Nästa artikel
Nytt världsrekord: 261 mil på en tank
Nyheter

Nytt världsrekord: 261 mil på en tank

Publicerad 9 maj 2012 (uppdaterad 10 maj 2012)
En amerikansk Volkswagen Passat med tvåliters dieselmotor tog sig inte mindre än 2 617 kilometer på en tank – nytt världsrekord.

Rekordkörningen påbörjades den 3 maj i Houston, Texas, och avslutades i Sterling, Virginia, två dagar senare. Bilen var lastad med drygt 54 kilo bagage och för att förhållandena skulle vara så realistiska som möjligt genomfördes all körning dagtid.

Paret John och Helen Taylor som tidigare slagit flera långdistansrekord alternerade bakom ratten. Bilen var, som sagt, en USA-byggd Volkswagen Passat med en fyrcylindrig dieselmotor som utvecklar 140 hästkrafter.

Snittförbrukningen slutade på 2,8 l/100 km.

Under resan passerades nio delstater och när bränslet var slut hade 2 617 kilometer tillryggalagts. Det är 160 kilometer längre än det tidigare rekordet för längst körd sträcka på en tank.

Diskutera: Vad tycker du om rekordet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2012-05-10 12:54
elak456

Varför misstro rekordet? Taylors har ju även världsrekordet för att köra runt Sydafrika, där de körde med en Prius 3, och då ännu effektivare än i denna Passat, om även inte i antal tankningar, så i det mer avgörande energiåtgång.

#w • Uppdaterat: 2012-05-10 13:44
Mistro

"Elak": Varför tro på något som motstrider alla andra uppgifter?
Vi har här med biltillverkare att göra som inte drar sig för någonting.
Dem vet att många är missnöjda med bilarnas förbrukning men istället för att göra något åt detta så lägger man massor utav pengar på att visa på att bilarna minsann kan dra hälften så mycket som utlovat!
Detta då inte heller under några märkvärdiga omständigheter.....

Som sagt så misstror jag inte förbrukningen i sig utan att bilen är serietillverkad.
Människan lyckas med det mesta utom då det handlar om att gynna oss bilägare med lägre förbrukning,samt att tillverka elbilar som fungerar!

Om det sedan är en Passat,308,Prius eller någon annan bil spelar ingen roll då det rör sig om resultat som inte egentligen är möjliga att uppnå.

#x • Uppdaterat: 2012-05-10 14:17
elak456

Misstro:
Det finns mängder med vittnesmål om hypermiling med alla möjliga typer av bilar. Med rätt förare (och rimlig trafik) går bilarna att köra långt under sin EU-cykel. Taylors är inga normala förare, dom är världsmästare. Jämför med att hoppa med en motorcykel över 20 bilar. Bara för att du och jag inte kan det betyder det inte att det är omöjligt. Vi kanske till och med skulle kunna lära oss det! Det viktiga är att körstilen spelar oerhört stor roll.
Pulse and glide, baby!

#y • Uppdaterat: 2012-05-10 14:18
bgl

Vi måste veta mer om vindriktning och vindstyrka under körningen eftersom Taylors har valt att köra i samma ONO riktning hela tiden och det är ganska osannolikt att starten har skett i motvind. Det finns fler kritiska frågor utöver i kommentererna redan ställda tex är detta första försöket denna väg? För att ett försök ska vara trovärdigt måste det vara repeterbart.

#z • Uppdaterat: 2012-05-10 16:03
LC4ever

Nä, nu får ni ge er!
Varför skulle inte ett proffs på att köra snålt kunna nå dessa siffror?
Jag brukade få ut ca 110mil med min Passat TID 170hk DSG mellan tankningarna och då har jag bly-fot.
När jag körde den försiktigt, dvs snålt var jag nere på 4L/100km och som sagt det var den stora 170hk med automatlåda.
Varför skulle då inte en 140hk Bluemotion (Start/Stop-system mm) med manuell låda, körd av snål-proffs på RIKTIG diesel (inte svensk blask) kunna nå 2,8L/100km. Och ja, Passat har en 70L tank.

#110 • Uppdaterat: 2012-05-10 19:23
Peter E

Håller med LC4ever....vad är problemet? Är väl inga problem att köra en bil snålt...har en 140 hästars bensinare som jag utan några större problem kör på runt 0,55 l/mil. Bilen väger 1440 kg. Mitt personliga rekord med den bilen på en 9milsresa till Gbg är 0,50. Farthållare den mesta tiden. Det går att köra snålt, det gäller bara att lära sig hur. Har kört min bil 8300 mil nu...snittförbrukning på dessa mil är 0,65.

#111 • Uppdaterat: 2012-05-10 19:24
Mistro

"Lc4ever" : DU vill alltså på riktigt få oss till att tro på att du kan köra din bil utan större ansträngning på 0.4 l/m under en hel tank?
I så fall kommer du 175 mil ....imponerande i så fall men tyvärr bara skitsnack!

Du får gärna förklara vilken nytta detta start/stopp system har haft i rekordbilen eller det faktum varför missnöjet är så stort över alla dessa så kallade miljöbilar.
Som redan nämnt så får jag kämpa ganska bra för att få min bil ( som på pappret är betydligt snålare än din ) till att dra under 0.6l/m,...men jag måste ju vara en idiot eftersom att du med tung gasfot kör en 60hk starkare och tyngre bil med en liknande förbrukning!

#112 • Uppdaterat: 2012-05-10 22:16
elak456

Misstro: Du säger att du försökt köra snålt bara kommit ned till 0.6l/mil, och därför kan Taylors inte klarat köra på 0.29? Tror du att du om du bara försökte så kan du springa lika fort som Carl Lewis, också? Eller köra F1 som Fittipaldi? Varför inte gilla läget och inse att du inte är duktig på att köra snålt? Vill du ändra på det finns det utbildningar.

#113 • Uppdaterat: 2012-05-11 03:26
Roy J

Mistro hyser misstro.
Det är förvisso en bra inställning att om någonting verkar för bra för att vara sant, så är det också det.

Medger att det är en fantastiskt låg snittförbrukning, men om man tillämpar alla de tips som ges på webbplatsen och dessutom har all deras rutin att ytterligare finslipa - så är det nog ändå möjligt.

#114 • Uppdaterat: 2012-05-11 06:35
mcregor (ej verifierad)

Håller nog till viss del med Mistro när han "misstror" en del inlägg där man säger sig kunna köra sina bilar ovanligt snålt. Det har i alla tider funnits de som påstår att just deras bilar går så mycket snålare än man själv kan köra samma bil - även om man försöker tillämpa det som under senare år kallas eco driving. Det brukar finnas nån "begraven hund" i dessa påståenden tyvärr. Om trots att jag är VW-ägare så måste jag fråga mig hur det gått till att köra en Passat på den oerhört låga förbrukning som artikeln handlar om.... Har dom haft nerförsbacke hela tiden eller ? Då kan också förbrukningen i min VW-diesel gå ner mot 0,0 l/mil. Men inte ens i en fart på runt 70 km/t på plan väg är jag i närheten av dessa siffror. Visst är dom erfarna "snålkörare" men jag har väldigt svårt att tro att det handlar om en bil slumpvis tagen ur produktionen. Det var ju rätt lång sträcka totalt sett så det borde dykt upp partier längs vägen som var betydligt mycket mera "bränsleslukande" kan man tycka....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.