Nästa artikel
Toyota kör om GM och Volkswagen
Nyheter

Toyota kör om GM och Volkswagen

Publicerad 11 maj 2012 (uppdaterad 14 maj 2012)
General Motors och Volkswagen får se sig passerade. Toyota levererade flest bilar av alla tillverkare under första kvartalet 2012.

Den japanska fabrikören – som var världens största mellan 2008 och 2010 – sålde 2,49 miljoner fordon under årets första tre månader. Försäljningen steg 18 procent och omfattar huvudmärket och underdivisionerna Lexus, Scion, Hino och Daihatsu.

General Motors sålde under samma period 2,28 miljoner fordon och Volkswagen rullade ut 2,16 miljoner, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Det innebär att Toyota har tagit tillbaka den symboliska titeln som världens största biltillverkare.

Förra året blev Toyota omkört av både GM och VW sedan företaget och dess leverantörer drabbats hårt av den stora jordbävningen i Japan, liksom översvämningarna i Thailand.

I stället drog GM det längsta strået med en försäljning som uppgick till 9,03 miljoner fordon. Volkswagen slutade på 8,16 miljoner och Toyota blev trea med 7,8 miljoner.

Diskutera: Vilken biltillverkare är störst om fem år?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2012-05-14 17:11
Roy J

Kapten, din historielektion är lite irrelevant. Skoda levde förvisso ett eget liv. Audi (Auto Union) är en sammanslagning av fyra tillverkare (de fyra ringarna).
VW-koncerner av idag är något helt annat. Gemensamma plattformar (detta diffusa begrepp) över gränserna - VW, Audi, Skoda och SEAT. Det gäller delvis även Porsche (som om man går till historien borde vara mer VW än något av de andra märkena) och Bentley, men knappast Bugatti.
Störst likheter tycker jag mig se mellan VW och Audi.
En VW Golf, Audi A4, Seat Ibiza (väl?) och Skoda Octavia är byggda på samma plattform men definitivt olika bilar.

Lexus fabrik byggdes helt skild från Toyota. Det var ett sätt att bygga en egen image, vilket de lyckades med på rekordtid (till bland annat Mercedes förskräckelse enligt uttalanden på den tiden).
Idag har de fler gränsöverskidande komponenter, men bortsett från att några Toyota-modeller säljs under Lexus namn på några marknader, så är skillnaden mellan de två märkena större än inom VW-koncernen.

Cyklist_1, Allt WASA-bröd tillverkas i Sverige av svenska råvaror enligt svenska recept. Så även om ägaren är italiensk, så är ändå produkten svensk.
jag ville med det bara visa att det inte är så helt enkelt att bestämma nationalitet.
Volvo tillverkas på precis samma sätt som innan det blev ägt av kineser.

#w • Uppdaterat: 2012-05-14 17:12
Roy J

Jo, en liten detalj till.
Jag tror att Fredrik missade låsningen - eller har jag fått dispens? :-)

#x • Uppdaterat: 2012-05-14 19:17
FLAC

Ja, det kan bli svårt att nationalitetsbestämma företag enbart baserat på vem som har det största alternativt hela aktieinnehavet...
jag tycker fortfarande att Lamborghini är ett italienskt märke oavsett vem som äger aktierna.

#y • Uppdaterat: 2012-05-14 19:46
Roy J

Jag håller för övrigt med det Saabnisse skrev senast. Eller som far min berättade. Han hade gått in i en affär för att köpa vad det nu var och frågade: "Är den här bra?"
"Ja, den har vi sålt mycket av!"
"Det var inte det jag frågade."

Kvantitet är inte detsamma som kvalitet. Men kan vara en följd.

#z • Uppdaterat: 2012-05-14 22:03
cyklist_1 (ej verifierad)

Roy Skrev
Allt WASA-bröd tillverkas i Sverige av svenska råvaror enligt svenska recept. Så även om ägaren är italiensk, så är ändå produkten svensk.
jag ville med det bara visa att det inte är så helt enkelt att bestämma nationalitet.

Wasas hemsida skriver
Var bakas knäckebrödet?

Wasabröd har tre bagerier; ett i Filipstad, ett i Hamar i Norge och ett i Celle i Tyskland.
Allt WASA-bröd tillverkas i Sverige ??

#110 • Uppdaterat: 2012-05-15 13:37
Roy J

Cyklist_1, det där med Tyskland hade jag faktiskt ingen aaaning om! (Har inte kollat saken.) Säljs det brödet i Sverige? Jag vet i och för sig att det är många år sen Wasabröd lanserade vår typ av knäckebröd där.
Det här har kanske inte så mycket med bilar att göra, men visar nu ännu tydligare hur svårt det är att nationsbestämma ett fabrikat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.