Nästa artikel
Musk avslöjar: Mindre modell från Tesla till 2017
Nyheter

Musk avslöjar: Mindre modell från Tesla till 2017

Publicerad 16 juli 2014 (uppdaterad 17 juli 2014)
Om cirka tre år utökar Tesla modellprogrammet med en ny modell. Bilen blir billigare och mindre än dagens Model S.
Nyligen berättade Teslas grundare Elon Musk om detaljerna kring nästa modell från tillverkaren. Bilen blir kompaktare än dagens Model S och utmanar BMW:s 3-serie och Mercedes C-klass.

Det var under ett besök i Storbritannien nyligen som Auto express fick en intervju med Elon Musk. Grundaren av bilmärket avslöjade bland annat att namnet på sedanen i mellanklassen blir 3 och att den storleksmässigt kommer den att vara 20 procent mindre än Model S. Troligtvis byggs Telsa 3 på en helt ny plattform i stället för en kapad Model S-platta.
 
Tesla 3 får en räckvidd på cirka 32 mil och liknande köregenskaper som hos Model S. Priset blir någonstans kring 250 000 kronor exklusive moms, att jämföra med cirka de 630 000 kronor som storebror Model S kostar. Det lägre priset beror bland annat på att Tesla räknar med att deras egen batteritillverkning ska vara igång vid produktionsstarten av den nya bilen. Vidare information är att vänta närmare den planerade lanseringen under 2017.
 
Elon Musk berättade även att Teslas allra första bil, Roadster som bygger på Lotus Elise, kommer uppdateras. Det är batteritekniken som ska moderniseras vilket ökar räckvidden från cirka 40 mil till drygt 60 mil.
 
Diskutera: Vad tror du om den nya Tesla-modellen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2014-07-19 13:30
Swemba

Elon Musk är snarare bilvärldens Jonas Birgersson ...

#c • Uppdaterat: 2014-07-19 18:14
saabnisse

Swemba, förlusten var 74 milj. dollar 2013!
"Musk påminner nu alltmer om finansakrobaten Viktor Muller i Trollhättan," ref. SvD INSIKT 2014-07-19

#d • Uppdaterat: 2014-07-19 21:01
Swemba

@saabnisse, min poäng, precis!

@Roy J, dörrkonstruktionen som sådan har egentligen bara två fördelar: 1, den ger ett litet lättare insteg och .. 2. den kräver mindre utrymme i sidled.
Den här typen av lösningen kan vara riktigt praktisk på en låg sportbil, där takhöjden faktiskt är ett problem och där man sällan kan glida in i bilen med de breda dörrarna på glänt. Men inte på en SUV!

Om du tittar på Teslas interaktiva demo över dörrarna så ser du att de i princip måste öppnas helt för att man ska komma in i bilen. Jag har stött på många parkeringsgarage där höjden är begränsad. Jag kan direkt säga att det finns flera garage i Stockholm där förare av Model-X inte kommer att komma ur bilen för över huvud taget. En SUV är ju högre från början och. det går inte att öppna måsvingedörrarna lite grann och rulla ut längs med marken.

Hade dörrarna suttit på en låg sportbil hade jag även kunnat acceptera att man inte kan lasta något på taket. Det gör man normalt inte på en sportbil. Men en SUV är en familjebil - en Sports Utility Vehicle. I princip varenda SUV du ser norr om Uppsala vintertid har takräcke eller skidbox. Det här är en enorm nackdel och gör att bilen direkt är diskvalificerad hos en majoritet av de presumptiva köparna.

Nackdelarna överväger lätt de få fördelarna, som jag även hävdar inte är några fördelar på en SUV.

#e • Uppdaterat: 2014-07-20 10:11
saabnisse

Swemba "det finns flera garage i Stockholm där förare av Model-X inte kommer att komma ur bilen för över huvud taget".
Men det är ju bara bakdörrarna som är hängda i taket.
Men jag håller med dig, det är en idiotisk dörrkonstruktion som kommer att kräva minst 2,5-2,7 meters takhöjd och så mycket är det inte i några standardgarage.
Och visst kan man behöva lasta på taket, det finns ju många som gillar att hasa fram på nederbörden och de accepterar säkert inte en bil där deras utrustning inte kan följa med.

#f • Uppdaterat: 2014-07-20 12:51
Swemba

@saabnisse, Visste faktiskt inte att det bara var bakdörrarna som var av måsvingetyp, men då är ju lösningen ännu mer korkad. Vad är fördelen då? Utrymmesbesparingen i sidled har man ju inget för när förarens dörrar öppnas på konventionellt sätt. Vansinnigt!

#g • Uppdaterat: 2014-07-20 16:17
Roy J

Det finns inga måttuppgifter, men av bilderna att döma så kan jag tänka mig att hela härligheten blir omkring 210 - 220 cm hög som mest. (Det är ju inget direkt högbygge med jättehög markfrigång.) Det klarar mig veterligt alla p-hus av.
Att de konventionella framdörrarna förtar det mesta av vinsten med tillgängligheten i sidled håller jag med om. Dock är framdörrarna inte lika breda som ett par vanliga bakdörrar skulle fått lov att vara.

Men visst kan man invända mot det mesta i udda dörrkonstruktioner.
Skjutdörrar blir onödigt tunga att dra upp och igen med klämrisk och de ökar inte på höjden vid insteg. Även där är framdörrarna konventionella.
Bakhängda bakdörrar ökar inte heller på instegshöjden men kan underlätta insteget i övrigt. Har man gjort som Ford och även tagit bort mittstolpen så blir det ett ännu luftigare insteg - och en betydligt tyngre dörr. Och insteget bakåt har inte blivit bättre.
Ja, och så var det i3 som inte har någon fördel alls men flera nackdelar.

#h • Uppdaterat: 2014-07-20 20:28
saabnisse

Roy, har du kollat bilderna på sajten? http://www.teslamotors.com/sv_SE/modelx
Håll med om att damen under den öppna bakdörren är max 1 meter hög om dina teorier om bakdörrarna stämmer.
Dessutom ser ju garaget väldigt märkligt ut, högre än brett!

#i • Uppdaterat: 2014-07-21 09:43
T B

Tesla Motors har inte släppt några måttsiffror, men på deras hemsida http://www.teslamotors.com/sv_SE/modelx finns det en bild med Model X stående med öppen dörr bredvid en Model S. Iom att Model S höjd är känd har många räknat fram att Model X med öppen dörr blir ca 220 cm hög.

Och damen på bilden längre ner på deras sida är 160 cm hög, dvs ungefär samma som Model X höjd med stängda dörrar kommer bli.

#j • Uppdaterat: 2014-07-21 11:25
Pi

Synnerligen opraktisk dörrkonstruktion i Model X vilket i stort sett omöjliggör att parkera bilen i ett svenskt normalgarage - om man inte vill övernatta i bilen... Kanske t o m lite sämre än i BMW i3 och dess märkliga dörrarrangemang... Varför måste man göra en ny (och uppenbarligen komplicerad) konstruktion när de gamla fungerar bättre...

#k • Uppdaterat: 2014-07-21 17:21
Swemba

@ TB / Roy, om bilden är skalenlig så är Model X mycket riktigt 225 cm hög med öppna dörrar. Det finns gott om p-garage med lägre takhöjd än så, avslöjar en snabb googling. Som jämförelse kan nämnas att en av marknadens största SUV'ar, Audi Q7, är 174 cm hög ...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.