Nästa artikel
Volkswagen Golf R – rapport från provkörningen
Direktrapport

Volkswagen Golf R – rapport från provkörningen

Publicerad 24 januari 2014 (uppdaterad 27 januari 2014)
Nya Volkswagen Golf R kan konsten att underhålla. Vi Bilägare har provkört busbilen på plogad sjöis i Arvidsjaur.

Volkswagen Golf finns i många olika utföranden. Vi Bilägares testchef Marianne Sterner befinner sig i Arvidsjaur för att provköra den senaste busvarianten.

– Jag har varit på Arvidsjaursjön hela dagen och kört Golf R med en fyrcylindrig motor på 300 hästar, fyrhjulsdrift och ESP som går att stänga av, säger Marianne Sterner.

Hur var den att köra på sjön?
– Det var underbart, det var bilens rätta element om man säger så. Den är fantastiskt lättkörd. Om man tänker sig en linje och så rycker man lite i ratten och trampar lite på gasen så går bilen ut i sladd och går precis som man tänkt sig. Väldigt trevligt.

Är det för underhållningen man köper bilen?
– Ja, absolut, och för motorljudet, för den låter väldigt rart över 5 000 varv.

Vem ska köpa bilen?
– De som har råd, den kostar ju 374 900 kronor. Det blir väl rika pensionärer, en grupp som jag tyvärr inte tillhör, som vill bli unga på nytt.

När kommer den till Sverige?
– Den finns nu.

Läs hela provkörningen av Volkswagen Golf R i Vi Bilägare nummer 2/2014, som utkommer den 11 februari. Prenumeranter får tidningen tidigare och till lägre pris. Klicka här för att läsa mer om prenumeration på Vi Bilägare.

Diskutera: Vad tycker du om Volkswagen Golf R?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2014-01-25 22:44
Hackenbush

Kommentarer som enbart är till för att provocera raderas.

#m • Uppdaterat: 2014-01-26 01:06
Raphael

Vissa kallar designen för tidlös jag säger den är fantasilös, men den passar dem som inte vill ha en bil som ser ny ut utan som ser ut som den gamla för tänk vad grannarna annars skulle bli irriterade för att man har köpt en ny bil och det vill man ju inte, bättre att köpa en som ser ut som den gamla och som den gamla innan den gamla så ingen märker något. :) Nå, VW:s designstil är helt enkelt inget för mig. Och skulle jag vilja ha en sportig bil skulle jag hellre välja en het italienare med mycket svartpeppar och oliver i pastan och grönsaker än tysk bratwurst. :)

#n • Uppdaterat: 2014-01-26 09:12
Pi

Raphael - när Peugeot gör en mera tidlös formgivning kalla du den "modest", när t ex VW gör motsvarande kallas den fantasilös. Var finns konsekvensen i dina kommentarer om formgivning ? Nä - grejen är nog helt enkelt att vissa kommentatorer känner nån form av "tvång" att klaga på en del modeller - t ex Golf som uppenbarligen kvalificerat sig som ett hatobjekt. Vad jag tycker om dessa kommentatorer skall jag nog inte säga högt i dessa spalter...

#o • Uppdaterat: 2014-01-26 09:43
Hackenbush

Varför kan man inte inse att har ha olika smak när det gäller design? Det finns de som gillar Golf tidlösa design som inte sticker ut och det finns de som inte gillar den, det är bara att gilla läget.
Det är ingen idé att basunera ut sitt eget favoritmärke i inlägg efter inlägg för att få resten av världen att köpa samma märke, vi handlar inte bil på det sättet.
Vi köper bil lika mycket med hjärnan som med hjärtat, det handlar om design, körkänsla, tillbehör som vi gillar.
De som vill ha premium köper Mercedes, de som vill ha körglädje köper BMW, de som vill ha en ny bil men inte lägga mycket pengar köper en Dacia, försök fatta detta och gnäll inte på de bilmärken ni själva inte gillar.
Vi som köper begagnat köper det som ger bäst, nyast, mest utrustad bil för de pengar vi vill satsa på bilen och det kan skilja från gång till gång.

Gilla inte denna Golfen om ni inte vill men försök inte basunera ut ert eget bilmärke som så mycket snyggare, bättre, hållbarare för detta biter inte på dem som gillar Golfen.

#p • Uppdaterat: 2014-01-26 09:58
Gäst (ej verifierad)

Ni har givetvis rätt Hackenbush och Pi.

Hoppas att ni även tycker lika illa om de som spyr ut sin avsky mot andra märken än era egna, (VW tror jag i bägge fallen?); Peugeot, Renault, Toyota och Fiat bl a. Samtidigt som man på samma sätt hyllar ett eller ett par märken som helt överlägsna på alla områden.

Rätta mig om jag har fel men jag har inte sett er reagera mot dessa välkända forumanvändare. Avd att vara konsekvent....

#q • Uppdaterat: 2014-01-26 10:08
Pi

Hacken - kan inte annat är skriva ett jättestort "+1" för din senaste kommentar !
Precis som du säger så väljer vi bilar, förutom efter konkreta krav och behov, även med vårt hjärta och detta klappar olika hos olika personer och för olika bilar utan att bilvalet behöver vara fel eller nedvärderas som "tråkigt".
Rålle - varför jag reagerat på just "påhoppen" på Golf är att just den modellen blivit nån form av hatobjekt för många - antagligen för att den är en av de mest sålda bilarna - alltså för många typisk "mellanmjölk". Visst äger vi en Golf just nu (och en Kia) men som jag sagt tidigare - jag är ingen märkesfanatiker. Jag köper normalt inte samma märke 2 gånger i rad utan byter hela tiden - både för att hitta nåt som passar behoven och "hjärtat" just vid det ögonblicket men även för att prova andra märken. Jag har också sagt till AL i nån av trådarna att hans skriverier om PSA är tröttande och att vi alla vet hans åsikt om dessa märken. Och bl a Fiat och Toyota ingår i de märken vi ägt - och Renault kör jag i jobbet då och då.

#r • Uppdaterat: 2014-01-26 10:11
Thomas Sollentuna

Det är underbart roligt att få köra på is, nog det roligaste man kan ge sig på vad gäller bilkörning! Tog ut min förra bil en 406 v6'a med friktionsdäck på is för några är sedan år sedan, lätt sladd i ca 100, kändes hur bra som helst, gick inte rakt fram i kurvorna som man kanske kunde ha förväntat sig!

Är helt klart avundsjuk på Marianne som fick leka med Golfen på is! Skulle bra gärna vilja testa en bra 4 hjulsdriven bil på is....Men var hittar man en isbana på rimligt avstånd från Stockholm??

#s • Uppdaterat: 2014-01-26 10:50
Hackenbush

Rålle, jag har aldrig basunerat ut mitt eget bilmärke som det bästa och det spelar ingen roll vilket bilmärke det tjatas om för det blir lika ointressant ändå. Tjatinlägg raderas inte om det inte innehåller personangrepp eller nedsättande kommentarer för att tjata är inte förbjudet även om det till slut blir helt ointressant att läsa.
Det mesta tjatet jag kan se är hur bra vissa asiatiska bilar är och hur otroligt dåliga vissa tyska märken är. Se bara på denna artikeln så mycket galla det har spytts över VW trots att Golfen egentligen har varit en succé och ledande i klassen i så gott som alla år.
Det är sällan man ser tjatiga inlägg om att VW bilar är så otroligt bra att alla borde köpa en men mantra om att alla borde köpa asiatiska bilar kan man se i så gott som varenda artikelinlägg plus länkar efter länkar om kvalitén.

Jag säger det igen, om vi alla skulle köpa bil ENBART efter kvalitén och inte med hjärtat så skulle det bara behövas ett enda bilmärke i hela världen och det skulle vara den som har bäst kvalitet. Är det så i verkliga livet? Ett stort rungande NEEEJ blir svaret för vi har alla olika tycke och smak när det gäller ALLT i livet. De som gillar Golf köper den och de som gillar Toyota köper den, kan det bli enklare?

#t • Uppdaterat: 2014-01-26 10:56
Krister_L (ej verifierad)

Håller med Thomas till fullo, det är skitkul att köra på is. När jag var ung plogades det upp två banor utanför Västerås, västerut på Mälaren. Där körde man nog upp två fulla tankar varje helg, men visst var det nyttigt. Man lärde sig att parera en sladd redan innan man fått den och jag känner än idag en viss trygghet även när det är lite moddigt på vägen. Jag har aldrig varit rädd att få sladd på bilen efter det och har nog heller aldrig tappat kontrollen över bilen, mycket lärorikt.

// Krister

#u • Uppdaterat: 2014-01-26 11:09
true believer

Raphael@: het italienare med mycket svartpeppar och oliver i pastan och grönsaker än tysk bratwurst. :) Det låter gott, skulle bli ännu hetare med mycket Cayenne peppar i och parmesan ost :o))

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.