Nästa artikel
Nissan Leaf – nu som limousine
Nyheter

Nissan Leaf – nu som limousine

Publicerad 19 juli 2012 (uppdaterad 20 juli 2012)
Världens första eldrivna limousine har rullat ut i trafik. En förlängd Nissan Leaf ska skjutsa gäster hos ett amerikanskt lyxhotell.

Så här gick det till: karossbyggaren Imperial Coach Builders i Springfield i delstaten Missouri sågade itu en Nissan Leaf, förlängde den med 122 centimeter, flyttade batteripaketet från mitten till bakaxeln och svetsade sedan ihop allt igen.

Därefter försågs kupén med lyxiga material och ytterligare två sätesrader. När allt var färdigt stod där en eldriven limousine med plats för åtta, 181 kilo tyngre än originalbilen. Bilen ska nu användas för att köra gäster vid ett lyxhotell i Nashville.

I sitt ursprungliga utförande har Leaf en räckvidd på 175 kilometer. Hur räckvidden påverkas av den extra vikten i limousinen nämns ingenting om.

Diskutera: Vad tycker du om Nissan Leaf som limousine?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2012-07-22 07:40
Förstikön (ej verifierad)

@Saabnise: Du antar fel om du tror att jag hindrar omkörningar, tvärtom. Men jag försöker som sagt hålla hastighetsgränserna - och det är något helt annat än det du insinuerar. Ta du ansvar för din körning så tar jag ansvar för min. Och klarar du inte att köra om mig på de landsvägar jag normalt använder mig av i Sverige får du väl vänta tills sikten är fri eller vägen blir tvåfilig.

Sedan handlar det här med batteri inte bara om plats. Paketet i fråga väger 300 kg och kostar enligt länkarna till höger om artikeln 18.000 dollar (ca. 125.000 kr) - och det är det pris som Nissan betalar, inte konsumenten. Det ursprungliga paketet är placerat bak i bilen under baksätet och det bakre fotutrymmet. Att installera ytterligare ett batteri är inget som görs i en handvändning. 300 extra kg (plus 181 kg från den första ombyggnaden) plus ytterligare vikt från den "andra" ombyggnaden kommer ofrånkomligen att påverka tyngdpunkt, bromssträcka och köregenskaper. Man kan inte bara stirra sig blind på att det finns "plats". Att du och trasten inte tar upp hållfasthet beror gissningsvis på att ni inte förstår hur viktigt det är att behålla fordonets strukturella integritet vid olika lastpåkänningar och körsituationer. Återigen - friskt kopplat hälften brunnet (även i överförd betydelse)...

#c • Uppdaterat: 2012-07-22 09:14
Hackenbush

Är förvånad över Förstiköns inlägg. Han är inte förbannad eller ängar sig åt personpåhopp istället för fakta. Jag måste säga att jag instämmer med vad förstikön skriver här i sina inlägg. Bra sammanfattat förstikön.

#d • Uppdaterat: 2012-07-22 10:34
saabnisse

Där tycker jag att du har lite fel Hacken...
Ända sedan trastens första inlägg har Förstikön försökt idiotförklara honom och detta bara för ett påpekande om att det fanns plats för mer batterier!
När jag höll med trasten om att det var en tråkig ton blir även jag ansedd som mindre vetande.
Är inte det en form av personpåhopp?

Jag tycker att man kan framföra sina åsikter på ett vänligare sätt även om man gärna vill framhålla sig själv som besserwisser.

#e • Uppdaterat: 2012-07-22 11:00
Förstikön (ej verifierad)

@saabnisse: Jag idiotförklarar ingen. Däremot tar jag hänsyn till fler faktorer än bara "plats", till exempel vikt och hållfasthet. Om du och trasten inte tål mothugg i faktafrågor bör ni kanske inte delta i den här typen av kommentarstrådar. Det är aningen för mycket tulipanaros över dina och trastens resonemang.

#f • Uppdaterat: 2012-07-22 19:10
Förstikön (ej verifierad)

@Jes: Det var inte pga. deras kunskaper som jag kickade till saabnisse och trasten en smula nedan, det är framför allt för att saabnisse uppträder som en lättstött prinsessa på ärten. Är man inte beredd på att få mothugg ska man kanske hålla sig ifrån dessa kommentarsfält. För övrigt gillar jag din idé med ett par extra batteripaket på taket. Jag skulle verkligen vilja se en förlängd Nissan Leaf med 8 gånger mer last på taket än vad som är tillåtet ta sig igenom Teknikens Världs älgtest.

#g • Uppdaterat: 2012-07-23 07:19
trasten

Vem har sagt att man måste montera ett Nissan orginalbatteri? Om vi går tillbaka till första inlägget kommenterar Förstikön ACs räckvidd, där man riskerade avstängd AC efter ett tag, och jag sa att man kan montera ett batteri till. Man kan nog med lite fantasi montera ett hybridbatteri från någon annat märke om man vill t,ex Toyota. Dessa är inte så stora och väger inte så mycket och skulle kunna avhjälpa ett eventuellt AC problem. Men då måste man nog tänka utanför lådan och det kanske man inte gör på KTH?

#h • Uppdaterat: 2012-07-23 08:31
Förstikön (ej verifierad)

@trasten: Jag upprepar: Friskt kopplat, hälften brunnet. Studera gärna hur batteriet är monterat på följande bild:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nissan_Leaf_012.JPG

Även om batteripaketet har flyttats bakåt i den ombyggda bilen, blir det inte mycket utrymme över till ännu ett paket - än mindre två extra paket - och jag upprepar att varje paket väger 300 kg! Visst kan man tänka sig batterier från andra tillverkare, men då krävs en rejäl ombyggnad av laddningselektroniken, förmodligen dubblerade laddningsaggregat om kretsarna ska hållas helt åtskilda från varandra. Ska de anslutas i serie eller parallellt blir det mycket mer komplicerat med dubblerad polspänning respektive laddningsströmstyrka och olika laddnings- och urladdningskarakteristik för de olika batteripaketen. Det räcker inte med några ficklampsbatterier för att driva en AC, och även ett Toyotapaket väger en hel del. Ännu ett batteri under golvet kräver dessutom förstärkning av den självbärande karossen för att inte bilen ska svikta nedåt som en belastad bladfjäder under färd. Dessutom minskar som jag redan har påpekat lastkapaciteten. Den förlängda bilen har åtta bältade platser för förare plus sju passagerare. Det blir knappast modellen godkänd för när extra batterier ökar vikten till en bit över 2 ton.

Och så Jes: Nej, inte älgar, men mycket annat som kan kräva en hastig undanmanöver, såsom utspringande barn eller husdjur som t.ex. inte minst hästar i den sydstat som Tennessee är. Du har hängt med tillräckligt länge för att veta att Teknikens Världs test är ett generellt väjningstest. Det finns för övrigt inga älgar på banan där det utförs, bara koner.

#i • Uppdaterat: 2012-07-23 08:55
trasten

Jag vet hur ett batteri är monterat på Leaf, jag har själv demonterat ett. Jag menar bara att finns det ett problem, så finns det alltid en lösning. Visst den kan kosta och medföra ombyggnader, men om man vill ha en lösning så kanske det är värt det.

#j • Uppdaterat: 2012-07-23 09:05
saabnisse

Man behöver naturligtvis endast använda ett batteripaket åt gången, när det första blir tömt kopplas det andra in automatiskt.
Det är så det fungerar på mindre båtar inom marinen och så sker också på de flesta fritidsbåtar även om man där ofta har manuella omkopplare.
Och varför skulle den inte kunna bli godkänd även om vikten ökar till över två ton?
Även om grunden är en Leaf är det ju inget som hindrar att den förses med nödvändiga stärkningar.

Men allt det här är ju något vi inte behöver fundera över, den här Limon går väl bara korta sträckor i förhållandevis låg fart mellan flygplats och hotell.

#k • Uppdaterat: 2012-07-23 09:20
trasten

Nu är det ju ett lyxhotell som äger bilen så pengar är nog inget problem!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.