Nästa artikel
Svenska bilister dödar tusentals kor
Nyheter

Svenska bilister dödar tusentals kor

Publicerad 3 december 2013 (uppdaterad 3 december 2013)
Bilister som slänger skräp i diken är ett stort problem för lantbrukare. Tusentals kor måste slaktas varje år efter att ha fått metalldelar i sitt foder.

Mellan 1000 och 2000 kor om året måste slaktas efter att de har ätit metalldelar som kommit från bilisters skräp, rapporterar P4 Skaraborg. Läskburkar och annat skräp mals till små bitar av lantbrukarnas fodermaskiner. Metalldelarna kan sedan hamna i kornas foder vilket kan leda till att kor tvingas till slakt som följd av nerskräpningen.

- Det är ett stort bekymmer för lantbrukare som har sina marker utmed trafikerade vägar. Det kastas från bilar. Det är det största problemet, då kommer det i markerna och sen när gräset skördas blir det små bitar av maskinerna, säger Kurt Setterberg vid Nötkreaturstiftelsen till P4 Skaraborg.
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, får nu pengar för att försöka hitta en lösning som separerar metallen från fodret.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-12-03 15:31
lillstefan nr.2

Kan vara en idé kapten, synd bara att aluminium inte är magnetiskt...

#2 • Uppdaterat: 2013-12-03 15:58
lillstefan nr.2

Man får väl väga kostnaderna vad det kostar med djur som behöver slaktas i onödan. Egentligen skulle skräpet plockas bort innan det mals ned, sjukt dock att problemet ska behöva förekomma!

#3 • Uppdaterat: 2013-12-03 17:13
forrenta

Varför inte skriva MILJONTALS kor? När man ändå ska prata skit och ljuga sig blå så varför inte ta i ännu mer? Har ni ingen självkritik i detta forum? Hur många kor betar vägkanterna i Sverige, va? Hur många kor finns det? Överdrifter, skitprat och ren idioti. SLU lär kanske få forskningspengar för detta men det är ju bara nys! Idioti!

#4 • Uppdaterat: 2013-12-03 17:17
trasten

forrenta: Om vi tar och läser texten en gång till så kanske det klarnar!

#5 • Uppdaterat: 2013-12-03 17:45
Pender

När jag läser forrentas kommentar, så kommer en fundering lite osökt över mej. Jag har IQ 70. Tydligen finns en och annan som lyckats hålla sej under denna försynta nivå.

#6 • Uppdaterat: 2013-12-03 18:20
John2008

Spontant hade jag om jag var bonde försökt att gå igenom fälten, speciellt i ytterkanterna med en metalldetektor. Självklart ett stort jobb, men det borde vara värt det för att slippa att ens kossar led mer än nödvändigt och att man själv förlorade pengar.

#7 • Uppdaterat: 2013-12-03 18:56
quattron

Det är väl tur att allt som sprids runt parkeringsplatserna längs våra vägar inte blandas i fodret. Då hade de stackars kossorna fått i sig rester av plastsäckar, tvapparater, bilbatteri, plastflaskor, MCDonaldsförpackningar, lysrör m.m.m.m..... Undrar hur folk är funtade??

#8 • Uppdaterat: 2013-12-03 20:57
jete

Här ligger en ko begraven. Har aldrig i hela mitt långa liv sett en bonde vara så dum att han skördar foder i diken, han skördar på fodervallarna (åkrarna). Och hur gör man för att kasta en tom burk ner i diket, den torde slå i bilen istället p g a sin lätthet. Och vilka andra metalldelar kastar man? Bilar har inga överflödiga delar att kasta bort! Och det man har tagit med sig kan man också ta med sig hem tillbaka, vad det än är, t o m fimpar om man vill ha snyggt omkring sig. Det är väghållaren som slår gräs och sly längs vägen.

#9 • Uppdaterat: 2013-12-03 21:02
trasten

Det kanske är vägrenen som får ont i magen och dör?

#a • Uppdaterat: 2013-12-03 21:44
Focus

Det är inte bara vägrenarna som det svinas i. Överallt trots upplockningsvång finns det lämningar efter såna som tror att deras morsa fortfarande springer bakom dem och plockar upp. Om man orkar bära varor i fulla emballage varför orkar man inte att bära tomma emballage till närmaste papperskorg eller ta med skiten hem?
Kommentarerna här är i många fall komna som från förskolan och vittnar om man inte har någon aning om livet på landet. Varför skall bonden plocka upp efter alla snuskpellar för att kunna hålla djur för ni skall få mat. Tror man att bonden får betalt för kött från självdöda djur utom då från vissa lågt stående restaurangägare som inte vill se skillnad på vitt och svart.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.