Nästa artikel
Provkörning: Mercedes E 300 Bluetec Hybrid (2012)
Provkörning

Provkörning: Mercedes E 300 Bluetec Hybrid (2012)

Publicerad 14 maj 2012 (uppdaterad 28 mars 2014)
Stor, stark, lyxig – och supersnål. Mercedes nya E-klass-hybrid slår alla konkurrenter på fingarna när det handlar om bränsleförbrukning. 4,2 l/100 km är rena småbilssiffran!

Den platta och ytterst kompakta elmotorn sitter smart placerad mellan motor och växellåda. Batteriet, av litium jon-typ, är tillräckligt litet för att rymmas under motorhuven.

Mercedes nya hybridsystem tar nästan ingen plats alls och väger bara runt 100 kilo. Ändå är det sällsynt effektivt och kapar förbrukningen till nivåer som man nästan får gnugga sig i ögonen för att tro på.

Enligt bränsledeklarationen klarar sig sedanversionen av nya E 300 Bluetec Hybrid på bara 4,2 l/100 km och har ett koldioxidutsläpp på 109 g/km. Det är siffror som många småbilstillverkare skulle vara stolta över.

Vi provkörde kombin, som behöver något mer bränsle. Den drar enligt körcykeln 4,4 l/100 km. Fast riktigt dit nådde vi förstås aldrig under den 20 mil långa och varierade testrundan (motorväg, stadskörning och vanlig landsväg), utan gick i mål på 5,4 l/100 km. Men inte heller det är så dumt för en nästan två  ton tung kombi i största storleksklassen.

En spännande innovation i Mercedes nya hybridmodell är den så kallade sailingfunktionen, som fungerar  i farter mellan 35 och 160 km/tim. När bilen rullar lätt, exempelvis i långa utförslöpor, kan föraren genom att släppa gasen och med ett tryck på en knapp vid ratten stänga ned dieselmotorn. Då tar den lilla elmotorn över och ser till att farten behålls så länge det finns kapacitet i batteriet, eller tills föraren rör gaspedalen igen. Ett slags elektroniskt frihjul, med andra ord.

Finessen kan med fördel användas även i stadstrafik, till exempel när man rullar fram mot en korsning eller ett rödljus.Det är bra tänkt av Mercedes. Ett stopp/startsystem som fungerar både på landsvägen och i stan – och inte bara när bilen står stilla – är att ta tekniken ett steg längre än konkurrenterna.

Som extra bonus går hybrid-Mersan även att köra på enbart eldrift. Men då handlar det om mycket korta sträckor – upp till en kilometer – och i farter under 35 km/tim.

Samtidigt som den nya drivlinan är extremt snål vid normal körning så kan den, när föraren så vill, leverera imponerande prestanda.

Trampas gasen i botten samarbetar de båda motorerna för att sätta maximal sprätt på E-klasskombin. Resultatet blir att den skenar iväg från stilla-stånde till 100 km/tim på bara 7,8 sekunder. Ingen dålig siffra för en miljöbil i fullformat.

Trots beteckningen E 300 är den nya hybridmodellen snarast att jämföra med vanliga E 250 CDI, som har samma fyrcylindriga dieselmotor. Att Mercedes  valt att kalla bilen för  E 300 är en markering att det finns mer kraft att hämta ur drivpaketet tack vare den elektriska ”hjälpmotorn”.

Jämfört med en konventionell E 250 CDI (med sjustegad automatlåda) är pristillägget för E 300 Bluetec Hybrid överraskande lågt, ungefär 12 000 kronor. Det känns klart överkomligt med tanke på att hybriden ger både högre effekt och lägre förbrukning för pengarna. Så någon större tvekan om vilket som är det bästa alternativet finns inte.

Hybriden är också som klippt och skuren för taxibruk, där en stor del av körningen sker i stadstrafik. Då ges många tillfällen att utnyttja det snillrika stopp/startsystemet och spara dyrbara dieseldroppar.

En nackdel med den nya hybriden är att släpvikten (som ännu inte är fastställd) blir betydligt lägre än för motsvarande konventionella bil. Ett annat minus är att startbatteriet placerats i bagageutrymmet och det gör att det inte finns plats för något reservhjul.

Diskutera: Vad tycker du om Mercedes E-klass som hybrid?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2012-05-14 15:41
Thommys

En bekant har en Toyota Yaris som är 5 år gammal. Den rostar i hjulhusen och i trösklarna. Toyota visar föga intresse att åtgärda det. Nu är det bara en Toyota och därför reagerar ingen direkt på det. Men hade det varit en Mercedes hade det blivit ett väldigt hallå. Det säger en del. Min bekante skulle aldrig bemöda sig att fylla i någon undersökning om det och därför får en billigare bil inte samma kritik. Att en Toyota försvinner i ett rostmoln är det ingen som bryr sig om.

#c • Uppdaterat: 2012-05-14 15:48
KaptenOberkommando

Simon, du har rätt, riskokare är gammalmodigt. Jag erkänner! Jag går på något modernare. Hur låter sushiberedare? Eller valmördare? Hmmm ...

#d • Uppdaterat: 2012-05-14 16:10
KaptenOberkommando

Shogun, strax före jul slängde jag ca två års prenumerationer på AutoBild och auto, motor und sport. Jag ser nu att det var ju lite dumt. Annars känns ju sushiberedare rätt modernt och ok.

#e • Uppdaterat: 2012-05-14 17:04
PREVIA

"Hybriden är också som klippt och skuren för taxibruk, där en stor del av körningen sker i stadstrafik. Då ges många tillfällen att utnyttja det snillrika stopp/startsystemet och spara dyrbara dieseldroppar."
Står det i dieselbilstesten ovan.
Olika uppfattningar hos VB, men som VB skriver i en tidigare upplaga.
" Utslaget på en hel månad stannar besparingen ynka 1,12 liter."

Och det gör så klart stor skillnad för ett taxibolag som har många taxibilar
som kan spara 1,12 liter per bil i månaden!
"Nu kommer stopp/startsystemen på bred front och sänker bilarnas förbrukning. Men hur effektiva är systemen i verklig trafik? i Bilägare har testat – och resultatet imponerar inte."
http://www.vibilagare.se/reportage/stoppstart-inte-sa-smart-1560
Sedan undrar man hur långt bilen kommer med sailingfunktionen där bara elmotorn jobbar i motorvägsfart när hybridbatteriet har ett energiinehåll på 0,8 kWh.
Men snål får man säga att en så tung bil som klarar sig på 5,4 l/100 km .
Hybridsystemet väger 100 kg. elmotor/generator på 20 kW.

#f • Uppdaterat: 2012-05-14 17:36
Swenssons

Tänk att det finns vissa "puckon" som ständigt vinklar, vrider och ändrar fokus från i detta fall Mercedes till snack om dessa, ursäkta språket, förbannade japanbilar. ViB´s moderator: Gör något!!!!!

#g • Uppdaterat: 2012-05-14 17:38
Swenssons

Glömde säga att Mercedes är kvalitet och genuin premium, rakt igenom de som säger annat är definitivt inte trovärdiga!

#h • Uppdaterat: 2012-05-14 18:29
Skodaägare

Anknyter tll min tidigare kommentar. Det är då inte många bilar nuförtiden som har dörrsidor i hårdplast. De flesta jag har sett består av olika material och har dekorinlägg av t.ex aluminium. Och merparten av MBs instrumentpanel, dörrsidor och mittkonsol består av plast! Kanske är bättre stoppning under plasten än i andra bilar men plast är det hur som helst. Knackade förresten på plasten vid klimatanläggningen i C-klassen jag provkörde nyligen och det skallrade. Det gör inte min Skoda om man knackar på motsvarande ställe....

#i • Uppdaterat: 2012-05-14 18:53
Swenssons

@Leifer:
Kan berätta att min svåger kör em Mercedes E klass som tjänstebil, han är säljare, och jag kan verkligen påstå att Mercedes är verklige "top of the line" vad gäller upplevd kvalitet och körkänsla tex tyst kupé otroligt snåla och dragvilliga motorer, fin fina växellådor väldigt elegant linjespel i kaross däribland front och grill mm mm. Det enda jag har emot Mercedes och det gäller förresten tyska bilar i stort är att de dels är väldigt dyra, det är ju premium, och framförallt att de har så förbaskat hårda säten. Att Mercedes konstrueras av högutbildade ingenjörer och byggs av väldigt högkvalitativa delar OCH väldigt noggranna bilbyggare råder det inga som helst tvivel om åtminstone inte OM man vill vara seriös i sina inlägg och åsikter!

#j • Uppdaterat: 2012-05-14 19:15
Swenssons

@Leifer:
Det är väl snarae så att orsaken till att många just företagare köper bättre bilar och ibland även premium bilar är just för att de är företagare och måste kunna LITA på sin bil. Den bara måste fungera och generera intäkter åt företaget just därför köper de tex Volvo och även genuina premium märken som tex Mercedes. Att sedan många andra biltillverkare tex de patetiska jappsen också vill nå till premiumstatus är definitivt dömt att misslyckas. Vem 17 vill kalla de asiatiska bilmärkena premium förutom tillverkarna själva? Kan någon enda se tex toyota, lexus, honda, mazda, kia, hyundai etc för premium? Nä, premium var, är och förblir en skyddad och ohotad identitet explicit gagnade de tyska kvalitetsmärkena och då främst Mercedes, BMW och Audi förutom de handbyggda sport och lyxmärkena såsom Porsche, Rolls Royce, Ferarri, Lambourgini etc.

#k • Uppdaterat: 2012-05-14 19:34
KaptenOberkommando

leifer, premium och hållbarhet HAR INGENTING MED VARANDRA ATT GÖRA! Inte ett jävla smack.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.