Nästa artikel
Rosttest: Volkswagen Golf Sportscombi (2014)
Rost

Rosttest: Volkswagen Golf Sportscombi (2014)

Publicerad 12 november 2014 (uppdaterad 28 november 2016)
Golf Sportswagon får bra betyg, men plastsköldarna och skumplasten kan samla grus och fukt.
Kaross av stålplåt. Dörrar, huv och baklucka är noggrant tätade, men bara dörrarna har invändig vaxbehandling. Underredet täcks till stora delar av plastsköldar och under dessa är alla skarvar väl tätade. Sköldarna i sig är dock mycket fukt- och grussamlande (se bild).

Alla balkar under bilen är behandlade invändigt. Delar som inte täcks av sköldar är behandlade med ett rejält PVC-baserat slitskydd. Bakre ljuddämpare och slutrör är rostfria, övrigt avgassystem av stålplåt. Innerskärmar av plast fram, filtmaterial bak. Stänklappar finns. Skumplasten vid främre dörrstolpe/framskärm är av fuktsugande typ.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Får hoppas att VW-koncernen fått bukt med de lacksläpp och rostbubblor som dykt upp på bara några år gamla bilar.

#2 • Uppdaterat: 2014-11-12 13:12
Roger Skagerström

Har inte lacksläppen varit främst på Passat? En bekant som ägde en Passat sa att Golf tex inte alls hade samma problem (om alls).

#3 • Uppdaterat: 2014-11-12 16:44
Peugo

Skulle våga påstå att det är VW-bilar med den vita "färgen" som är dom drabbade oavsett modell...

#4 • Uppdaterat: 2014-11-12 17:32
Pi

Skumt - min "gamla" Golf Variant -12 (Golf 6) har inte nån skumplast mellan skärmen och främre stolpen utan det är synnerligen hård plast som sitter där. Känns som en försämring att ha bytt hårdplast till skumplast. Dessutom är den vit så snart har väl all lack släppt också om man skall tro Peugo...:) Fast Varianten (liksom Jettan) är väl byggda i Mexico så dom kanske har bättre lack där...:)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.