20:52
V8-Power

December 2014 tas första battery swap i bruk, Kalifornien.

https://insideevs.com/tesla-confirms-first-battery-swapping-station-will-online-december/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.