Nästa artikel
Forskare: Höj skatten för bilister
Nyheter

Forskare: Höj skatten för bilister

Publicerad 12 december 2012 (uppdaterad 12 december 2012)
Bilanvändningen måste minska och på kort sikt bör politikerna höja skatten för bilister, skriver två forskare i en debattartikel.

Om klimatförändringen ska kunna bromsas måste politikerna ta krafttag mot bilismen, det skriver professorerna Tommy Gärling och Margareta Friman på Svenska Dagbladets debattsida.

Enligt forskarna är samhället tvunget att organiseras om för att minska beroendet av bilen vid transporter till arbetet, affären, olika typer av service och fritidsaktiviteter. Men det räcker inte – på kort sikt måste också skatten för bilister höjas.

"Höjd skatt är en nödvändig politisk åtgärd. Det blir inte dyrare för bilanvändare om åtgärden har den avsedda effekten – att minska bilanvändningen. Att det är möjligt visar forskning – ett budskap som politiker tydligare bör förmedla", skriver forskarna.

Diskutera: Är skattehöjningar för bilister lösningen på miljöproblemet?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2012-12-13 17:59
S-E S

Mistro, det är värre än så. Först bränslepriset med koldioxidskatt och moms. Sedan tankar du och betalar koldioxidskatt en gång till på det som kommer ut ur avgasröret därför att du använder bränslet så som avsett från början. Alltså koldioxidskatt på det som redan koldioxidbeskattats.
Finns det några elektriska impulser kvar i hjärnan på dessa "skattespecialister" och betalar de elskatt på dessa elimpulser?
Troligen betalar de elskatt, men väldigt litet på grund av den onormalt låga elektriska aktiviteten.

#m • Uppdaterat: 2012-12-13 18:11
trasten

Det skulle vara skatt på korkade förslag! Politikerna skulle kunna driva runt statsbudgeten själva!

#n • Uppdaterat: 2012-12-14 15:23
plusminus

Tvärtom, slopa CO2 (koldioxid) - "straffskatten"!
http://www.nyapolitiken.biz/klimathotet/sveriges-klimatbluff-fran-70-talet.html
http://www.nyapolitiken.biz/klimathotet/avslojandet-om-global-uppvarmning.html

Så gott som alla miljö- och hälsoproblem på grund av trafikens avgaser, skulle kunna försvinna om oljeraffinaderierna lade ner omkring en krona per liter på att ta bort alla aromatiska ämnen från bensin och diesel.

#o • Uppdaterat: 2012-12-15 13:01
Andy1977

Kan inte dessa två miljöfascister flytta till Amishsamhället utanför Pennsylvania och hålla munnen stängda med sina inkompotenta inlägg!!! vad arg man blir på dessa människor

#p • Uppdaterat: 2012-12-17 09:48
Hackenbush

Kan ju vara så att alla dessa forskare vill att vi skall börja med häst och vagn igen. Forskare brukar ju vara något inåtvända och kortsiktiga.

#q • Uppdaterat: 2012-12-19 00:52
Roy J

Jag upphör aldrig att förvåna mig över att somliga alltid vill genomföra förbud innan det finns alternativ.
För den skull håller jag inte med Leif R och likasinnade. Några måste ju vara först. Varför ska vi bara liknöjt vara efterföljare när vi kan leda utvecklingen?

Men jag förstår ändå inte hur dessa "forskare" tänkt.
Högre bilskatt innebär möjligen att bilförsäljningen minskar. De som redan har bil kan ju till och med tänkas köra mer för att få valuta för skattepengarna. Har man det riktigt knapert så kör man kanske mindre.
Alltså drabbar förslaget dem som har det sämst ställt.

Jag har i andra sammanhang hävdat att skatten huvudsakligen ska ligga på bränslet, men med regionala skillnader.

Sen ser jag ingen finess med att använda benämningar som miljömuppar, miljötalibaner eller miljöfascister. Det kan ju knappast vara fel att bry sig om vår livsmiljö. Sen finns det inskränkta människor av alla kategorier - inte minst bland motorälskare.
Men tillmälen kan aldrig bli argument, utan visar snarare brist på dem. I en del fall är tillmälena mest förlöjligande för skribenten själv.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.