Nästa artikel
Nu tillverkar Nevs första elbilarna
Nyheter

Nu tillverkar Nevs första elbilarna

Publicerad 8 april 2014 (uppdaterad 9 april 2014)
En order på 200 elbilar har börjat verkställas av Nevs i Trollhättan. Bilarna kommer skeppas till Kina och fungera som testflotta.

Nevs har satt igång med tillverkningen av de första helt eldrivna modellerna av Saab 9-3, rapporterar Sveriges radio P4 Väst. Än så länge är bara några fåtal färdigbyggda och själva monteringen sker inte på monteringslinan. Bilarna är en del i en order på 200 enheter som ska skeppas till Kina för att ingå i en testflotta i staden Qingdao.

Den eldrivna 9-3:an har fått ett ombyggt chassi för att bilens batterier ska kunna placeras längs ned i bilen, batteripaketet ska ge en räckvidd på 20 mil enligt Nevs. Serieproduktionen av eldrivna Saab 9-3 är beräknad att komma igång under hösten och nästa år ska den som vill kunna köpa bilen via Nevs. Bilen ska säljas i Sverige, i övriga Europa och såklart i Kina.

Diskutera: Tror du vi kommer många eldrivna Saab 9-3 på vägarna nästa år?

Källa: Sveriges radio P4 Väst

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2014-04-11 10:19
Sven E

Det finns ju både fördelar och nackdelar med att inte vara publikt aktiebolag, man slipper kvartalshets men det är svårt att få in mer pengar till utveckling.
Tror faktiskt att många "vanliga" svenskar skulle köpa aktier i Saab om det gick.

#m • Uppdaterat: 2014-04-11 11:27
Erik N

@Sven E
"Jag tycker fortfarande att Nevs lite grann påminner om den galne holländaren som var luftslotts expert.."

Nja, Allians-regeringen i Sverige bestämde ju sig för att 10 000 jobb (Saab med underleverantörer), skulle offras. Till skillnad från GM i USA och Opel i Tyskland (som räddade sin bilindustri), precis som Fransmännen, Spanjorerna o.s.v. gjorde... Saab fick låna (ynka) 2 miljarder till 10% ränta av EIB med Saab som pant till Svenska regeringen, vilket gjorde Saab till ett helt bakbundet företag! Ingen hade klarat de villkoren, minst av allt Victor Muller..!

USA räddade bilindustrin – och gjorde en vinst:
http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20131219/usa-raddade-bilindustrin-och-gjorde-en-vinst

Uppdrag granskning - Spelet om Saab:
http://www.youtube.com/watch?v=dyGge-ApVgs

#n • Uppdaterat: 2014-04-11 13:08
Sven E

@Erik N

Håller med om att regeringen arbetade på ett märkligt sätt. De kineser som äger Saab nu borde väl fått chansen tidigare men det är ju lätt att säga efterhand.
GM var ju bestämda med att inte låta 9-5 fortsätta som konkurrent till systermodellerna i Kina.
Så GM är större skurkar än regeringen som väl bara var korkade...

#o • Uppdaterat: 2014-04-11 13:13
Sven E

Det fanns ju Saabar med eldrift redan långt innan konkursen så felet regeringen gjorde är väl att inte tro att det skulle gå att sälja dom?
Alla är så fast i det gamla tänket att det bara går att sälja bensin och diesel bilar.
En himla lång resa har det varit att hamna där vi är nu, kan ingen i ledande ställning i Sverige se längre än näsan??

#p • Uppdaterat: 2014-04-11 21:44
Audi A5 SB

Apropå Erik N:s initierade inlägg måste jag få fylla i det jag vet. Obama ville att Saab skulle gå i kk, så han såg till att GM fick kontakt med Muller. Samtidigt arbetade CIA i smyg för att sätta Antonov i klistret genom att fejka lån från hans bank Snoras till maffian. Allt detta gjorde att den svenska regeringen föll för hoten från CIA/NATO - offra Saab eller kommer vi att sänka den svenska kreditvärdigheten till under fryspunkten. Fredrik och Maud (som f.ö.är lierad med Putin) föll för hotet och sänkte Saab/Spyker.

Det hela är således ganska enkelt och inte alls som somliga påstår att företaget sålde bilarna med förlust och i alldeles för få exemplar.

Nu håller f.ö. både Putin och Obama på att sänka PSA i samma djupa hål. Bilarna är ju bara så bra, man behöver bara några år till för att visa vinst om bara dessa klåfingriga kapitalister kan hålla fingrarna borta. Bevis för detta är att Putin sett till att försäljningen i Ryssland är kopplad till Gazprom (strypt) och i USA förbjuden.

#q • Uppdaterat: 2014-04-11 21:59
saabnisse

He-he Audi , den var bra :o)

#r • Uppdaterat: 2014-04-11 22:20
Audi A5 SB

saabnisse, tack för det. men jag är så lack på dessa som favoriserar "sina" bilmärken, så att även jag blir lack. För mig kan man tycka om en VAZ, eller f.ö. vilket annat bilmärke som helst. Jag får dock böjveckseksem när man blir fanatisk. Det kliar och gör att det blir nedslag på tangentbordet.

#s • Uppdaterat: 2014-04-12 04:53
Erik N

@Audi A5 SB
Om du bara hade vetat hur många miljarder Angela Merkel pumpat in i tysk bilindustri, hur många miljarder Nicolas Sarkozy pumpat in i fransk bilindustri. (Förutom Barack Obamas motsvarande 65 miljarder kronor)...

Så hade du nog behövt gå igenom ett flertal hudtransplantationer! ;-)
(Böjveckseksem hade inte ens varit förnamnet...)

Men Alliansen är ett minne blott efter höstens val, som tur är! :-)

#t • Uppdaterat: 2014-04-12 09:35
Jocke-A

Jag tycker att vår Allians-regering har god smak! De åker ju BMW i tjänsten...

#u • Uppdaterat: 2014-04-14 09:09
Mistro

Vad bra att du har en spåkula "Erik" och lever i verkligheten ....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.