Nästa artikel
Årets Bil 2014 – här är kandidaterna
Nyheter+30 bilder

Årets Bil 2014 – här är kandidaterna

Publicerad 19 augusti 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Nu har uttagningarna till Årets Bil 2014 startat. Här är alla kandidater som är med och slåss om den prestigefulla titeln.

Det drar ihop sig till ännu en omgång av Årets Bil. För 51:a året i rad ska 58 av Europas mest inflytelserika motorjournalister rösta om vilken som är bäst av alla de nya modeller som presenterats under året.

Vi Bilägare kan nu presentera den första preliminära listan över vilka bilar som kandiderar för titeln Årets Bil 2014. Den definitiva listan publiceras i november i år. I december hålls sedan en första omröstning där sju finalister utses. Den slutliga segraren avslöjas vid bilsalongen i Genève i mars.

Klicka på bildspelet här intill för att se bilder på alla 30 kandidater.

Diskutera: Vilken bil tror du vinner Årets Bil 2014?

Relaterade bildspel

Årets Bil 2014: 30 kandidater

BMW i3
BMW 4-serie
BMW X5
Citroën C4 Picasso
Ford Ecosport
Ford Kuga
Hyundai i10
Jaguar F-Type
Kia Carens
Land Rover Range Rover Sport
Lexus IS 300h
Maserati Ghibli
Mazda3
Mercedes S-klass
Mitsubishi Space Star
Nissan Note
Opel Cascada
Peugeot 2008
Peugeot 308
Porsche Cayman
Renault Captur
Renault Zoe
Seat Leon
Skoda Octavia
Subaru Forester
Suzuki Vitara/SX4
Tesla S
Toyota Auris
Toyota Corolla
Toyota RAV4

Årets Bil 2014: Fakta

Årets Bil – eller "Car of the year" – är ett internationellt pris som årligen delas ut av en jury bestående av 58 europeiska motorjournalister. Vi Bilägares Tommy Wahlström är en av tre svenska representanter i juryn.

För att en bil ska kunna vara med i omröstningen måste den vara helt eller till väsentliga delar ny, gå att köpa i minst fem europeiska länder innan året är slut och ha en uppskattad försäljning som överstiger 5 000 bilar per år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2013-08-21 12:17
hultarn

AL: ursäkta att jag missade det. Det var väldigt många inlägg tillbaka och drunknade i en massa saker som inte hörde till frågan.

#11g • Uppdaterat: 2013-08-21 13:55
trasten

Jag har en fråga till tommy Wahlström. Vad tittar ni på när ni väljer årets bil. Är servicevänlighet ett kriterium? om det inte är det, varför inte?

#11h • Uppdaterat: 2013-08-21 13:55
trasten

Det blev visst flera frågor! =)

#11i • Uppdaterat: 2013-08-21 14:51
Tommy Wahlström

I våra stadgar står (och nu översätter jag fritt från engelska):
"Bilen ska bedömas enligt följande kriterier: design, komfort, säkerhet, ekonomi, köregenskaper, prestanda, funktion, miljöhänsyn, körglädje och pris. Teknisk innovation och värde för pengarna är särskilt viktiga punkter att beakta."
Så trasten, servicevänlighet faller in under kolumnen ekonomi.
Sedan är det upp till var och en av juryns medlemmar att sätta sin egen agenda för vad man vill prioritera och vilka frågor man vill driva hårdast. Jag har valt att lägga mycket krut på säkerhet och aktiva system med autobroms.

#11j • Uppdaterat: 2013-08-21 14:58
trasten

Men är det någon av er som själva prövar att byta en glödlampa eller ett friskluftfilter. Jag menar att i kategorin ekonomi´kan man ju gömma en hel del. Vad en service kostar och hur lätt det är att byta delarna är ju två helt skilda saker. Ni borde ha en mekaniker med er!

#11k • Uppdaterat: 2013-08-21 15:08
Tommy Wahlström

Visst, vore det bra att ha en mekaniker som hjälpte till och gick igenom varje ny bil vi körde men tyvärr finns inte riktigt dom ekonomiska förutsättningarna för det. De bilar som passerar genom Vi Bilägares testlag får sig i alla fall en ordentlig genomgång och allra bäst koll har vi naturligtvis på de bilar som går i vårt långteststall. Problemet blir förstås att vi får facit flera år efter att respektive bil bedömts i Årets Bil.

#11l • Uppdaterat: 2013-08-21 15:18
Mistro

Inte så lite svårt att utnämna en bil efter alla de kriterierna då det inte finns en enda bil som klarar alla.
Det blir då som sagt upp till betraktaren i fråga att avgöra vad som är viktigast.
Väljer man då t.e.x S-klass eller i andra ändan Spacestar så har man ju som sagt direkt bortsett ifrån en del kriterier.

Själv bortsåg jag ifrån priset då min förhoppning är att tekniken snart hittar ner i mer "folkvänliga" versioner. ( vilket även är på G )
och då ser jag bara en given vinnare: Tesla S och det inte bara för den fantastiska bilen i sig utan för att den är trendskapande.

#11m • Uppdaterat: 2013-08-21 20:29
Peugo

Helt onödig "tävling". Skulle i stället välja vilken bil som i dag är bäst (en begagnad alltså) av dom som kom ut för 15 år sedan?

#11n • Uppdaterat: 2013-08-22 08:22
Tommy Wahlström

Tack för siffrorna. AL! Även om din kalkyl kanske måste modifieras en smula då många S-klass kommer att säljas som 4-sitsiga! :)

#11o • Uppdaterat: 2013-08-22 08:40
Mistro

Så lösningen för trafiksäkerheten är alltså att fler köper en bil som de inte har råd med "AL" ?
För bara något år sedan så testades det här med Autobroms i ett program och i det testet var även E eller S-klass med (minns inte riktigt)
Detta system kostade skjortan men upplevdes ändå inte bättre än det i Up!
Så jag vet inte egentligen hur långt före just MB är på den punkten då.

Angående ditt exempel med en S-klass som krockar och där dess åkande överlever så måste man väl också ta hänsyn till VAD man krockar med?
Om nu MB i sitt fetaste exemplar anses som den säkraste bilen, hur går det då för de som satt i den andra bilen som man krockade med?
Detta kanske var en Toyota Avensis,Volvo V70 eller liknande vanlig bil och om någon då omkommer i dessa så ser ju din "statistik" ut på ett helt annat vis!
Inga krockar är likadana och går inte heller att upprepa men om man betänker att dessa mer alldagliga bilar krockat så kanske ALLA hade överlevt?

Vad hade dessutom hänt om två S-klass hade smällt ihop? ,..hade alla även då överlevt? Eller de kanske aldrig hade krockat eftersom att de har så mycket bättre säkerhetssystem än alla andra? Med det tankesättet så är ju den säkraste bilen den som aldrig körs! ( Veteranbilar som fyllt 50 och framförs på biltransportsläp är t.e.x ytterst krocksäkra!? )

Tanken är ju beundrandsvärd men jag är ledsen att jag inte tror på ett samhälle där alla bilar kostar 1 miljon kronor st och väger över 2 ton.
MB är dessutom inte sena att ta bra betalt för sin teknik,..teknik som borde vara standard i en dyr bil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.