Nästa artikel
Fallucka bromsar farten vid Öresund
Nyheter

Fallucka bromsar farten vid Öresund

Publicerad 28 augusti 2013 (uppdaterad 29 augusti 2013)
Falluckor är det nya vapnet mot fortkörare vid Öresundsbrons betalstationer. Luckorna öppnas för alla som kör för fort.

Hastighetsgränsen vid betalstationerna är 30 km/tim, men många broresenärer struntar i skyltarna och kör betydligt fortare förbi kurerna, vissa i över 80 km/tim.

Konsortiet som driver Öresundsbron vill få ned hastigheten och har bestämt sig för att installera en ny typ av farthinder, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Hindret består av en nedfällbar lucka och en radarenhet som registrerar fordonets hastighet. Om farten är för hög sänks luckan några centimeter ned i vägbanan.

Tanken är att stöten ska agera avskräckande, utan att skada bilen, samtidigt som laglydiga bilister kan passera det plana hindret utan att känna någonting.

Vi Bilägare har tidigare rapporterat om falluckorna i samband med att de testats i Linköping. Vid Öresundsbron ska de införas under våren 2014.

Diskutera: Vad tycker du om falluckor som farthinder?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2013-08-28 21:05
Hackenbush

Dessa falluckor kanske skulle monteras på våra vanliga landsvägar med. Istället för fartkameror.

#m • Uppdaterat: 2013-08-28 21:06
Pender

Kapten, även om du verkar lite vimsig som kommentator, så har du många goda sidor. Ja, i alla fall en. Du är inte dryg. Iaf inte i dina egna ögon. Förstod du inte av andras kommentarer att luckan är ok i nedfällt läge? Blir obehagligt om man kör för fort. Och mycket obehagligt, om man kör mycket för fort. Och man skadar bilen, om man kör som en dåre. (Vet att många tycker att bildårar ska skyddas.)

#n • Uppdaterat: 2013-08-28 21:08
Mistro

Helt ofattbart att sådant här skall behöva vara nödvändigt,..måste ju kosta en hel del.
Det är ju obehagligt att köra fortare än tillåtet då ju bizzzen måste hinna registrera för att bommen skall öppnas.
Ibland strejkar systemet och bommen öppnas inte,...snacka om panik om man då håller 80km/t !??? ( antar att de blir av med några bommar om året i så fall )
Får ju hoppas att "Pender" inte jämställde dessa "farthinder" med järnvägsbommar bara. ( men han kanske föredrar obevakade övergångar? )

#o • Uppdaterat: 2013-08-28 21:11
Pender

Kommer, Hacken. Men liksom med den långsamma utbyggnaden av t.ex. timglashållplatser, så är det tålamod som gäller..

#p • Uppdaterat: 2013-08-28 21:15
Pender

Ja, Mistro, jag föredrar obevakade övergångar. Blir alltid lika irriterad när bommarna fastnat i nedfällt läge. För att inte tala om när de fastnat uppfällda, och det kommer en Mistro, som blir överkörd av tåget.

#q • Uppdaterat: 2013-08-28 21:21
Pender

Kapten, om du blir förargad på folk "som tuggar emot", så föreslår jag att du skrollar förbi misstänkta signaturer. Är funktionen känd? Komiskt när du, och några likasinnade här, gör er som tolkar för svenska folkets åsikter. Finns ett bra talesätt för sånt: "Jag undrar sa flundran, om gäddan är en fisk?".

#r • Uppdaterat: 2013-08-28 21:27
Mistro

Finns det något läskigare i trafiken än obevakade övergångar?,..skulle kanske möjligtvis vara cyklister då som kör mot rött men vi har ju som bekant olika sätt att tolka trafiken på. ;)

#s • Uppdaterat: 2013-08-28 21:39
Pender

Du får faktiskt skylla dej själv, Kapten, när du och din plånbok oroas över att få betala reparationer av falluckor. Är "hysteriskt ängslig" eller "snål smålänning" mest korrekt benämning, på en sån person?

#t • Uppdaterat: 2013-08-28 21:40
Raphael

Jag undrar verkligen hur ett farthinder kan ge upphov till en diskussion om flundror och gäddor. Det här forumet upphör aldrig att förvåna. :)

#u • Uppdaterat: 2013-08-28 21:45
Stene

Har inte orkat ögna igenom 35 kommentarer men är det någon som har undrat hur luckorna kommer att fungera vintertid? Kommer ni ihåg vinter? 20 minus och plogning en gång per timma när det är som värst. På vintrarna blir det väl en lucka i användandet av luckorna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.