Nästa artikel
Det här irriterar mest i trafiken
Nyheter

Det här irriterar mest i trafiken

Publicerad 30 mars 2011 (uppdaterad 30 mars 2011)
Bilister irriterar sig mest på förare som struntar i att använda blinkers. Det enligt en ny undersökning från Motormännen.

Motormännen har undersökt vilka beteenden som retar upp bilister i trafiken, 2 313 personer har tillfrågats via organisationens webbplats.

Störst irritationsmoment är de förare som inte blinkar när de svänger eller byter körfält, tycker 36 procent av de svarande.

– Blinkers är något vi vet bilisterna slarvar med. 55 procent av trafikanterna struntar i blinkers, visar en tidigare studie som Motormännen genomförde 2010, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Efter slarvet med blinkers blir bilister mest irriterade på förare som inte håller avstånd och förare som chansar vid omkörningar.

Vad irriterar mest i trafiken?
(Svarsfördelning i procent)

Förare som inte använder blinkers: 36 %
Förare som inte håller avstånd: 19 %
Förare som chansar vid omkörningar: 12 %
Förare som pratar i mobiltelefon utan handsfree: 12 %
Förare som kör för långsamt: 7 %
Förare som tränger sig: 7 %
Förare som sicksackar mellan filer: 3 %
Cyklister: 3 %
Gående vid övergångsställen: 1 %

Diskutera: Vad irriterar dig mest i trafiken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-03-30 16:25
Roy J

Tycker stan stämmer bra även för mig.
Tänker inte fördjupa mig ämnet.

#2 • Uppdaterat: 2011-03-30 19:18
Roger Skagerström

Händer det här verkligen så ofta så det är det som folk irriterar sig mest på? Folk som sitter och sover vid ljusen är långt mer irriterande än något där för det händer vid vart och varannat trafikljus. Folk är även SJUKT sega på att få upp fart. När de väl ser att det blir grönt puttrar de iväg i 20-30 km/h max. Resultatet blir att hälften av alla bilar som skulle kunnat komma igenom kommer igenom.

En annan SJUKT irriterande grej jag noterade senast idag är folk som inte kan flytta sitt åbäke till bil lite åt sidan om de ska svänga vänster i en ljusstyrd korsning. De får grönt, kör fram 5-10 meter, svänger lite och sen stannar de mitt i körbanan, och blockerar då vägen för alla andra bakom. Sväng för fasen åt sidan. De korsningar jag syftar på har allt som oftast refuger. Så det går att ställa bilen rätt långt åt vänster innan man ens kommer in på mötande körbana. Men inte då. De ställer mitt i vägen.

#3 • Uppdaterat: 2011-03-31 00:03
ToLo

Kan irritera mig på lite olika saker. Högt på listan just nu ligger förare som på E4:ans omväxlande 2+1 filsystem väljer att köra sakta då det är enfiligt för att sedan gasa upp när det blir 2-filigt.

Sedan har vi bilar som tycks vara besatta av att byta tillbaks till högerfilen direkt efter dom gjort en omkörning på 2-filiga vägar. I vårens slask får man då hela bilen täckt i ett regn av stenskott och smutsigt stänk. Ska det vara så svårt att ligga kvar i vänsterfilen ett par hundra meter till när vägen är fri förutom han och jag?

#4 • Uppdaterat: 2011-03-31 00:11
Roger Skagerström

Något annat som irriterar mig är folk som INTE GÖR NÅT när man blinkar. Senast nu ikväll så närmade jag mig en rondell, blinkade höger en bit innan för att visa att jag skulle ut direkt. Stog en bil vid den utfarten - åkte den? Nejdå den stog kvar. Till dess att jag började svänga, då åkte den. Händer rätt ofta. Tänker innombords då att det är ett jäkla gnäll på alla som gnäller på folk som inte blinkar - MEN GÅR DÅ NÅGOT när jag blinkar. Ungefär som folk som står kvar vid övergångsstället till dess att jag stannar, då går de över. Då kunde jag ju lika gärna åkt förbi?

#5 • Uppdaterat: 2011-03-31 10:05
amoC

Instämmer med ToLo. Dessutom är det vansinnigt irriterande med folk som kör om väldigt sakta på 2+1 när det är många som vill förbi den sega långtradaren.

#6 • Uppdaterat: 2011-03-31 11:10
Luke

@Roger: Det är de som inte själva använder blinker som gör så. Föraren undrade säker varför du aktiverade billarmet.

#7 • Uppdaterat: 2011-04-01 03:22
Jozzi

Folk som "sover" vid trafikljus? Vilken lyx! Den som ändå hade ett trafikljus... det blir ju strax grönt igen sedan det blivit rött, så du vet när du kommer därifrån!
Nä, en taskig korsning med väjningsplikt, där övrig trafik kommer ömsom från vänster, ömsom från höger men sällan med så stor lucka att man med god marginal hinner över, och man ska ju själv svänga vänster så man måste ta största möjliga hänsyn, och så lutar det uppåt mot korsningen så man får lite tyngd på drivhjulen så det spinner för minsta lilla så man behöver ännu mer tid och större luckor, och när man efter lååång väntan på den femtielfte biljäveln man måste vänta på, får den skojiga överraskningen att han skulle svänga så jag hade inte behövt vänta på honom men han var för sinnesslö för att kunna slå ut blinkersen eller gör det när han svänger men då är det för sent för mig för att hinna igenom korsningen utan jag måste vänta en okänd tidsrymd till bara för att han var dum i hela huvudet så man verkligen får lust att följa efter och preja honom och tvinga honom äta upp sin egen blinkersarmatur, ja, sådana tillfällen finner jag nog en smula irriterande, får jag tillstå.

#8 • Uppdaterat: 2011-04-01 03:22
Jozzi

En annan företeelse jag irriterar mig på är följande: På orten där jag bor (som oss emellan har vinter tio månader om året) finns ett enda offentligt varmgarage. Det är enda möjligheten att ställa in bilen på avisning när is byggts upp så lås fastnar, dörrar går sönder, bagageluckor inte går att stänga, fjädringen hindras etc., vilket inträffar ett antal gånger varje vinter. Det är byggt nån gång 60/70-tal och väldigt litet, sedan handikapp- och förhyrda platser samt ett utbyggt fläktaggregat räknats bort återstår c:a 20 offentliga P-platser. Ganska så trånga platser med pelare bredvid, vilket kräver att man placerar sin bil rätt i rutan så att andra över huvud taget ska få plats. Nå, där det finns tre platser mellan pelarna har allt fler börjat ställa sina bilar som om där bara var två, med massor av utrymme emellan! Kan de inte köra bil, eller tänker de kanske sätta upp förtält? Detta ofog minskar de redan löjligt få varmgarageplatserna i stan till endast ett ynka dussin. Fruktansvärt hänsynslöst och irriterande.

#9 • Uppdaterat: 2011-04-01 22:21
b-o-a

Helt sjukt att mäniskor som inte har vett eller förstånd att använda blikers på rätt sätt får vistas i trafikken. Att underlåta detta är inget annat än lagtrots. När man närmar sig en rondell och stannar för att släppa förbi de som är inne i rondellen så förekommer det frekvent att man utan att använda blikers lämnar rondellen. Ytterst irriterande och föranleder till ökand miljöpåverkan och bränsleförbrukning. Detta beteende kostar 500:- ett löjligt lågt belopp, höj för alla som inte behagar använda blinkers då det är föreskrivet det till 5000:- och andra gången 10000:- + indraget körkort samt tredje gången 20000:- + indraget körkort som ev återfås efter 1 år och ny uppkörning. Om inte det hjälper får väl ansvariga myndigheter avskaffa blikerstvånget på bilar som då borde bli billigare och låta alla göra som de vill vilket cyklister redan gör tex,. cykla utan belysning, på trottoarer, mot färdriktning , på gågator etc. Ingen polis bryr sig.

#a • Uppdaterat: 2011-04-01 23:52
Roger Skagerström

Nu tar du i lite va Boa? Visst är det irriterande om man stannat och sen den saten åker ut avfarten innan, men indraget körkort och 5000 i böter? Att inte blinka ut ur en rondell är väl en av få "synder" som knappt är förenat med någon fara överhuvudtaget. Skillnad om det är filbyten med bilar runt om, då är det farligt.

Jag är rätt selektiv med blinkandet. Tex känns det absurt onödigt att blinka höger efter det att man kört om någon. Ska man in MELLAN bilar är det ju livsviktigt att blinka, men har jag kört om någon och det är fritt framåt så.. varför? "Var fan tror du jag ska?" känns om en giltig tankegång. Den jag kört om kommer TROLIGTVIS inte gasa på och köra upp jämnsides igen. Likadant känns det onödigt att folk sitter och blinkar och har sig i filer som bara leder åt ett håll. Rätt vanligt med "svängfiler" i städer tex. En hel bilkö som sitter och blinkar så duktigt, trots att det inte går att åka åt något annat håll, och alla andra kommer ha rött när man åker. Känns som slöseri på blinkreläet.

Och en hemlis - är det ingen i närheten så skiter jag i att blinka alls!

Ve o fasa! ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.