Nästa artikel
Saab: Fabriken igång om två veckor
Nyheter

Saab: Fabriken igång om två veckor

Publicerad 18 maj 2011 (uppdaterad 18 maj 2011)
Bandet i Trollhättan kan startas om två veckor, uppger Saab. På tisdagen var Victor Muller på plats för att be de anställda om ursäkt.

Margaretha Högström på Saabs pressavdelning säger till TT att tillverkningen kan återupptas om ”i storleksordningen två veckor”. Produktionen har hittills stått stilla i sex veckor.

Svenåke Berglie, vd för underleverantörernas branschorganisation Fordonskomponentgruppen, säger sig dock tvivla.

– Det är rätt tufft att starta upp efter ett sådant här stopp. Först ska man komma överens om alla betalningar efter förfallna fordringar. Röret i leveranskedjan är tomt. Att fylla det brukar ta tid. Saab måste börja med att få ett grepp om det, säger han till TT.

Talade till personalen
Vid lunchtid på tisdagen var styrelseordförande Victor Muller tillbaka i Trollhättan efter blixtbesöket i Kina där avtalet om samarbete med bildistributören Pang Da roddes hem.

Under ett informationsmöte på fabriksgolvet bad Muller, för dagen klädd i jeans och munktröja, de anställda om ursäkt och förklarade affären med Pang Da som inom kort ska fylla på Saabs kassakista med 270 miljoner kronor.

– Han bad så väldigt mycket om ursäkt för att han satt Saab i den här situationen och utsatt oss för den här turbulensen. Det ska aldrig hända igen lovade han. Vi är glada att ha Victor nu när vi inte har Jan Åke. Han ger inte upp i första taget, säger Börje Askhem, tjänsteman på Saab Powertrain sedan 1978, till TT.

Jan Åke Jonsson avgår formellt som vd på torsdagen när Saab håller bolagsstämma. Victor Muller kliver in som tillförordnad vd innan en ersättare utses.

Diskutera: Kommer Saab att överleva på lång sikt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-05-18 09:14
Raymond K (ej verifierad)

Denne Muller verkar vara ett allt starkare kort i uppbyggnaden av Saab:s produktion.
Energisk man som vet vad han vill, tänk om fler kunde agera som han.

#2 • Uppdaterat: 2011-05-18 09:47
LC4ever

Hmm, man tar alltså pengar för ej byggda bilar för att betala den förlust som de redan byggda bilarna genererat. Hur skall man då finansiera de bilar som man skall bygga?

#3 • Uppdaterat: 2011-05-18 12:14
Simon no1

Det lite märkliga är att denne man gått från att förneka att de har problem till att erkänna att de har 800 miljoner i skulder, pengarna de får in lär inte räcka ens för att betala dessa, sen ska de starta produktionen igen och den går ju redan med förlust, undrar när nästa stopp blir, om 1 månad eller 2....?

Ja, man kan bara vänta och se...

#4 • Uppdaterat: 2011-05-18 15:46
.nef

This is the end Beautiful friend This is the end My only friend, the end Of our elaborate plans,...

#5 • Uppdaterat: 2011-05-18 16:40
Roy J

Jag är inget orakel och just nu återstår väl inte så mycket annat än hoppet.

#6 • Uppdaterat: 2011-05-18 19:29
Erik N

Saab ska göra som Toyota brukar göra (återkalla)... Alltså återkalla bilproduktionen! :-)

#7 • Uppdaterat: 2011-05-18 20:34
Lars A

Till en Saabfantast råkade jag säga att "Saab är här för att stanna." Han fick något svart i blicken - men jag tyckte det var lustigt. F'låt!

#8 • Uppdaterat: 2011-05-18 23:46
Hanzzon

Kan inte annat än hålla med LC4ever och Simon, Hur ska man finansera alla de Saabar man ska bygga i höst då man får betalt för de bilarna nu för att betala gamla skulder? De bilarna får man ju så att säga bygga gratis då vilket lär ge ett rejält bakslag då i stället...
Sen är det lite komiskt att Saab först blånekade att man ens hade det minsta problem med sin ekonomi och påstod att man hade gott om pengar i företaget medans sanningen sedan kom i kapp Saab och man tvingades inse att man blivit blottade för hela världen med att man var skyldig både den ena och den tionde underleverantören ett antal miljoner här och ett antal miljoner där och Saabs agerande känns bara oseriöst vilket inte lär öka förtroendet bland kunderna...

#9 • Uppdaterat: 2011-05-19 07:44
Car-lsson

Personalen har gått hemma med lön och kommer få jobba över utan att få övertidsersättning framöver. Så säger avtalen så chansen finns nog att man kan bygga bilar rätt länge.

#a • Uppdaterat: 2011-05-19 07:45
Car-lsson

Jäklar så snygg nya 9-5 är! Kan inte se mig mätt på den.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.