Nästa artikel
Citroëns lyxiga DS-suv 6WR
Nyheter

Citroëns lyxiga DS-suv 6WR

Publicerad 16 april 2014 (uppdaterad 17 april 2014)
Efter PSA-gruppens plan lanseras den nya suven 6WR som en lyxigare DS-bil. Likt övriga DS-modeller kommer den bara att säljas i Kina

Den nya bilen klassificeras enligt Citroën själva som en suv trots att designen mera för tankarna till en civiliserad crossover. Men särskilt liten är DS 6WR i alla fall inte, 4,55 meter lång, 1,86 bred och 1,61 meter hög borde bilen erbjuda utrymme så att det räcker för de flesta suv-spekulanter. Hjulbasen landar även den på generösa 2,73 meter.

De motoralternativ som finns att tillgå är två fyrcylindriga turboladdade bensinmotorer kallade e-THP 160 och THP 200, sifferkombinationen är gissningsvis en indikation på effekt i hästkrafter. Båda motorerna får sin kraftöverföring till hjulen via en sexväxlad automatlåda. Men någon fyrhjulsdrift ser inte ut att finnas som tillval, här är det istället systemet Grip Control som ska se till att det hela tiden driver på framhjulen.

Bilen lanseras som en premium-suv med lyxig läderklädsel och kromade karossdetaljer och som de andra modeller från PSA-gruppen som fått DS-emblemet i grillen är bilen endast avsedd för den kinesiska marknaden. Här hemma får vi alltså hålla tillgodo med syskonet Citroën C4 Aircross.

Diskutera: Skulle du vilja att Citroën lanserades DS-bilarna även i Europa?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-04-16 12:12
Mistro

En så kallad suv bör kanske rimligtvis gå att få med 4wd.
Säkert med tanke på tidigare artikel om DS så kommer de troligtvis att lanseras även i Europa men då kommer det ju krävas dieselmotorer också och kanske inte minst hybriddrift.

#2 • Uppdaterat: 2014-04-16 13:21
ohlmark

Vill inte ge sken av att vara så engagerad i just bilfrågor men,

Läste en debatt om huruvida fyrhjulsdrift var bättre än dessa ”avancerade” franska antispinnsystem?
Gällde Opel Mokka vs någon Renault eller Peugeot med detta ”Grip Control” eller vad det nu kallas i dem?

Klickade på en film om Peugeot som slumpade sig vara ett test mellan en Opel Mokka och en Peugeot 2008 där man testade framkomligheten i terräng och där ser man att detta antispinnsysten fungerar riktigt bra för en helt vanlig personbil med de förväntningar man har på en sådan - men i terräng och mycket dåliga förhållanden blir det helt utklassat ex. av Opel Mokkas 4WD som lekande lätt passerar de hinder där Peugeot blir stående.

Så påståendet att 4WD är dumt och onödigt stämmer inte om man tycker att en bil som ser ut som en terrängbil ska klara mer än en gropig grusväg och en fuktig gräsmatta.

https://www.youtube.com/watch?v=qwwpPchWRHE

#3 • Uppdaterat: 2014-04-16 18:20
saabnisse

Bra att den stannar i Kina, DS var en typbeteckning hos Citroen och att befordra det till ett eget märke tycker jag gränsar till fantasilöshet hos PSA som ju ändå äger ett flertal historiskt etablerade märken av hög dignitet.

#4 • Uppdaterat: 2014-04-16 18:33
MickeAn

Nu förstår jag inte riktigt.
DS har aspirationer att vara ett premiummärke. En suv eller cross-over i en bil med premiumaspirationer som bara har framhjulsdrift? Övriga bilvärlden kan eventuellt tänka sig en suv eller cross-over med framhjulsdrift i enkla instegsmodeller.

#5 • Uppdaterat: 2014-04-16 19:37
Audi A5 SB

MickeAn; denna modell kommer företrädesvis att finnas i kinesiska storstäder. Där räknas bara storleken och fyrhjulsdriften är av synnerligen underordnad betydelse.

I övrigt håller jag med ohlmark: fejk-4WD är lika verksamt som fejk-autobroms. Folk luras bara tro att det fungerar. Raphael kommer däremot att gå i spinn över ohlmarks inlägg och "bevisa" motsatsen. Mitt inlägg har han valt att inte kunna läsa.

#6 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Misstänker att 4wd inte räknas som premium i Kina, där verkar stort baksäte vara det som gäller.

Tror inte att en Europalansering av DS som eget lyxigare märke skulle fungera utanför Frankrikes gränser, däremot så borde Citroën anamma DS formspråk då det är mer spännande än deras nuvarande.

#7 • Uppdaterat: 2014-04-16 20:52
Thomas Sollentuna

Undrar varför det klankas på elektroniska diffbromsar typ PSA's grip control är ju bra mkt bättre att båda drivhjulen arbetar än att det ena bara spinner och det andra står still. Att det inte är lika bra som ett bra awd system är väl självklart, men det är väldigt mkt bättre än ingen form av diffbroms alls. Det är defintivt inget fake awd system eftersom det inte driver på 4 hjul och ingen har väl påstått det heller. För min del tror jag att många skulle inse att de kan klara sig utan awd om man provat på 2 hjulsdrivet med resp utan ngn form av diffbroms. Och ngn form av autobroms är bättre än ingen alls även om det inte verkar så för somliga.

#8 • Uppdaterat: 2014-04-16 20:59
Audi A5 SB

Thomas: i princip alla moderna bilar har det du efterfrågar - elektronisk diffbroms. Det är bara Peugeot som gör en stor affär av det. Därav min kritik.

Vad gäller min kritik av fejk-autobroms är det däremot mycket allvarligare. Folk lockas att tro att en autobroms = en fungerande autobroms a´la Volvo. Det är allvarligt och lockar folk att köpa fel bilar.

#9 • Uppdaterat: 2014-04-17 08:33
hultarn

Med tanke på mängden stadsjeepar på Östermalm, så förstår man hur viktigt det är med 4WD...

#a • Uppdaterat: 2014-04-17 10:30
Mistro

Viktigt eller ej med 4wd är upp till var och en men nu pratar vi om en bil som vill vara premium och SE ut att vara just en 4wd bil men utan att vara det!
De kunderna som gillar utseendet,föredrar höjden och vill betala extra för det,vill väl då även att bilen skall driva på alla?
Inte minst då bilen knappast blir någon billig bil.
Tillval 4wd känns nödvändigt enligt mig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.