Nästa artikel
Minskad trafik efter trängselskatt
Nyheter

Minskad trafik efter trängselskatt

Publicerad 8 januari 2013 (uppdaterad 9 januari 2013)
Trängselskatt har införts i Göteborg och nu syns en tydlig minskning av trafiken. Här kan du läsa det du behöver veta om skatten.

Sedan den 1 januari 2013 måste du som förare av ett svenskregistrerat fordon betala trängselskatt då du passerar en betalstation i Göteborg.

Nu när en vecka har gått sedan införandet har Trafikverket studerat resultatet. Under de första tre vardagarna gjordes i genomsnitt 395 100 passager per dag genom stadens betalstationer under betaltid – en minskning med 24 procent jämfört med trafiksituationen innan trängselskatten. Erfarenheten från Stockholm är dock att trafiken minskar drastiskt från början och när en tid har gått ökar den igen.

Förutom att minska trafiken, och därmed buller och utsläpp, ska skatten bland annat medfinansiera det Västsvenska paketet, som är en infrastruktursatsning för totalt 34 miljarder kr. Där ingår bland annat bygget av en tågtunnel under Göteborg som beräknas kosta 20 miljarder kr.

Avgiften tas ut vardagar mellan 06.00 och 18.29. Däremot kostar det ingenting att passera betalstationerna på lördagar, helgdagar, dagar före helgdagar samt under hela juli månad. Din bil registreras automatiskt vid betalstationerna och varje passage in eller ut ur centrala Göteborg kostar 8, 13 eller 18 kr beroende på när du kör förbi.

I slutet av varje månad ska du få en avi från Transportstyrelsen i brevlådan. På avin är den föregående månadens passager samlade till ett skattebeslut. Det är du som ansvarar för att skatten betalas senast den sista vardagen i månaden efter aviseringsmånaden, även om du inte har fått någon avi. Betalar du inte i tid kommer snart en tilläggsavgift på 500 kr.

Diskutera: Vad tycker du om att trängselskatt införts i Göteborg?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2013-01-09 11:31
Hackenbush

Hur kommer det att se ut för handlarna i statskärnan nu då?
Skall man först betala trängselskatt och sen parkeringsavgift när man vill handla? Folk kommer nog att göra sina inköp i förorterna i storvaruhusen istället nu. De som börjar pendla kollektivt kommer väl bara att göra mindre inköp i centrum nu eftersom det inte är speciellt kul att asa på en massa kassar i kollektivtrafiken. Handlarna går väl kanske inte under men minskad handel är inte omöjligt att det blir.

I staden där jag bor har vi ingen trängselskatt men här jobbar kommunen på att minska parkeringsplatserna och göra mer gågator i centrum vilket är trevligt för dem som bor där men de som inte bor där slutar köra in till centrum för att handla. Det blev till och med så att en del handlare gick ihop och köpte en större byggnad i utkanten av staden där de flyttade sina affärer till för deras handel hade minskat så att flyttning blev mer eller mindre nödvändig. Detta har jag egentligen inget emot för det är skönt att slippa ge sig in i centrum och leta efter en parkeringsplats, det är enklare nu att köra till någon av storvaruhusen i utkanten av staden så jag är väldigt sällan i centrum nu.

#w • Uppdaterat: 2013-01-09 11:33
Hundter

Tillhör nog dom 10 milj. korkade! Så fick jag själv säga det! ^~^

#x • Uppdaterat: 2013-01-09 12:46
Hackenbush

Al
En viss påverkan blir det nog på handeln innanför betalgränsen men jag antar att i en storstad blir påverkan mindre än i en mindre stad. Det är ju också mer populärt idag att bygga stora köpcentra i utkanten av städerna där en massa olika butiker samlas typ det nya Emporia vid Hyllie i Malmö eller Entren vid infarten till Malmö. Det är ju rätt bekvämt att ha en massa olika butiker samlade under samma tak, man behöver ju inte köra omkring då för att hitta de butiker man vill besöka.

#y • Uppdaterat: 2013-01-09 12:54
Pender

Vore det bara handlare, som bor innanför tullgränserna, skulle det kunna bli en omfördelning till mer förortshandel. Men nu är det ju så att det även råkar bo några människor i stan. Och dom kanske inte alltid vill åka ut genom tullarna för att handla. Sen bör man även lägga till de som framöver kommer in till stan oftare, för att miljön är trevligare, (färre bilar, bullret mindre och luften renare.)

(redigerat p.g.a. personligt angrepp)

pender försök att resonera i mera trevlig ton även om du har andra åsikter.
/moderator Hackenbush

#z • Uppdaterat: 2013-01-09 17:32
Pender

Total förvirring verkar råda kring vem som handlar var. Vi inne i stan kommer givetvis att framöver handla allt mer här. De som kommer från landet, brukar främst storhandla över helger i stan. Och då är det tullfritt. Förortsbor som småhandlar kommer givetvis att behålla sina vanor att handla i sin förort. I Göteborg finns det en oro att snåla hisingsbor inte framöver kommer att åka till köpcentret Bäckebol. För att dom skulle få betala en eller annan tia extra på vardagar. Men dessa kommer att ersättas av lika snåla boende i de norra förorterna. Det blir mest ett nollsummespel.

#110 • Uppdaterat: 2013-01-09 21:08
Raphael

Det blir väl som i Stockholm... I början minskade trafiken, men sen blev det precis som det var innan om inte värre.

#111 • Uppdaterat: 2013-01-10 04:23
Roy J

Håller med Kapten i hans vånda över trängselskattens betalning. Ska man föra bok över antalet passager för att gardera sig mot myndighetens klantighet?

AL:s kommentarer 13-01-08 22:57 och 13-01-09 00:06 klarlägger det mesta.

Att bilismen aldrig burit sina egna kostnader borde inte vara någon nyhet.
Trängselskatt har jag i princip inget emot. Det tråkiga är att många skatter drabbar ojämlikt.

#112 • Uppdaterat: 2013-01-11 13:27
Pender

Jag tycker mej sett ett klart mönster. Nu, sen trängselskattens införande, så rullar det omkring färre andel gamla katalysatorlösa rökmaskiner här i Gbg. Kan det vara så att de som har gamla bilar är snålare och/eller fattigare än genomsnittsbilisten? Hur som helst, om min iakttagelse är korrekt, så kan en trafikminskning på 10-15%, ge 20-30% mindre skadliga avgaser. (Ja, utom på helger förstås. Då det blir ett lämmeltåg av stinkbilar.) PS. Dessutom kan ovanstående innebära färre skadliga dubbpartiklar, eftersom gamla (ESP-lösa) bilar oftare är försedda med dubb, än nyare bilar.

#113 • Uppdaterat: 2013-01-12 17:09
AndersAndersson

@Raphael

Du är helt ute och reser.

I Stockholm minskade trafiken med 20 % när Trängselskatten infördes och har hållit sig på exakt samma låga siffra sen dess, år efter år - trots att antal invånare har ökat med 50 000 sedan dess.

#114 • Uppdaterat: 2013-01-14 08:29
Mr.Wheeler

@AndersAndersson: Trafiken i Stockholm har ökat utanför tullstationerna eftersom många försöker ta sig runt Stockholm istället för att åka genom. Innan för tullstationerna är det ganska lungt och fint så många gånger är det värt några kronor för att slippa köa runt stan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.