Nästa artikel
Bilfrågan: Fungerar trimutrustningen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Fungerar trimutrustningen?

Publicerad 14 december 2012 (uppdaterad 14 december 2012)
"Kan det vara riktigt att apparater som sägs öka motorkraften verkligen fungerar?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Kan det vara riktigt att apparater som sägs öka motorkraften och segdragningsförmågan samt minska bränsleåtgången i dieseldrivna personbilar verkligen fungerar? Är inte motorerna konstruerade redan från början för korrekt drift inom sina angivna verksamhetsområden?

Om inte, varför är de inte konstruerade så att de redan från början utvecklar den ökade större effektivitet som sådana här tillsatsapparater sägs åstadkomma?

Har noterat i huvudsak två system varav det ena säger sig inte tillhöra gårdagen. Om det nu är så att att det här verkligen fungerar, skadar det inte i så fall motorerna att "trimmas" utöver vad de är konstruerade för och vad är det i så fall för skillnad mellan de olika systemen?

Arne Borell, Huddinge

SVAR:
Det kan vara så att det går att optimera en specifik motor utöver vad som görs i fabriken där alla motorer byggs likadana. Man kan tycka vad man vill om detta men det kommer alltid tillbaka till det faktum att ingreppet är olagligt. Därför upptar det inte något spaltutrymme i Vi Bilägare.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2012-12-16 15:45
snabb95

Onehp & MVH AL @
En mycket bra redogörelse från Er båda två!
Men det är så självklart att det inte skulle behövas.
Tala om att köpa Grisen i Säcken.

#w • Uppdaterat: 2012-12-16 20:11
Audi A5 SB

Ja, AL, Onehp och snabb95; det hela är ju precis som man kan konstatera att om OEM och producenten tyckt att en bil skulle ha "några hästar extra", ja då hade man sett att de hade haft det.

Det blir lite lätt komiskt att tro att en ett litet svenskt chiptrim-företag skulle kunna slå en stor bilproducent på fingrarna när det gäller att mappa en motor.

#x • Uppdaterat: 2012-12-17 03:43
Roy J

Jag skickar också en hälsning till AL och Onehp och tackar för bra redogörelser.
(Fast en släktings chiptrimmade 9-5 funkar visst utan problem...)
Vill man lita på tillverkarens marginaler och begå lagbrottet, så...

#y • Uppdaterat: 2012-12-17 09:25
Hanzzon

Roger, Vi har en KCR-box (som kopplas på bränsletrycksgivaren) på vår firmabuss som går igenom besiktningen utan problem varje år men min Far däremot som har en Hilux med exakt samma motor som i firmabussen har i stället en trimbox från ett billigare märke som kopplas direkt på spridar-signalerna (och som påstods vara bättre enligt den tillverkaren) men hans bil gick INTE igenom Bilprovningens avgasprov vilket alltid den bilen gjort tidigare, vi kopplade så ur trimboxen och vipps så var avgasvärdena betydligt bättre och den gick igenom Bilprovningen.

#z • Uppdaterat: 2012-12-17 12:56
snabb95

Hanzzon @ Jag blir verkligen förvånad att Du som erfaren (och seriös) bilmekaniker sysslar med sådant HockusPockus. Nog måste det väl finnas annat än en KCR-box att ödsla pengar på, som är både roligare och nyttigare, eller är jag så insnöad?
Hoppas att Du inte rekommenderar andra att prova samma chanstagning!

#110 • Uppdaterat: 2012-12-17 13:20
Leif Larsson (ej verifierad)

Att chiptrimma är tydligen ett sätt att spara några bränsledroppar, fungerar tydligen inte på alla bilar.
Ett bättre sätt att spara bränsle, är att byta till däck som är lättrullande.
Tycker det är en intressant diskussion.
Nej, jag kommer inte att sätta in något chip i Alfan.
De som avråder är i klar majoritet på tråden.

#111 • Uppdaterat: 2012-12-17 15:24
Boxer

Det förekommer en del missuppfattningar om trimning i tråden. "Chipstrim" är en föråldrad beteckning av modifiering av styrdatorn. Hur en add-onbox av typ KCR fungerar har jag liten eller ingen kunskap om och tror inte att det är ett bra sätt att trimma motorn eftersom alla motorer är "individer". Däremot chipstrimmas inte en turbomotor idag,. Det man gör är att ladda ner ett annat styrprogram för att optimera den individuella motorn. En seriös motortrimningsfirma, t.ex. JRM i Södertälje, gör en bedömning av motorinstallationen med eventuellt modifierad kringutrustning och "skräddarsyr" styrprogrammet. Detta är något som en masstillverkare varken har medel eller möjlighet att göra för att hålla priserna nere.
Min Subaru WRX är modifierad med annat insugssystem och avgassystem. Den mappning (ändring av styrsystemet) som gjorts har optimerat motorn, dels för motorn i sig, dels för kringutrustningen.
Från ordinarie 230hk/350Nm har jag nu ca. 300hk/400Nm utan att bränsleförbrukningen ökat vid normal körning.
Och ja, bilen går igenom besiktningen utan anmärkning. Motorgarantin från tillverkaren upphörde vid 100000 km men det goda rykte som trimningsfirman har torde upphöra ganska snabbt efter ett eventuellt motorras. En betydligt bättre garanti än den som man får av biltillverkaren/generalagenten (är det någon som har fått ut något på en motorgaranti?...)

#112 • Uppdaterat: 2012-12-18 07:39
Boxer

@MVH AL
Helt riktigt att man ofta pratar om chipstrimning när man menar egentligen menar mappning, d.v.s. att man modifierar ett styrprogram. Tillverkarnas styrprogram är inte modifierbara och därför installerar man vid motortrimning ett nytt program, i mitt fall är det ett program från Ecutec där man kan optimera varje parameter i motorstyrningen. Eftersom alla motorer är individer kan inte tillverkarens fasta styrprogram passa den individuella motorns, framförallt inte om kringutrustningen har ändrats. Observera också att jag skrev att bränsleförbrukningen inte ökar "vid normal körning". För det mesta kör man ändå "Svensson" och typiskt så utnyttjar man mellan 15 och 20% av motorns effekt vid vanlig körning. Jag, och min trimfirma, lovar att min motor kommer att klara de få tillfällen jag vill känna kraften. Som en parentes kan nämnas att besiktningsmannen vid senaste besiktningen hade ett saligt leende när han kom tillbaka efter körprovet...

#113 • Uppdaterat: 2012-12-18 22:35
Hanzzon

snabb95, Vem har sagt att jag sysslar med sådant? Jag har sagt att vi har en sådan på vår arbetsbil samt att min far har en på sin bil och båda dessa bilar blir betydligt piggare samt trevligare att köra med snarare lägre än högre bränsleförbrukning utan tillförlitlighets-problem ännu.
Du kanske är lite insnöad som du säger då du tycker det är Hockus pockus samt en sådan chanstagning att öka motorns effekt med några procent som du påstår, detta beror även på bil samt motormarginaler.
I många bilmodeller finns tex exakt samma motor i olika effekt-versioner från fabriken och om man då ökar effekten i den mindre motorversionen upp till den strörre motorns orginaleffekt så ligger man ju tex på orginaltillverkarens effektmarginaler på den större motorn.
Jag rekomenderar eller uppmanar inga att göra detta om man inte själva vill detta och tex efterlyser en piggare bil och då är detta såklart upp till ägaren själv att avgöra med dess fördelar samt nackdelar.

#114 • Uppdaterat: 2012-12-19 00:34
snabb95

Hanzzon @ Det är bra att Du inte sysslar med sådant.
Du skriver att din pappas bil inte går igenom besiktningen med Boxen monterad vilket förvånar mig storligen om det är en obelastad dieselmotor. I så fall är det mer HockusPockus än vad jag kunde tro. En obelastad diesel går med ännu större luftöverskott än vid belastning, så varför den inte skulle klara avgasvärdena är svårt att förstå. Om den provas under belastning som förr i värden är det en annan sak.

Men nog kan Du väl hålla med om att man köper Grisen i Säcken när den inte ens klarar bilprovningens avgasmätning och när det finns en uppsjö av leverantörer helt utan kontroll.

Att en inte ont anande köpare kan bli lurad tycker jag är lika illa som att sälja en bil med nedskruvad vägmätare. Nu säger jag inte att så är fallet med Era arbetsbilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.