Nästa artikel
Bilfrågan: Var är lastnätet i Kia Cee'd?
Bilfrågan

Bilfrågan: Var är lastnätet i Kia Cee'd?

Publicerad 27 augusti 2013 (uppdaterad 27 augusti 2013)
"Hur kan Kia Cee'd få stjärnor i Euro NCAP utan en så självklar detalj som lastförskjutningsnät?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar på vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Vi har en Kia Cee’d kombi som togs ut april 2013. Vi hittar inga hållare till lastförskjutningsnät i taket! De finns i instruktionsboken, de finns i Vi Bilägares långtest-Kia, de finns egentligen i varenda kombi vi har ägt och sett, men inte i denna bil. Återförsäljaren har ingen förklaring, generalagenten har inte återkommit.

Hur kan bilen få stjärnor i Euro NCAP utan en sådan självklar detalj? Är det inte ett myndighetskrav? Hur ska vi göra?

Göran och Birgitta Söderberg, Simrishamn

SVAR:
Dessa hållare finns endast om du väljer till Executive-paket. Euro NCAP tar inte med detta i sin bedömning. Sverige har förordat att så skulle vara fallet men har inte lyckats få en majoritet med sig bland de övriga länderna.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hurs kulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-27 11:23
mcregor (ej verifierad)

I min Golf Variant -12 sitter nätet standardmonterat - i alla fall om man har Masters-paketet vilket de flesta nog har. Sen är det en annan sak att jag aldrig använt det hittills...:) Sen kan jag nog säga att det inte funnits i alla kombisar jag ägt så jag tror inte man kan räkna med att det skall vara standard - även om det kanske borde vara så.

#2 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Tillverkare skräddarsyr sina bilar utifrån Euro NCAPs tester.
Skulle ett lastnät plötsligt ge extra poäng i testet så skulle Kia ha monterat in detta i alla sina modeller innan man hunnit säga ordet "lastförskjutningsnätshållare"...

#3 • Uppdaterat: 2013-08-27 15:42
Raphael

I mina franska kombi- och minibussar har det alltid funnits metallöglor i taket där man fäster lastnät eller skyddsgaller för lastutrymmet. Nog kan man tycka att det är en ynkedom när en kombi inte är förberedd för praktiska lösningar för att ha lasten på ett säkert sätt. Kia kanske anser att deras kombibilar inte är till för att frakta grejjer med?

#4 • Uppdaterat: 2013-08-28 07:15
mcregor (ej verifierad)

M a o så sitter det inte lastskyddsnät som standard i dina franska kombibilar heller, Raphael. Eller ? I så fall är dom lika illa utrustade som denna Kia. Däremot finns det många bilar - t ex Golf Variant - som redan från början har en "rullgardin" inbyggd som det bara är att dra upp och fästa i taket - enkelt.

#5 • Uppdaterat: 2013-08-28 07:28
Mr_hjalmar

Jag tolkar Rafaels inlägg som att nät ingår. Det ingår nät till Megane Sports Tourer, åtminstone Dynamique-varianten. Hur det är med övriga franska bilar/modellvarianter vet jag inte.

#6 • Uppdaterat: 2013-08-28 09:34
Raphael

Mr_Hjalmar, tittar vi på klagomålet gällande Kian så handlar det inte om att nät inte ingår. Det handlar om att det inte finns några förankringspunkter för nätet! Ja, förankringen för nätet är inte standard utan finns i utrustningspaket. Hur mycket nät man än har så hjälper det inte om man inte har något att sätta fast det i. Det är alltså öglorna som saknas.

I alla kombiblar och minibussar som jag har haft så har öglorna funnits och det var det jag skrev, alltså förankringspunkterna finns med från fabrik från början. De är av kraftig metall och kan enkelt flippas ner från innertaket och sen sätter man fast hundgallret, lastnätet eller vad det nu är man vill sätta fast.

Och jag tycker det är svagt att Kian inte har detta.

#7 • Uppdaterat: 2013-08-29 14:26
lsoderlund

Lastnät finns visst. Finns som extratillbehör om man vill ha ett rejält i stål á la Volvo 245, kostar om jag inte har helt fel 1600kr hos KIA-återförsäljare. Tygnät levereras med bilen och ligger under bagagerumsgolvet, finns även andra varianter att köpa som tillbehöv för ca 300kr.

#8 • Uppdaterat: 2013-08-29 16:10
Raphael

Nu handlade det inte om lastnätens vara eller icke vara, utan om att hållarna (förankringspunkterna, öglorna) inte är standard i alla utrustningsversioner. Det finns tydligen utrustningsversioner där dessa saknas och det är det som insändarfrågan tar upp.

#9 • Uppdaterat: 2013-08-29 17:50
Audi A5 SB

Jag konstaterar att varken KIA eller PSA:s bilar (eller andra kombibilar för den delen) borde bli godkända för trafik utan ett lastförskjutningsskydd. Efter att ha kollat på några hemsidor, kan jag konstatera att denna utrustning inte ingår (eller ens finns att köpa som originaltillbehör) hos "vissa" fabrikanter. Till bl.a Citroen C3 Picasso finns det inga fästpunkter (vad jag kan se) varken i tak eller i det nedfällda ryggstödets överkant. Vidare är väl "vissa" fabrikanters fästen för förankring av last mer att betrakta som dekorationer. Bedrövligt, minst sagt.

Men även de "säkra" bilarnas versioner (sedan, coupé och CC) har betydande brister i detta avseende, vilket även det kan tyckas märkligt. Dock; köper man en kombibil, där man utifrån köpets natur kommer att lasta bilen på så sätt att ett lastförskjutningsskydd är helt nödvändigt, blir frånvaron av detsamma direkt pinsam.

#a • Uppdaterat: 2013-08-29 18:38
Audi A5 SB

För att ytterligare kommentera C3 Picasso ifråga (som upplevs som säker av somliga) kan man här konstatera att lastförankringarna är en del av det delbara golvet! Jaha, hur funkar det vid en krock?

http://www.autoexpress.co.uk/citroen/c3-picasso/8211/citroen-c3-picasso-pictures/page/7/0

Vidare så kan man spela upp videon på "Panoramasoltak" här och då konstatera att de över förankringspunkterna är osynliga. Men jag kan ha fel... och blir sannolikt då rättad;-)

http://www.citroen.se/startsida/#/citroen-c3-picasso/siktbarhet/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.