Nästa artikel
Dodge Dart – Alfa i amerikansk skrud
Nyheter

Dodge Dart – Alfa i amerikansk skrud

Publicerad 16 januari 2012 (uppdaterad 17 januari 2012)
Debut på Detroitsalongen. Baserad på Alfa Romeo Giulietta. Dodge Dart – USA:s nya storsäljare?

Vi visade smygbilder på nya Dodge Dart för ett par veckor sedan. Här är hela bilen, både exteriör och interiör. 2013 års Dodge Dart visas på Detroitsalongen och byggs på samma teknik som Alfa Romeo Giulietta.

Alldeles nyligen ökade Fiat sin andel av Chrysler till 58 procent och säkert knyts stora förhoppningar på att samarbetet ska bli framgångsrikt i USA just till Dodge Dart. Debuten för Fiat 500 i USA har varit tämligen skakig.

Vår tids Dodge Dart är förstås helt annorlunda än 1960-talets. Bakhjulsdrift har blivit framhjulsdrift, stel bakaxel och bladfjäder har blivit multilänk och avancerade körsystem. Men känslan av en ganska nätt och allt annat än vräkigt formad bil består. Eller vad tycker du: är nya Dart lyckad eller inte?

Artikeln har tidigare publicerats på www.automobil.se.

Diskutera: Vad tycker du om Dodge Dart?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-01-16 11:49
Raphael

Intressant att Dodge söker uppgradera sin image. Dodge är det sportiga märket i Chrysler-koncernen och var tidigare ackompanjerad av Plymouth som var samma bilar som Dodge fast utan sportattributen och där var Chrysler premiummärket - vilket inte märktes i Europa då Dodge och Plymouth såldes som Chrysler här istället för Chryslers egna bilar.

När Plymouth försvann blev det rörigt hos Chrysler, och nu när Fiat vill uppgradera Chrysler till sina fornstora dagar som premiummärke och konkurrent "head to head" med Buick, så finns det utrymme under Chrysler... Nu väntar jag bara på en återintroduktion av Plymouth-märket som den amerikanska folkbilen nr 1. :)

#2 • Uppdaterat: 2012-01-16 15:41
Rustan Werling

Intressant kommentar Raphael.

Snygg bil också

#3 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Riktigt snygg förutom den utdragna c-stolpen som gör att den i likhet med de flesta sedaner idag ser lite baktung ut.

När den baseras på en så lyckad bas som Giuliettan så borde det bli en hit och Chyslers första seriösa bidrag i C-segmentet på länge efter de riktigt usla Neon och Caliber. Cruze och Focus får se upp.

Skulle Fiat få för sig att ta hit den under eget eller Alfa-märket skulle jag vara riktigt sugen..men det lär inte hända.

#4 • Uppdaterat: 2012-01-16 18:56
Pender

Ja, vi har allt olika bilsmak, vi knapptryckare. Giuiettan ser jag som snyggast i klassen. Den här var bland de fulare. En Lancer som ritats om av bildesignarnas Åsa-Nisse.

#5 • Uppdaterat: 2012-01-16 20:03
V8-Power

Snygg!

#6 • Uppdaterat: 2012-01-16 20:38
Hackenbush

Gillar inte den framåtlutande designen.

#7 • Uppdaterat: 2012-01-16 22:50
Roger Skagerström

Guliettan ser ju ut som en .. jag vet inte. För små lampor. För mycket lackerad yta i fronten. Ser inte snygg ut i mina ögon, inte framifrån iallafall. Den är är betydligt stiligare, förutom som Rålle sa, den dumma C-stolpen. Ska man göra en sedan så gör då en sedan :p

Tycker även, som jag skrev på en annan tidnings sida, att det är kul att de gjort den designmässigt som en modern Neon. Ser ut att vara släkt i rakt nedstigande led. Fast mycket mognare nu då. En frisk fläkt i allt 50-60-talsvurmande som de annars brukar hålla på med.

#8 • Uppdaterat: 2012-01-17 10:26
Pender

Nja, felet med Giuletta´s design, är att den inte passar folk med gårdagens smak. Och där finns också den stora fördelen med nya Dart. Spekulanter på biltypen, är mest såna som hänger och slänger i gårdagens trender. Så den kan nog sälja hyfsat. Fulingen.

#9 • Uppdaterat: 2012-01-17 12:47
Raphael

Giuliettan sticker ut men Dodge Dart är anonym i den yttre designen. Interiören ser bättre och roligare ut än utsidan.

#a • Uppdaterat: 2012-01-17 17:05
jom

Som vanligt - riktigt snygg design från Italien.
Hoppas den säljer bra!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.