Nästa artikel
Bilfrågan: Dåligt ljud en egenskap?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dåligt ljud en egenskap?

Publicerad 25 september 2014
Vissa exemplar av senaste Peugeot 308 dras med dålig ljudkvalité i bluetooth-handsfree.
Hur dåligt ljud ska man behöva acceptera i bluetooth-handsfree i en ny Peugeot 308?

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
I januari hämtade jag min nya Peugeot 308 Allure. Den har det mesta av utrustning, bland annat bluetooth för telefonen. Men redan under första turen upptäckte jag att ljudkvaliteten var under all kritik med kraftig ljudförvrängning för bägge parter i samtalet, trots att täckningen var god.
 
Bilen togs in på verkstad som testade med flera telefoner, alla med samma dåliga resultat. Nu har bilen varit inne vid fyra tillfällen, sammanlagt fem heldagar, utan att felet kunnat åtgärdas. Jag klandrar inte verkstaden, där får jag alltid bästa bemötande. Problemet ligger hos Peugeot centralt. Där förnekar man att problemet existerar och att inga liknande fel har inrapporterats. Men felet finns ju på min bil! Verkstadschefen kollade med andra Peugeotverkstäder och det visade sig snart att felet rapporterats på flera bilar.
 
Då blev beskedet från
Peugeot att om flera bilar har samma fel är det ”en av bilens egenskaper” och skulle inte åtgärdas. Slutsatsen: Fel på en bil = felet existerar inte. Fel på flera bilar = felet är den del av bilens egenskaper. Om dettta är Peugeots hållning gentemot kunderna så förstår jag att PSA-koncernen har problem. Nästa gång väljer jag ett bilmärke som tar ansvar för sina produkter.
Thomas Lundin
 
Svar:

Vi har provat bluetooth på flera olika bilar av samma modell men inte själva upplevt problemet. Men vi ser att fabriken fått in några få förfrågningar i detta ärende från verkstäder i Europa.

Troligvis är det ett begränsat produktionsfel och bilen behöver en mjukvaruuppdatering för att mottag-ningen ska optimeras. Fabriken gör sitt yttersta för att hitta en lösning på problemet och vi ska snarast återkoppla till verkstaden och kunden.
Maria Lantz, Peugeot Sverige

Diskutera: Har du stött på liknande problem i bilar med bluetooth-handsfree?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2014-09-25 10:20
Raphael

Hackenbush, "så det finns biltillverkare som tillhandahåller utrustning som fungerar helt ok så varför kan inte Peugeot göra detta?"

Peugeot tillhandahåller redan blåtand som fungerar helt OK i sina bilar så Peugeot kan göra detta redan. Som artikeln talar om så är detta inte något som drabbar alla bilar, inte ens alla 308:or. De flesta fungerar alltså utmärkt. Det är bara ett fåtal som har drabbats.

#c • Uppdaterat: 2014-09-25 10:31
Raphael

Pi, jag har inte sagt att det är en feature och ingen brist. Som vanligt läser du mina inlägg dåligt. Tror faktiskt att du inte ens överhuvudtaget läser vad jag skriver då du brukar påstå att jag skriver sådant som jag inte har skrivit. Du har ju gjort det till en vana av att påstå massa saker om mig i forumen och dina påståenden har som vanligt noll att göra med något som jag har skrivit. Jag beklagar din oförmåga att föra en seriös och saklig diskussion. Som vanligt är du mer intresserad av att diskutera min person än sakfrågor, och du har därmed missförstått detta forums syfte. Detta är ett forum för att diskutera bilar, jag är ingen bil. Fakta kvarstår: Detta är inte ett generellt fel som drabbar alla, utan det handlar om ett ytterst fåtal exemplar.

#d • Uppdaterat: 2014-09-25 10:33
Raphael

Swemba, men nu handlar det inte om ett generellt fel som drabbar alla modeller utan bara vissa exemplar. Så din åsikt om "så här låter det i en Peugeot" faller därmed på sin egen orimlighet. Det är förresten intressant att det finns personer i den här tråden som uppenbarligen anser sig veta mycket mer om problemet och hur det kan lösas än Peugeot själva, personer som troligen inte ens har undersökt det exemplar som en kund har problem med gällande blåtand.... Många självutnämnda experter här.

#e • Uppdaterat: 2014-09-25 11:23
Pi

Raphael - du kommenterar och anser dig seriös men andra är inte seriösa enligt dig...liiite märkligt må jag säga. Det skulle inte kunna tänkas vara så att många av oss övriga anser dig en aning enögd som ALLTID på nåt sätt har ett försvar för underligheter som drabbar just dina märken. Och till slut blir det bara för mycket. Tänk över alla försvarstal och positiva omdömen du skrivit om "dina" märken så kanske du förstår att vi övriga emellanåt kan uttrycka oss en aning ironiskt. Visst får man gilla ett märke men i det ingår också att kunna medge de brister som faktiskt kan finnas - för alla märken och modeller har faktiskt nån brist och det gäller även de franska och italienska. Hur kan det t ex komma sig att du som i detta fallet kan påstå att felet bara drabbas vissa exemplar - om du inte har en koppling till Peugeot och känner till deras garantihantering ? Sen får du givetvis ha denna koppling men då bör det klart framgå att så är fallet och inte att du som de flesta av oss övriga bara är en vanlig "bilkonsument".

#f • Uppdaterat: 2014-09-25 15:09
Swemba

Raphael, du får nog läsa vad jag skrev igen. Jag sa ju att jag inte trodde att det var något generellt fel. Jag tror inte det är något fel alls. Jag tror att det bara är så där det låter och vissa stör sig på det.
Vissa tycker Beats by Dre är det bästa sen skivat bröd. Andra tycker det låter skit ...

#g • Uppdaterat: 2014-09-25 15:16
McTar

Raphael: Jag läste igen och hittar inte någonstans att det kommer att åtgärdas. Däremot står det "Fabriken gör sitt yttersta för att hitta en lösning på problemet"

#h • Uppdaterat: 2014-09-25 16:04
Rikard

Har samma på våra Ranault Trafic, handsfreen är oandvändar om man inte står stilla, men det låter inte bra då heller.
Som motpol låter HFen i vår Suzuki Svift riktigt bra även fast bilen är långt från en tyst farkost.

#i • Uppdaterat: 2014-09-25 16:59
Peter E

Jag har klockrent ljud i min Golf men det är förmodligen en VW-egenskap... :-)

#j • Uppdaterat: 2014-09-25 18:03
Roy J

Pi, det går inte att missa att du skickar en gliring till Raphael där du förutsätter att han kommer att reagera på visst sätt. Vi bör alla undvika sånt.
Kommentera istället det som verkligen skrivs just i den aktuella tråden.

#k • Uppdaterat: 2014-09-25 18:30
Peugo

Känner av fall med den första programvaran (4.1.x) och den stöder ju inte fullt många mobiler (väldigt få) men efter en uppgradering fungerar allt som det förväntas skall. Dom mobiler som inte stöds fullt ut kan ändå kopplas till bilen men det fungerar inte som det skall. Hoppas Peugeot Sverige kollar den här enkla grejen först, men det skulle ju fårvåna mej om dom inte visste om det för info om detta finns även utanför ServiceBox...

Jag är glad för dej Peter att du klarat dej utan strul med din MQB Golf (helt ärligt), finns massor av missar i dom första bilarna (även den mellersta modellen av stereon är ju i princip död från start, ursel grej, och dörrarna/baklyktorna samlar ju vatten = samma fel förut även i Octavia) men det hör inte hit (har tyvärr en lååång lista, inte konstigt att produktionschefen fick gå).

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.