Nästa artikel
Volkswagen E-Up – svenskt pris
Nyheter

Volkswagen E-Up – svenskt pris

Publicerad 9 oktober 2013 (uppdaterad 9 oktober 2013)
Så här mycket kostar den första elbilen från Volkswagen. Om batteriet skulle ta slut – var lugn. I priset ingår två bärgningar.

I månadsskiftet mellan november och december lanserar Volkswagen den helt eldrivna modellen E-Up. Redan nu går den att beställa och priset är 266 500 kronor.

Det priset är mer än dubbelt så högt jämfört med en vanlig Volkswagen Up som kostar från 109 900 kronor. Men då ska man också komma ihåg att det handlar om en elbil som har betydligt lägre bränslekostnader – 1,2 kronor per mil enligt Volkswagen – och som dessutom får den så kallade supermiljöbilspremien på 40 000 kronor.

Priset kan också jämföras med andra elbilar som Nissan Leaf (245 590 kr), Mitsubishi I-Miev (289 900 kr), Citroën C-Zero (289 900 kr) och Peugeot Ion (281 000 kr).

E-Up är utrustad med ett batteri av typen litiumjon som har en kapacitet på 18,7 kWh, det ger en räckvidd på upp till 16 mil enligt den europeiska körcykeln. Batteriet är placerat under baksätet och stjäl därmed inget utrymme för bagage eller passagerare. Hur lång tid det tar att ladda batteriet via ett vanligt vägguttag är dock oklart.

Elmotorn levererar 82 hästkrafter till framhjulen och vridmomentet på 210 Nm är, som brukligt i en elbil, tillgängligt direkt från start. Prestandan är däremot inte svindlande. Accelerationen upp till 100 km/tim går på 12,4 sekunder. Toppfarten är 130 km/tim.

En lite udda detalj är att den som köper en E-Up får två fria bärgningar under de två första åren, vilket kanske kan komma till hands om krämen i batteriet tar slut.

Diskutera: Vad tycker du om priset för Volkswagen E-Up?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2013-10-09 21:09
mcregor (ej verifierad)

Benols - det är utan batteri - vad man nu skall med en elbil utan batteri....
Det måste du i det fallet hyra för typ 1000--1500 kr/mån beroende på årlig körsträcka och avtalsperiod.
Sen är det dessutom en enkel modell som jag skulle tro att få köper. Kolla specen på Nissans hemsida så ser du skillnaderna mellan modellvarianterna - och det är inte bara bling-bling-skillnader...

#c • Uppdaterat: 2013-10-10 07:37
Pender

Verkar som många här tror att bilen är tänkt för privatpersoner. VW väntar sej nog att långt över 90% köper den som "arbetsfordon"

#d • Uppdaterat: 2013-10-10 08:36
Mistro

Bilen är i vanlig ordning mest för syns skull och det är ju klart att Vw om någon även skall ha elbilar i sitt utbud.
Att sedan folk inte vill/kan köpa är en annan sak,bara att se på Phaeton och Veyron. ( de finns men är inte vinstdrivande )

Visst vore det kul kan jag tycka med en el-Up! och jämfört med andra elbilar så är den ju inte extremt dyr men som redan nämnts så är den för dyr/oekonomisk för privatpersoner.
Det måste finnas ett ekonomiskt intresse med också för att den skall gå att sälja och det gör det tyvärr inte idag. Ett pris på max 180.000kr kunde nog få fart på försäljningen men även det är för högt för många.

#e • Uppdaterat: 2013-10-10 17:37
trasten

Jag tittade på en el-up i måndags! Den är nog lite för liten för att vara intressant för mig, men företag inne i stan kan nog vara intresserade!

#f • Uppdaterat: 2013-10-10 18:49
Teslaförare

Helt ofattbart att VW går i samma fälla som övriga och bygger en liten dyr elbil med undermålig räckvidd. Denna bil tror jag de förlorar stort på. Dyr teknik inför man väl i toppmodellerna först?

Hade VW varit vettiga skulle de nu göra en elektrisk Audi A8 och glömma småbilar tills de lärt sig tekniken och fått ner batteripriset.

#g • Uppdaterat: 2013-10-10 19:01
trasten

Jag tror inte man åker på någon långresa mad en Up överhuvudtaget!

#h • Uppdaterat: 2013-10-10 19:52
Lupo 3L

Jag har en up! Och den funkar bra som pendlarbil.jag har även fru och två barn i den ibland. Inga problems!

#i • Uppdaterat: 2013-10-10 21:17
mcregor (ej verifierad)

Håller med dig Lupo - har kört Up några gånger och den fungerar förvånansvärt bra som pendlarbil och även utrymmet för passagerarna är häpnadsväckande bra för bilstorleken. Sen har den ju inte mycket till bagageutrymme men man kan ju inte få allt i den bilstorleken.

#j • Uppdaterat: 2013-10-11 08:20
Mistro

Tycker att Vw gör rätt i att bygga bilen och som vi vet kommer det ju snart en hel drös med eldrivna bilar ifrån märket.
Det fina är att bilarna ser ut som vilka andra bilar som helst i koncernen och detta har jag eftersökt länge.
Den räckvidden som anges är fullt tillräcklig för de flesta som köper en så liten bil men som sagt så är priset för högt.
För att vi skall köpa elbilar i någon större omfattning så måste priset helst halveras och även då kommer många att fortsätta tvivla.

Vi människor är bekväma och vill hela tiden byta upp oss och det gör vi inte med en elbil som oftast är lite sämre på allt. Med rådande diskussioner om räckvidden,laddtider,bristande laddmöjligheter,dyra batterier samt att det lobbas för att elbilen egentligen inte är så miljövänlig så tar det lång tid innan vi vänjer oss vid tanken.

Adderar man sen dessutom ett svettigt pris så vi inte har råd att köpa bilarna så får vi den situation som vi har haft de senaste 100 åren.
Dock,..så finns ju elbilen idag som ett alternativ för några få och det är ju klart bättre än för bara 2 år sedan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.