Nästa artikel
401 förlorade körkortet i påsk
Nyheter

401 förlorade körkortet i påsk

Publicerad 7 maj 2014 (uppdaterad 7 maj 2014)
Under påskveckan gjorde polisen en stor nationell satsning på trafiksäkerhet, den så kallade hastighetsveckan. Det ledde till att 401 personer förlorade körkortet.

Allt som allt stoppades 6 576 förare för fortkörning i hela landet under perioden. Det är en minskning jämfört med förra året, men det innebär inte att folk kör bättre. Då riktade sig satsningen mot 100 till 120-vägar och i år mot 70 till 90-vägar.
– Vi har nått långt med trafiksäkerhetsarbetet när det gäller alkohol, droger och bilbältesanvändningen. Men vi har långt kvar när det gäller hastighetsefterlevnaden, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Hastighetsveckan är en del av ett europeiskt samarbete om trafiksäkerhetsinsatser. Vid samma vecka i fjol stoppades 765 000 förare runt om i Europa för fortkörning.

DISKUTERA: Hur gör du för att hålla nere hastigheten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2014-05-09 07:26
Hackenbush

Svens, det är därför man sätter upp alltfler hastighetskameror så att man frigör poliser till att ta andra brottslingar än de som kör för fort.

#m • Uppdaterat: 2014-05-09 17:20
mobe

Idag handlar allt om statistik och polisen vill ha upp antalet lösta brott. Då är trafikförseelser det enklaste och billigaste/löst brott.

#n • Uppdaterat: 2014-05-09 22:38
Hackenbush

Jag undrar varför alla som kör för fort och åker dit i en kontroll tycker så synd om sig själva och vill skylla detta på allt och alla.
Moderna bilar är utrustade med hastighetsmätare och vet man inte om att man kör för fort så bör man lämna tillbaka sitt körkort.
Kör för fort om det är så viktigt men gnäll inte om ni åker dit.
7 kilometer för fort är kanske inte farligt men man måste ju sätta gränsen nånstans och då är 7 kilometer över hastighetsgränsen för fort och det blir böter om mn åker dit.
De som kör 5-10 kilometer för fort kommer att göra det vare sig det är 70,80 eller 90 i alla fall. Polisen gör inte ett bättre jobb för att de struntar i fartsyndarna för attt jobba med annat.
Däremot kan jag hålla med om att det behövs mer jobb med att motverka dåligaattityder i trafiken men det innebär inte att man skall strunta i fartsyndarna.

#o • Uppdaterat: 2014-05-09 23:04
JOCA_1

Tycker väl generellt att det är bättre att polisen står på sträckor där det är väsentligt med en fartminskning - dagens hastighetsgränser har ofta inget med vägens beskaffenhet eller omständigheter kring vägen att göra (exemplet skillnaden mellan 120 och 110 på motorvägarna i Östergötland... där motorvägen ser exakt likadan ut efter som före hastighetsförändringen...) Skulle inte falla mig in att skylla på någon annan, men känner väl att det var väl bättre att de som i år stod på 70-90-sträckorna istället för 110-120-sträckorna. Något som svenskarna är dåliga på är ju att a) hålla avstånden, b) gå tillbaka i högerfilen, och c) blinka. Det är väl beteenden som man också borde åtgärda nån gång, utan att "stirra sig blind" på hastighetsöverträdelser?

#p • Uppdaterat: 2014-05-09 23:25
mobe

Jag kommer aldrig att skylla på någon/något den dagen jag kommer åka fast för en fortkörning. För jag vet att den kommer komma frågan är bara när

Sen håller jag med JOCA_1 att polisen borde ta stora krafttag mot att hålla avståndet till framförvarande bil. Jag kommer att fortsätta dutta på bromsen när bilar bakom ligger för nära.

Har för mig att det var i Danmark som hastigheten höjdes någonstans och olyckorna minskade. Sen tror jag att införandet av fler hastigheter var en miss. Var ett ställe som jag passerade häromveckan alla vägarna från rondellen är i stort sett identiska. Den jag kommer från är 60km/h, vänster 70km/h, höger 80km/h och rakt fram 90km/h.

#q • Uppdaterat: 2014-05-10 06:05
John2008

Om jag händelsevis skulle åka dit för fortkörning, så skulle jag ta mitt straff och inte gnälla över det. Att inneha ett körkort är inte helt villkorslöst vad jag vet.

#r • Uppdaterat: 2014-05-10 09:12
Hackenbush

Svens! Jag är ingen paragrafryttare, jag har åkt dit för fortkörning för ca 14 år sedan men inte blev jag sur och undrade varför inte polisen gör något annat än kollar hastigheten på bilister. Jag visste att jag körde för fort och tog mina böter.
Det var mitt eget fel och ingen annans.
Många vill att polisen skall upprätthålla lagen men tänker samtidigt "varför tar de mig? Jag kör ju bara lite för fort, det är väl inte så farligt"
Häpnadsväckande så är ju en hastighetsöverträdelse också ett brott mot lagen och vad man än tänker om detta så är det ju polisens jobb att ta hand om detta också bland andra brott. Ingen annan kollar detta.
Det är ju trots allt alla fortkörare som ser till att vi får fler fartkameror varje år.

#s • Uppdaterat: 2014-05-10 09:48
Stefan Eriksson

Min åsikt är att polisen silar mygg och sväljer kameler genom att nästan bara ha fartkontroller. Jag anser att de flesta av oss som kör 10km/h plus på 70/h vägar och däröver har ett bra trafikbeteende i övrigt. Jag vill ha mer civila poliser på vägarna som bötfäller/drar körkortet för alla andra idioter som kör för fort och för nära och kör slalom i filerna struntar i blinkers kort sagt struntar i de flesta trafikregler.

#t • Uppdaterat: 2014-05-10 10:00
Peugeote-Pär

Håller med, dom som är farlig på riktigt i trafiken är dom som skiter i att blinka, ligger för nära och inte läser av trafiken alls... Det är farlig på riktigt sen att ligga typ 10-15 km/h för fort på en motorväg är ju småsaker.
Saken hör till att Polisen är fan inte själv bättre att hålla hastigheten, dom kör typ alltid för fort...

#u • Uppdaterat: 2014-05-10 10:48
Hackenbush

Jodå attityder och slarv i trafiken bör prioriteras men det betyder ju inte att polisen skall strunta i hastighetsöverträdelser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.