Nästa artikel
"Dubbdäck i norr – dubbfritt i söder"
Nyheter

"Dubbdäck i norr – dubbfritt i söder"

Publicerad 29 november 2013 (uppdaterad 29 november 2013)
Dubbdäck är det bästa valet från Dalarna och norrut. I söder är dubbfria däck att föredra. Det konstaterar försäkringsbolaget Folksam.

Försäkringsbolaget har granskat tre svenska tidningars däcktester, bland annat Vi Bilägares, och räknat ut den genomsnittliga bromssträckan på olika underlag för dubbdäck och dubbfria vinterdäck. Siffrorna har sedan jämförts med olycksstatistik.

Folksams slutsats är att dubbfria vinterdäck är bättre lämpade än dubbdäck i södra och mellersta Sverige, där det är barmark under stora delar av vintern.

”Trots att bromssträckan blir något kortare med helt nya dubbdäck, så är det barmark i de delarna av Sverige så stor del av vintern att dubben slits ner och närmar sig dubbfria däck efter bara något år”, skriver försäkringsbolaget.

I norr är dock dubbdäck att föredra, menar Folksam.

”Eftersom väglaget till största delen består av is och packad snö slits inte dubbdäck i samma utsträckning, och dubben ger kortare bromssträcka. Där är rekommendation att alltid använda dubbdäck i vintertid”, heter det i rekommendationen.

Diskutera: Vad tycker du om Folksams geografiska indelning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11z • Uppdaterat: 2013-12-03 16:43
trasten

Swemba: jag tror nog alla som har jobbat på eller i närheten av en bilplåtverkstad vet att när vintern kommer blir det jobb! Att jämföra vinter och sommarhalvår kan nog vara svårt då man tenderar att köra mer bil på sommaren. Olyckorna kan också vara värre på sommaren då höga farter och sommarfylleri sätter sina spår. Men har du uppgifter på att det inte är någon skillnad på antal olyckor sommar/vinter så skicka gärna en länk!

#120 • Uppdaterat: 2013-12-03 22:11
Swemba

@trasten, att det är fler plåtskador vintertid vet jag också. Lättare avåkningar, lindriga kökrockar osv är rätt vanligt, särskilt under "den första snön" som ju alltid tycks gäcka svensken.
Det jag opponerar mig emot är det gamla mantrat att "dubbdäck räddar liv".
Det stämmer helt enkelt inte. Det sker inte fler allvarliga olyckor med dödlig utgång vintertid än det gör sommartid.
Datat kan du leta upp själv på trafikverkets hemsida.

#121 • Uppdaterat: 2013-12-04 12:48
trasten

AL Kul uträkning men jag vet inte om den gäller i detta fall. Jag hade strax innan bländat av för ett möte och när jag slår på helljus så står han där. Jag vet inte exakt vad avståndet var men det var nog mindre än 100m, man har bara fokus på en sak när sånt händer!

Swemba: Man kan köra på annat än bilar. Kör man på en fotgängare kan det gå illa. Har man dubbdäck stannar man fortare vid t,ex ett övergångställe och man ruggar samtidigt upp isen så att de dubbfria också kan stanna. Hur redovisar man en olycka som aldrig inträffat? Så ja dubbdäck räddar liv, men det kanske inte syns i statistiken! Inte förens man tar bort dom!

#122 • Uppdaterat: 2013-12-04 14:13
Swemba

@trasten,

Under 8 månader (sommar) om året har svenska bilister ett grepp som ger dem en genomsnittlig bromssträcka på runt 20 meter (70 km/h)

Under 4 månader (vinter) om året har svenska bilister som kör på de bästa dubbdäcken en bromssträcka som är mellan 30 och 80 meter, beroende på underlag.

Enligt statistiken sker de inte fler allvarliga dödsolyckor under dessa 4 månader utan det är ungefär konstant under hela året, förrutom under de stora trafikhelgerna midsommar och jul.

Så om upp till 300% längre bromssträcka inte medför fler döda, varför skulle 20 % göra det?

#123 • Uppdaterat: 2013-12-04 15:46
trasten

Utan att ha läst din statistik skulle jag säga att olyckorna på sommaren har en annan karaktär. Farten är generellt högre, det är fler bilar på vägarna och troligtvis fler rattfyllerister, iallafall under semestertiden. Jag skulle också tro att det är färre chansomkörningar på vintern än på sommaren. Åker man av vägen på vintern finns det i många fall en snövall som tar emot, åker man av på sommaren hamnar man kanske i ett träd. Det jag vet är att forskarna räknar med en ökning av olyckorna med 5-7% om man begränsar dubbdäcksanvändandet. Tar man bort dubbdäcken helt lär den siffran stiga. Om det innebär fler plåtskador eller om det är dödsolyckor som ökar får framtiden utvisa. Nu tror jag vi har kommit till vägs ände i denna debatt. Jag tackar för en intressant diskussion!

#124 • Uppdaterat: 2013-12-04 16:16
Swemba

@trasten, så kan det mycket väl vara ... eller inte. Det figurerar mycket tro och teorier från diverse experter i media idag och säkert kan vi inte veta förrän den dag det eventuellt blir en begränsning eller förbud.

Men av det data som faktiskt finns att tillgå ser vi att det inte är fler dödsolyckor på vintern, trots generellt sett längre bromssträckor. Vi ser också att dödsolyckorna minskat med 40% de senaste 10 åren trots (?) ökad andel friktionsdäck, och tittar vi på de länder/städer där det faktiskt har skett begränsningar i användandet av dubbdäck så har dödsolyckorna _inte_ ökat.

Tack för mig!

#125 • Uppdaterat: 2013-12-04 16:31
trasten

PS: Jag förutsätter att du räknade bort motorcykelolyckorna i din sommarstatistik! Ha en bra dag!

#126 • Uppdaterat: 2013-12-04 18:40
Swemba

Ja!

http://www.transportstyrelsen.se/sv/Press/Statistik/Vag/Olycksstatistik/Olycksstatistik-vag/Nationell-statistik1/Manadsvis-statistik/Aktuell-manadsvis/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.