Nästa artikel
Män anser sig köra säkrare än kvinnor
Nyheter

Män anser sig köra säkrare än kvinnor

Publicerad 8 maj 2014 (uppdaterad 9 maj 2014)
En undersökning, beställd av TT-line, visar att män tror på sina förmågor i trafiken i större utsträckning än kvinnor.

Undersökningen visar att betydligt fler män än kvinnor anser sig köra bättre än sin partner. Samtidigt visar Trafikverkets undersökningar att män i större utsträckning än kvinnor kör rattfulla, tar risker och kör för fort.

Källa: TT-line

Diskutera: Kör du bättre än din partner?

Ämnen i artikeln

#l • Uppdaterat: 2014-05-08 23:44
duccedriver

Kort sagt kan man säga att vi män har alla förutsättningar att köra bäst, men är så lata och nonchalanta att vi skiter i det.......

#m • Uppdaterat: 2014-05-09 01:44
JOCA_1

Men herregud, den risken är ju inte baserat på någonting vettigt överhuvudtaget (om det skulle vara enbart könet). Tack och lov att EU grep in där. Nej, det köper jag inte överhuvudtaget. Den risken beräknas på en mängd mycket fler faktorer än könet - eller så borde det ju vara. Igen, det finns ingen som helst mer mening att basera undersökningar på könet, än det finns på hårfärg, nagellängd eller fotstorlek. För mig är det fullständigt självklart att ALLA individer är med och betalar, baserat på ett antal olika faktorer, varav könet INTE är ett av dem. För det är alldeles för godtyckligt. Själv får jag en lägre försäkring för att jag parkerar min bil på en parkeringsplats som jag hyr. Den platsen ligger två meter från vägkanten, där jag annars skulle parkerat. Lika godtyckligt det, om jag får säga så. Men där måste jag acceptera en mängd olika förklaringar till varför det är så. Att jag är man, hör inte till de förklaringarna.

#n • Uppdaterat: 2014-05-09 08:04
Janne G

Jösses. Vissa människor kör bättre än andra. Vissa människor tror sig köra bättre än andra. Skillnaden mellan kön (om det finns någon) är betydligt mindre. När man läser en del kommentarer här undrar man om det är 2014 eller 1914.

Ni självgoda män som skriver att män, av olika skäl, skulle vara generellt bättre på bilkörning än kvinnor, ni saknar fullständigt självinsikt. Det är i sig en sak som gör er totalt trafikfarliga. Snälla, gör oss andra en tjänst och klipp sönder era körkort, ni ska inte använda dem.

Jag skrev i går att jag "tillhör majoriteten som kör bättre än genomsnittet". Om någon inte förstår ironin (och det matematiskt orimliga) är det riktigt illa.

#o • Uppdaterat: 2014-05-09 08:59
Leif Kavander

Det måste vara fler olyckor med män inblandade än kvinnor.
Det säger sig självt.
Nu utgår jag ifrån att det är fler män som kör i trafiken, utan att ha några fakta.
Om det nu är 70 % män som är i trafiken, så, procentuellt är det 70% procent av alla olyckor som sker orsakas av män.
Själv var det en kvinna som backade in i vår Suzuki när vi hade den.
Å andra sidan var det en man som backade in i Alfan, det blev inga stora skador på någon av bilarna och det var motpartens fel.
Jag tycker det inte är något kvinnoförnedrande att några tycker att en del tycker att kvinnor, generellt sätt kör sämre än män.
Själv anser jag att min kvinna kör bättre än mig, hon är mycket mer van vid Stockholmstrafiken än jag.
Med det inte sagt att jag kör dåligt.

#p • Uppdaterat: 2014-05-09 09:47
Onehp

Duccedriver skrev "Kort sagt kan man säga att vi män har alla förutsättningar att köra bäst, men är så lata och nonchalanta att vi skiter i det......."

Helt rätt. Det är ett attitydproblem, inte att man, och särskilt män, inte kan.

Janne G: rent statistiskt finns väl ingen hinder för att de få som skriver här både tror men även ÄR bättre en medel? En bra förare är i mina ögon en förare som VET att de gör fel ibland, som medvetet tar bra marginaler (avstånd) och som hela tiden försöker köra säker och som försöker hålla hastigheterna för att de förstår deras funktion.

Men jo, det är ju farligt när särskilt män tror sig vara så duktiga att de kan ta svensk moms och lite tull också på skyltat hastighet och om det sedan kommer någon i vägen är det alltid det andras fel... Den typen finns förstås också, kanske även här.

#q • Uppdaterat: 2014-05-09 10:51
Hackenbush

@kapten
"När jag själv blir omkörd av sådan idiot eller får idioten mot mig från andra hållet är det i 95 fall av 100 en man som kör."

Där har du helt rätt och jag undrar om det räcker med 95/100, jag skulle vilja säga 99/100.

idiotomkörningar och [dåliga] avstånd till bilen framför är det i huvudsak män som står för.
När det gäller blinkersanvändning är bägge könen lika dåliga.

Kommentaren redigerad av redaktionen p.g.a. olyckligt ordval.

#r • Uppdaterat: 2014-05-09 11:36
Hackenbush

Att alla kvinnor inte är några änglar i trafiken är helt klart men visst tar de mindre risker, kör mera laglydigt.
Det är fler män än kvinnor som kör "busigt" men det finns kvinnor som kör "busigt" med så visst kan man kritisera dem också.
Vad kvinnor står för mer än män är alla bucklor som uppstår vid parkering.
De är inte lika noga med hur de slänger upp dörrarna och det kostar mycket pengar även om de inte orsakar några personskador.
En kvinna slängde upp sin dörr en gång så det tjongade i min bil och då satt jag till och med i bilen.
"tror du det blev något märke" frågade hon mig eftersom hon upptäckte att jag satt i bilen.
Det var i på min Pontiac och jag lät saken bero p.g.a. att jag skulle lacka om bilen veckan därpå men det blev en del putsande och spacklande för att släta ut bulan hon orsakade.

#s • Uppdaterat: 2014-05-09 11:52
Janne G

leifer: Tja, jag kanske är lite skadad av att bo på lander. Här är det definitivt ingen skillnad på könen när det gäller körvana.

#t • Uppdaterat: 2014-05-09 11:59
ENTJ1

Helt ostatistiskt men ändå en sanning för mig,2 ggr har jag varit millisekunder från krock,gissa könet?
En som bara fortsatte genom en korsning ut på huvudled,förra året ett möte på mitt körfält.Min bil blev nyss påkörd parkerad,samma där.Lack o buckla högerdörr...jodå samma sak.
Rövslickare finns det gott om också,inte sällan utan oftast en..
Som sagt,detta får man väl ej skriva,men i mitt fall är det sant.
(Korr,glömde att jag blivit påbackad av en man en gång också,rätt skall vara rätt.)

#u • Uppdaterat: 2014-05-09 13:14
Hackenbush

Där sade du något leifer, jag har själv undrat över detta eftersom man ganska ofta ser kvinnor som knappt når upp över ratten (kan till och med se ut som om bilen är förarlös).
Det är ju som du säger lätt att ställa in stolar idag och det är dessutom massor med inställningsmöjligheter (tror inte det behövs någon kudde idag för de som är lite kortväxta).
Dessutom kan man väl idag ställa in ratten med i de flesta nyare bilar.
Vågar de inte rycka i spakarna?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.