Nästa artikel
Stor efterfrågan på premiumbilar
Nyheter

Stor efterfrågan på premiumbilar

Publicerad 12 mars 2013 (uppdaterad 12 mars 2013)
Europa har en vikande bilmarknad, men det innebär inte att bilköparnas törst efter premiumbilar har minskat. Snarare tvärtom.

När bilmarknaden i allmänhet ser allt lägre försäljningssiffror, 12,5 miljoner sålda bilar förra året innebär ett tapp på åtta procent jämfört med 2011, fortsätter premiumbilar att sälja bra. Det visar de senaste siffrorna från Jato Dynamics.

Den typ av bil som ökar mest i försäljning på den Europeiska marknaden är medelstora suvar i premiumutförande. 407 512 sålda bilar innebär en ökning med 24 procent. En stor anledning till ökningen är att Audi Q3 och Range Rover Evoque säljer bra.

Även premiumbilar i den lilla mellanklassen ser en försäljningsökning. 619 241 sålda bilar innebär en ökning med nio procent, något som kan förklaras med att flera bilar i klassen har fått en ny generation under året. BMW 1-serie, Audi A3, Mercedes A-klass och Mercedes B-klass har troligtvis alla hjälpt till att öka försäljningen.

Elbilar ökade mest
Även medelstora suvar utan premiumstämpel har ökat stort. 672 930 sålda bilar innebär en ökning med 15 procent, tack vare att Volkswagen Tiguan, Hyundai ix35 och Kia Sportage alla har sett en stark ökning av sina försäljningssiffror.

Allra mest ökar dock elbilarna. 64 procent fler elbilar såldes i Europa under 2012 jämfört med året innan, vilket gör att försäljningen landar på 17 790 bilar. Elbilar står dock fortfarande för en mycket liten del av marknaden, med marknadsandelar på 0,14 procent. Nissan Leaf är störst på elbilsmarknaden, då den står för 29 procent av försäljningarna.

Diskutera: Varför tror du att försäljningen av premiumbilar ökar när marknaden backar?

Att tänka på när du polerar

• Polykarbonat och akryl, liksom de flesta plaster, är dåliga värmeledare. Det innebär att den värme som byggs upp vid bearbetning har svårt att tas upp av det omgivande materialet – med andra ord är risken större att man överhettar ytan vid polering av plast jämfört med exempelvis aluminium.

• Polykarbonat blir smetigt vid redan relativt låg temperatur, försök att hålla ytan så sval som möjligt och använd låga varvtal om du använder maskin. 

• Kraftigt slitna lyktor kan även kräva slipning. Börja med så fint papper som möjligt, det är bättre att gå upp i grovlek (lägre tal/antal korn) vid behov än att behöva slipa och polera bort onödigt grova sliprepor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#12j • Uppdaterat: 2013-03-15 09:41
Raphael

Att nästa genereation 308 skulle vara mer opraktisk än dagens, det ser jag ingen evidens för, tvärtom. Nya 208:an är mer praktisk än 207:an den ersatte - visserligen kompaktare yttermått men ändå mer rymlig inuti på grund av bättre utnyttjande av utrymmena. Nya 508:an är mer praktisk än 407:an den ersatte, där framförallt kombin är mer praktisk än den tidigare väldigt "livstilsformade" kombin. Så trenden hos Peugeot är att göra bilarna mer praktiska och rymligare än den förra generationen.

508:an är inte premium idag, men den är ett steg på vägen. Det var bara för några månader sedan som de deklarerade att de nu satsar på premium med kommande modeller, där 308 generation II blir den första produkten. De har alltså inte satsat på premium tidigare.

Det är för dyrt att tillverka bilar i västeuropa, och därför satsar de europeiska tillverkarna på premium. Även om detta minskar försäljningen jämfört med massmarknaden så räknar man med att tjäna mer pengar. Det är ju försäljningen av massbilar som har tappat rejält i Europa, alltså för bilarna som ligger mellan folkbilarna (Dacia och de billigaste Skoda) och Volkswagen/Audi (Volkswagen räknas som premium, om än insteget till premium). Där finns det ett hål i marknaden, och det drabbar PSA-gruppen hårt för det är i det hålet som PSA-gruppen finns med sina bilar. Men även flera japanska tillverkare uppvisar ett tapp i försäljningen här, och europeiska märken som Ford och Opel som också ligger i detta segment. När ett segment så kraftigt tappar i försäljning måste tillverkarna omstrukturera för sin egen överlevnads skull.

För PSA-gruppen sker omstruktureringen på två plan - dels en satsning på premium - där Citroën DS-serie är top of the pops så att säga (Audi), med Peugeot som premium steget under (Volkswagen) och satsning på rena folkbilar med Citroëns nya E-serie (som ersätter dagens C-serie) och Peugeots x01-serie. Peugeot har redan tagit fram 301 sedan som snart även kommer som halvkombi och kombi. Modeller som 201 och 401 eller 501 är att vänta. Peugeot har sagt att x01-serien ska utmynna i tre storlekar. x01-serien lägger sig på en billigare nivå än dagens x08 serie och kommer att konkurrera med Skoda/Seats prisbilligaste modeller - exempelvis Skoda Rapid/Seat Toledo. Det finns idag inga planer på att ta in nya 301 sedan till Sverige och det är väl tveksamt om de kommande x01-modellerna kommer. Peugeot tror inte på lågprisserien för svensk del, iaf inte just nu. Det kan ju ändras i framtiden beroende på hur marknaden ändras.

Jag tror inte på DS-serien för norra Europa då medborgarna här är så konservativa och DS-serien för speciell, men för sydeuropa och för andra marknader utanför Europa tror jag desto mer och det är ju så också Citroën har tänkt sig. Citroën DS, alltså den ursprungliga från 50-talet - 60-talet, den var ju en premiumbil! Då hade Citroën en diversifierad produktlinje - DS högst upp premium och i andra änden av skalan 2CV och Ami. De satsar på att göra om samma trick igen. Det vi vet idag det är att DS3:an har blivit en succé i Europa, om än inte i norra Europa. Citroën tjänar mer pengar på DS3 än på vanliga C3. Det är ju därför de satsar på DS-serien.

Så planen är att de franska fabrikerna enbart ska tillverka premiumbilar, medan fabriken i Spanien och fabriken i Slovakien bygger de billigare bilarna. Detta kan vara enda chansen för att hålla kvar biltillverkning i Frankrike, för kostnadsläget där är helt enkelt för högt. Det finns ett politiskt motstånd mot att flytta ut biltillverkning från Frankrike, därför måste man planera om så att de bilar man gör i Frankrike täcker sina egna kostnader - och då är det bara dyra bilar som gäller.

#12k • Uppdaterat: 2013-03-15 09:46
Skodaägare

Nu måste jag bara fråga vad det är som gör Volkswagen mer "premium" än Opel och Ford? Jag hittar då inte mycket som gör en Passat till så mycket finare bil än en Opel Insignia t.ex.

#12l • Uppdaterat: 2013-03-15 10:00
Raphael

Det är en väldigt bra fråga och jag har inget annat svar på den frågan än att den uppfattas som mer premium av kunderna, därför kan också Volkswagen ta ut högre priser än Ford och Opel - även om skillnaden blir allt mindre då iaf Opel gärna höjer sig. Och vi bör komma ihåg att Opel samarbetar med PSA, de kommer dela plattformar och motorer samt även dela fabriker med varandra. Nästa generation Opel Zafira byggs av PSA-gruppen på PSA-plattform - dock som det ser ut nu i Vigo i Spanien eftersom den delar bottenplatta med C4 Picasso II som kommer att byggas där.

För något år sedan så yttrade ju någon höjdare inom GM att Opel ska finnas mellan Chevrolet och Cadillac, alltså bli mer premium och vara en mer direkt konkurrent till Volkswagen/Audi. Det är den klassresan de vill gå. Opel Insignia är det första försöket hos Opel att vara lite finare än tidigare, huruvida de har lyckats med detta kan diskuteras. Insignia är ju en mer opraktisk bil än tidigare Oplar, jag vet inte om "lite finare" måste innebära att bilen blir mindre praktisk... Men Opel behöver göra sin klassresa på alla plan från minsta bilen och uppåt. Adam är ju ett försök till och den är såpass ny så det är för tidigt att säga något om den tycker jag.

Ford har enorma problem i Europa och stänger sin fabrik i Belgien och avskedar tusentals personer. Jag vet inte vilken riktning de kommer att ta, jag har inte hört så mycket om det. De har inte varit lika tydliga om sina strategier mot framtiden som PSA-gruppen och Opel har varit. De har visat nya Mondeon men den har blivit ett år försenad i Europa så vart Ford riktar sig är för tidigt att säga än menar jag.

Nu när Ford inte längre äger Volvo så finns absolut en möjlighet för Ford att höja upp sig då de inte behöver konkurrera internt med Volvo längre. Det vore på något vis lite av ironi om Ford satsar på Volvos målgrupp. :)

Volkswagen och Audi är ju mycket samma bil, Volkswagen har höjt sin under senare år och blivit mer premium och därför räknar jag in den som instegssegmentet i premium. Skoda tar allt mer över den position på marknaden som Volkswagen hade tidigare, alltså folkbilar. Volkswagen är för dyr för att vara en folkbil. Så både Volkswagen och Audi är premium men olika nivåer av premium. Mellan Volkswagen och Audi lägger sig Volvo. Så inom premium finns också nyanser.

#12m • Uppdaterat: 2013-03-15 10:31
Raphael

Till Mistro vill jag utöka mitt svar med att om man upplever Peugeot som blir för dyra, så finns Citroën som ett billigare alternativ. Det vill säga - Citroen och Peugeot kommer inte längre att göra bilar inom samma marknadssegment. Det kommer se ut så här...

Översta premium - Citroën DS
Premium / instegspremium - Peugeot
Enklare massmarknad - Citroën E
Lågpris/folkbil - Peugeot x01-serie. (301 med flera).

Idag säljs inte Peugeot x01-serien i västeuropa och det är osäkert om kommande x01 kommer göra det. Kommande Citroën E-serien är dock för västeuropa och kommer inte vara så stor skillnad mot dagens bilar men ha enklare motorutbud - ingen modell kommer klara över 200 km/h exempelvis så bilarna blir enklare uppbyggda. Och lyxutrustning finns inte som tillval utan det blir premium-bilarna då.

Idag konkurrerar Citroën C4 och Peugeot 308 om samma kunder, och Citroën C3 och Peugeot 207 / 208. Även om bilarna är olika med olika företräden så är det ändå inom samma segment. Det kommer inte bli så i framtiden för marknaden räcker inte med två varumärken inom samma segment.

Så ser iaf planerna ut nu. Men allt kan ju givetvis ändras... 2014 kommer nästa Peugeot 308 och då kommer även första Citroën E-modellen. (kodnamn E3).

Volkswagen har samma problem med Skoda och Seat, där Seat är det märke som man inte har hittat en plats för riktigt.

Personligen tycker jag det är lite förvirrande att Peugeot har serien x01, det hade varit lämpligare med varumärket Talbot för dem för att differentiera dem från övriga Peugeot. Dock så kostar det pengar att lansera varumärken och Peugeot anser sig inte ha de pengarna nu. Men det blir en utmaning att förklara för kunderna att x08 är premium och x01 är lågbudget. Å andra sidan kanske inte ett stort problem i västeuropa då x01 till en början inte kommer säljas här...

#12n • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

@Skodaägare
Premium blir det när folk är beredda att betala mer för ett speciellt varumärke som tillverkaren då kan hålla högre priser på.
Det har inget med kvalitet eller prisvärdhet att göra utan oftast handlar det om känslan, och vad folk kan tänka sig att betala för att få äga ett märke som t.ex. Jaguar, Rolex eller iPhone.

#12o • Uppdaterat: 2013-03-15 12:36
Raphael

Man kan säga att premium handlar om upplevd kvalitet, vilket inte nödvändigtvis är samma som verklighet kvalitet... För några nummer sedan lät Teknikens Värld ett antal personer med förbundna ögon sätta sig i olika bilar och försöka gissa sig till vad det var för något, om det var en Audi eller Volvo eller ett billigare märke... Enbart efter den taktila känslan och dofterna.. Nu har jag inte artikeln framför mig men som jag minns det så var det långt ifrån glasklart för dem vad som var vad och flera gånger gissade de fel. :)

#12p • Uppdaterat: 2013-03-15 14:23
trasten

Det är väl som när man köper Levisjeans eller en Pradaväska, man köper en livsstil som man vill förmedla till andra!

#12q • Uppdaterat: 2013-03-15 14:23
KaptenOberkommando

Lät man ett antal personer med förbundna ögon sätta sig i olika bilar? Då uppstår ytterligare brister utöver den som AL tog upp, nämligen:

1) Det är också själva upplevelsen när man KÖR bilen som sållar agnarna från vetet, det vill säga riktiga bilar från hemmabyggen.

2) Vissa människor anser sig inte uppleva någon skillnad ens med ICKE förbundna ögon - möjligen att några trädetaljer (om sådana finns) kan spela en liten men långt ifrån avgörande roll. Min fru tillhör dem som inte förstår eller lägger märke till olika materialval ens om hon får titta på dem.

Skitundersökning! Eller bättre: Så otroligt ovetenskapligt!

#12r • Uppdaterat: 2013-03-15 14:27
KaptenOberkommando

trassten: Njae, nu gör du det lite enkelt för dig. Jag köper INTE en livsstil som jag vill förmedla till andra när jag köper bil - jag köper bilmärke/bilmodell för att själv bli nöjd - vad andra "skall tycka" bryr jag mig inte det minsta om. Men det klart, alla är väl kanske inte som jag ...

#12s • Uppdaterat: 2013-03-15 14:54
Hackenbush

Man vet ju ändå att de som vill påvisa en häftig livsstil och handlar varor därefter ändå till största delen är vanliga gråa knegare som de flesta av oss andra. Finns ju lärare och lantgårdsfruar som kör omkring i premiumbilar och inte fasen har de en häftig livsstil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.