Nästa artikel
Bilfrågan: Var läcker det?
Bilfrågan

Bilfrågan: Var läcker det?

Publicerad 8 januari 2013 (uppdaterad 8 januari 2013)
"Har en Peugeot 107 som läcker in vatten på höger sida. Finns det något känt fel på dessa bilar?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Har en Peugeot 107 som läcker in vatten, men bara på höger sida. Det konstiga är att det finns vatten i reservhjulsbaljan samtidigt som det finns vatten på golvet fram och bak (på höger sida).

Finns det något känt fel på dessa bilar där man kan börja leta? Ska tillägga att jag har haft en vattenslang över bilen men kan inte se att det läcker in någonstans.

Robert  Angelin

SVAR:
Beklagar men en sådan fråga är omöjlig att besvara per brev. Något känt fel är det inte så saken måste undersökas av en verkstad.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-08 08:11
glof106

Hade Bengt bara lagt energin på att googla istället för att fila på sitt sedvanligt oengagerade svar, så hade han snabbt hittat att dessa läckor är väl kända för C1/107/Aygo och läcker in antingen genom tätningar runt baklucka eller bakdörrar. En annan välkänd källa till läcka på dessa bilar är genomföringen runt antennen som släpper in vatten och som enklast visar sig genom att hela kupébelysningen gulnar/blir vattenfylld.

#2 • Uppdaterat: 2013-01-08 08:47
hultarn

glof106:
nej, det är inte möjligt. Jo, på en C1 eller 107, men inte på en Aygo. Det är ju en Toyota! ;-)

#3 • Uppdaterat: 2013-01-08 08:50
Hackenbush

Håller med glof106.
Om man nu skall svara på bilfrågor så borde man väl kunna offra lite tid på att leta runt lite på internet på liknande problem. Jag menar att Bengt sitter ju vid datorn för att svara på problem så hur svårt kan det då vara att goggla på detta?

#4 • Uppdaterat: 2013-01-08 13:01
PEG107

Vi hade liknande problem på vår 107 för några år sedan, det var alltid vatten i reservhjulsbaljan och i textilen på sidorna i bagageutrymmet. Det gick så långt att det började mögla.

Sökte på nätet och det var många som hade samma problem, och en hel del lösningar. Det visade sig vara gummitätningen runt bakljusen och övre bromsljuset som var dålig, där kablaget går in i plåten.

Löstes med en tub Sikaflex 291 tätningslim, samma som man brukar ha till båtar, finns hos Clasohlson. Montera bort lamphusen, på med fogmassan runt hålen där kablarna går in i karossen. Nu är det tätt. Nackdelen är att det kanske måste göras igen vid ev. lampbyte om man måste dra ut lamphuset, men det har inte behövts ännu.

Mvh

#5 • Uppdaterat: 2013-01-08 21:22
Hanzzon

Även jag har hört talas om dessa problem även om jag inte varit med om det personligen ännu på jobbet.
Men visst borde även Bengt kunna få fram att fler än frågeställaren har drabbats av vattenläkage på tidiga årgångar av dessa syskonbilar kan man tycka.

Jag kan glädja Hultarn med att Aygo, C1 eller 107 självklart i stort sett är lika bra/dåliga förutom på garantiåttagandena och åtgärderna av de fel som uppstått för att förhindra att problemen fortsätter där jag vet att tillverkarna haft olika uppfattningar.

Dessa syskonbilar är tex inte lika promblemfria som Yaris även om syskonen inte direkt är problembilar så når dom inte upp till normal Toyota-standard.

#6 • Uppdaterat: 2013-01-09 13:18
Mistro

Med risk för att råka i onöd som jag ofta gör då jag sammanliknar dessa trillingar så är det faktiskt så att det inte alls är säker att Aygon har dessa problem utav den enkla anledningen att den har ett annat bakparti och alltså helt andra baklampor.
I jämförelse så "känns" Aygon som en rejälare bil och de "detaljer" som skiljer bilarna åt är mer påkostade på Aygon.
Tyvärr har jag ännu inte sett någon påpeka detta men det är ett faktum som har betydelse. ( förutom det då som Hanzzon nämner )

Har dock aldrig tidigare hört om detta problem och på vår C1 -08 fanns inte dessa problem liksom på de tre senaste 107:orna -12 ( men de kanske är för nya? )
Möjligt är ju att gummilisterna hur som helst numera är bytade?

#7 • Uppdaterat: 2013-01-09 14:15
hultarn

Mistro:
men, om det är tätningar runt baklucka, bakdörrar och antenn som läcker.. där är ju bilarna lika?

#8 • Uppdaterat: 2013-01-09 14:37
Mistro

Hultarn: Jag vet inte om även Aygo har dessa bekymmer men jag bara påpekade att det mycket väl KAN vara så att de bara infinner sig på C1/107 som är identiska i bakvagnen.
I artiklen anges läkage vid bakljusen men det är möjligt att de läcker på fler ställen. ( känner som redan nämnt inte till detta )
Aygon har dessutom en annan bakdel,varpå lampor,stötfångare,baklucka/tak,tanklucka,bakskärmar och bakdörrar skiljer. ( utav vad jag har noterat än så länge )

#9 • Uppdaterat: 2013-01-13 21:09
jete

Råkade för 1 år sedan hitta jag en engelsk sida med hur mycket vattenproblem som helst på Aygo, svåra att lösa och svårt att få verkstäderna att göra sitt jobb. Vi avstod därför från att köpa Aygo i Sverige. Verkstäderna vet garanterat om dessa problem, men det kostar att åtgärda och då minskar intresset. Stå på er! Låt dem inte trötta ut er.

#a • Uppdaterat: 2013-01-20 15:48
Henrik-Andersson

Jag hade problem med läckage från dörrarna på en gammal Yaris för länge sedan. Det var ingen som hittade felet. Det visade sig till slut vara läckage pga att vi köpt en skidhållare till bilen (Toyota Original) och till den medföljde små genomskinliga klistermärken att montera upp (ett per dörr) där fästena skulle snäppas fast (så att det inte blev repor i lacken). När denna så kallade helikoptertejpen togs bort försvann problemen. Dessa var inte mycket större än frimärken, så det behövs inte mycket som sagt

Nu verkar det ju vara ett bekant problem på aygo/C1/107 enligt andra kommentatorer, men ville ändå berätta om det problemet vi hade på yarisen

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.