Nästa artikel
Dacia Sandero – rapport från provkörningen
Direktrapport

Dacia Sandero – rapport från provkörningen

Publicerad 5 december 2012 (uppdaterad 6 december 2012)
Med prislappen 78 900 kronor är Dacia Sandero den billigaste nya bilen till salu i Sverige. Vi rapporterar från provkörningen.

Vi Bilägares Erik Rönnblom befinner sig Malaga på den spanska solkusten för att stifta bekantskap med nya versionen av rumänska lågprisbilen Dacia Sandero.

– Ja, det här är alltså nya Sandero och den ser betydligt modernare ut jämfört med den gamla bilen, den ser bättre ut, den är snyggare och den påminner lite om Dacia Duster med ett lite bulligt utseende och markerade hjulhus, säger Erik Rönnblom.

– Och det här lär bli Sveriges billigaste bil, jag kommer inte på någon billigare i alla fall. Med en bensinmotor på 1,2 liter kommer den att kosta 78 900 kronor.

Första intrycket?
– Jag tycker att den är ganska okej att köra, man får ju ha klart för sig att det är en billig bil, men den är bättre än tidigare. När det gäller den nya bensinmotorn TCE 90 så ska den klara sig på 5,2 l/100 km och det är ganska snålt. Sedan erbjuds också en dieselmotor, 1,5 dCI, och då ska förbrukningen vara nere på 3,8 l/100 km.

Är det en ny bil?
– Dacia säger att det är en helt ny bil och så vitt man kan se är karossen helt ny. Plattformen bygger däremot på Renault Clio II, den ska dock vara förstärkt och förbättrad. Men allt som kunderna ser är nytt: inredningen, instrumentbrädan och karossen.

– Sedan finns den även i en så kallad Stepway-version, det är en lätt förhöjd version som har lite suvattribut, låtsashasplåtar och så där. Den ser betydligare tuffare ut och skulle man titta på priset för Sandero Stepway så är det 112 900 kronor med bensinmotorn och vill man hellre ha diesel får man lägga på 15 000 kronor.

Den är billig. Hur billig känns den?
– Man kan ju se att Dacia har letat efter billiga lösningar, bland annat är strålkastarna justerbara via vajer i stället för elmotorer, men för att vara så billig så det hyfsat ihopspikat. Om man sedan skulle jämföra med dyrare bilar så ser man skillnaderna direkt, men man får väl utgå från hur Sandero var tidigare och då är det naturligtvis ett steg framåt. Och jag tror att många kan acceptera den här nivån.

När kommer den till Sverige?
– Strax efter helgerna så ska man kunna provköra och köpa bilen.

Läs provkörningen av Dacia Sandero i Vi Bilägare nummer 1/2013 som utkommer den 22 januari. Där berättar vi bland annat om Dacias säkerhetsambitioner.

Diskutera: Vad tycker du om Dacia Sandero?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2012-12-05 12:31
VW Polo 2012

Hej Raphael, Jaha du jobbar kvar som bilförsäljare förstår jag. Men jag "undrar" vad du säljer för bilar?

#c • Uppdaterat: 2012-12-05 12:45
B Englund

Jag köpte en Sandero för snart tre år sedan. Den var ämnad som andrabil men både jag och min sambo föredrar den i stället för förstabilen. Efter 6 500 mil har jag bara behövt byta två lampor förutom vanlig service. Tre års nybilsgaranti ger trygghet och låga ägandekostnader. Kommer att köpa en ny Sandero snart. Behåller Sanderon och byter in "problembarnet" Peugeot 307. Köpt som "nästan ny" men den har bara krånglat (ja, det är väl en av orsakerna till att Sanderon blivit förstabil). Elfel och ojämnt slitna däck på vänster sida (ovala fälgar) kommenterades av verkstan med att "den här bilen har definitivt varit av vägen" och det är väl nackdelen med att köpa begagnat, man vet inte bilens historia. Men den hade även andra fel. Håller helt med Mistro i sitt resonemang kring nytt och gammalt. Tyvärr har också Hackenbush rätt vad gäller säkerhetssystemen. På basversionen av Sanderon har tidigare bältessträckare och sidokrockkuddar saknats. Á andra sidan är det en bil jag knappast sett ute i trafiken. Tyvärr är det den versionen som krockas i Euro NCAP vilket ger få stjärnor. Den normalt utrustade Sanderon ska ha fått fyra stjärnor i ett test som någon tidning ute i Europa stod bakom. Dock anser jag att säkerheten är Sanderons svaga punkt då den saknar krockgardin och till nu antisladdsystem. Det senare är det ju lag på från 2012 om bilen räknas som nykonstruerad, så ett sådant ska väl finnas på den nya versionen. Jag konstaterar tyvärr att de bastanta sidoskydden längst ner på dörrarna är borta i den nya versionen. Det är en besvikelse.

#d • Uppdaterat: 2012-12-05 13:44
mcregor (ej verifierad)

Det återstår ju att se hur "inroparen" är utrustad för att kunna bedöma hur prisvärd den är. Men jag håller med de som ser bilen som ett transportmedel och inte en status-symbol - i sådana fall så skulle säkert denna modell fungera alldeles ypperligt om storleken räcker till. Jag skulle inte personligen ha några problem med denna typ av bil som pendlarbil till och från jobbet. Men nu har man ju tyvärr vant sig med en del "bekvämlighets-tillbehör" så det kan väl möjligen vara det som sätter käppar i hjulen... Sen får ju givetvis bekvämligheten inte kosta hur mycket som helst.
Tillägg: Kollade just på www.dacia.se. Tydligen kommer man också att sälja en version med en 1,2 l 75 hk motor så gissningsvis är det denna variant som kommer att kosta ca: 79.000 kr.

#e • Uppdaterat: 2012-12-05 15:17
IngoS

Vill understödja Raphael vad gäller bedömningen av säkerheten hos en adekvat säkerhetsutrustad Sandero. Bilen är klart bättre än årets Dacia Lodgy. Passagerarburen är stabil. Nackskyddet är testat av Thatcham (samma metod som amerikanska IIHS, Thatcham är ett av Euro-NCAP-laben) och är bedömd som "adequate" : http://www.thatcham.org/ncwr/index.jsp?page=1175 -Var Folksam/NTF hämtat sitt röda/negativa betyg för nackskyddet ifrån vet jag inte. Jag tror inte Folksams bedömning kan baseras på verkliga olyckor, statistiska underlaget är för litet. Till B Englund vill jag säga att bilen faktiskt är testad av EuroNCAP två gånger, en gång med säkerhetspaket och en gång utan. Med säkerhetspaketet finns testet här: http://www.euroncap.com/tests/dacia_sandero_2008/100340.aspx Vuxenskyddet uppgår till imponerande osannolika 31 poäng. Hade man haft knäkrockkuddar hade den kanske sett ut som en av de senast testade bilarna vad gäller inre säkerhet. -Fast bilen är ju en smula lätt för att prestera bra i kollision än en tyngre bil, men sannolikt säkrare än en Toyota Aygo eller VW Up!

#f • Uppdaterat: 2012-12-05 15:36
Raphael

VW Polo, jag jobbar inte som bilförsäljare så jag säljer inga bilar. Min egen bil är en C3 Picasso HDi.

B Englund, ja det tyder som att din Peugeot har varit krockad eller varit med om någon olycka eller liknande. Fälgar blir inte ovala bara så där. Troligen har även hjulupphängningen fått sig en törn och då hjälper inga hjulinställningar i världen om den är såpass skadad. Kan vara så att man reparerade bilen nödtorftigt för att kunna sälja den. Det är bara att beklaga.

Och det är ju faran med köpa begagnat, man vet inte bilens tidigare historia. Har det varit en snäll och skötsam ägare eller har tidigare ägare behandlat sitt fordon illa? Det är en chansning, så är det ju. Så jag förstår de som väljer att köpa nytt för samma pris.

#g • Uppdaterat: 2012-12-05 15:37
Raphael

Ja Ingo S, förra modellen av Sandero fick fyra stjärnor i Euro NCAP testad med säkerhetspaketet, som är standard i Sverige, och tre stjärnor utan detta säkerhetspaket. Nya Sanderon är troligen knappast sämre.

#h • Uppdaterat: 2012-12-05 15:38
keoh

Vad är det för speciellt med ny bil?
Köp en par år gammal bil i stället och få en betydligt billigare och bättre bil.
Dessa bilar borde aldrig släppas över våra gränser.

#i • Uppdaterat: 2012-12-05 15:58
IngoS

Förlåt Raphael. Jag var ouppmärksam igen och pratade om den gamla. Man kanske ändå ska vänta till efter ett ev. nytt test med att uttala sig om säkerheten ifall den nyas grundläggande strukturer har ändrats. MVH

#j • Uppdaterat: 2012-12-05 16:00
Hackenbush

Sture har en poäng, varför skulle inte folk i Sverige kunna få köpa en ny bil till ett billigt pris om de vill göra detta och marknaden skall ju vara fri så....
Denna Dacian skulle kunna vara en ypperlig andrabil med.

#k • Uppdaterat: 2012-12-05 16:01
Sture H (ej verifierad)

keoh: Alla med någon typ av inkomst kan köpa en helt ny bil, det är inget speciellt.
Men att vi inte skulle ta in Dacia vore idiotiskt. Mycket bil för pengarna och allmänt trevliga och snygga.
Staten ska inte bestämma vad vi ska köpa för någon bil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.