Nästa artikel
Kamkedja oroar Volkswagen-ägare
Nyheter

Kamkedja oroar Volkswagen-ägare

Publicerad 7 december 2010 (uppdaterad 8 december 2010)
Problemen med överkuggande kamkedja fortsätter att gäcka Volkswagen-ägarna. En av de drabbade är Olof Erlandsson från Alingsås.

Vi Bilägare har tidigare skrivit om Volkswagens problem med överkuggande kamkedjor på den populära 1,4 TSI-motorn (ViB 8/2009).

Volkswagen fick tidigt indikationer på att allt inte stod rätt till, men försökte i ett första skede att lasta över de uppkomna problemen på ägarna som i vissa fall överskridit servicetiden med aldrig så liten marginal.

När allt fler reklamationerna inkommit, också för bilar servade enligt föreskrifterna, tvingades Volkswagen att anta en annan policy.

– Vi tar nu fullt ansvar även efter garantitidens utgång i de allra flesta fall, meddelar Volkswagens informationschef Marcus Tomasfolk.

Reklamationer och garantiärenden har noterats för framför allt årsmodellerna 2006 och2007, men också så sent som årsmodellerna 2008 och 2009. I flera fall har haverierna inträffat efter bara 5 000 till 6 000 mil.

Den känsliga med konstruktionen av 1,4 TSI-motorn  består i att kamkedjan kan sträckas ut ett par centimeter, och därmed kugga över, om inte smörjningen fungerar som den ska.

Bland annat har flera körskolebilar drabbats. Volkswagens förklaring är att det finns en viss risk att kedjan hoppar vid upprepade motorstopp när det inte finns något oljetryck till den hydrauliska spännaren.

Modifierade motorer
När Olof Erlandsson nyligen köpte en Volkswagen Touran -07 fick han av en slump reda på att bilen fått en ny motor efter ett tidigare kamkedjehaveri. Den tidigare ägaren hade blivit stående i Kroatien där också motorn bytts.

– Min naturliga reaktion blev att ta reda på vad det är för motor som nu sitter i bilen, men det visade sig att motorn saknar serienummer.

Till saken hör att Volkswagen enligt uppgift har modifierat motorerna, men från vilket år eller månad detta har skett har varit omöjligt att få besked om. Marcus Tomasfolk förklarar läget så här:

– Den tekniska åtgärd som krävs är att oljereturen från turbon ska isloleras och att oljepickupen ska bytas i förekommande fall på dessa motorer. Vi har inte fått några rapporter om några fall efter dessa åtgärder.

Från när har då motorerna blivit uppdaterade?
– Vi kan inte säga exakt när motorerna blivit modifierade beroende på att det löpande sker produktutveckling som införs i produktion.

Apropå utbytesmotorer ska i normalfallen ursprungsmotorns serienummer stansas in på motorblocket med tilläggsbokstaven X, och det ska gälla generellt i hela Europa.

– Varför det inte blivit så i den kroatiska Volkswagen-verkstaden är omöjligt för oss att svara på, säger Marcus Tomasfolk.

Olof Erlandsson har ”med viss bävan” valt att behålla sin bil, framför allt sedan han fått verkstaden att gå med på att utföra säkerhetsåtgärderna på den nya motorn.

– Ett av de svåraste besluten som jag har tagit faktiskt. Motorerna har ju i vissa fall havererat efter bara 5 000 mil. Finns det några toleranser över huvud taget? Kommer vår bil med ny motor att lyckas gå 5 000 mil till?

Diskutera: Vad tycker du om problemen med överkuggande kamkedjor?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2010-12-07 20:29
Hanzzon

Leifer, Har du kört Toyotas 1,8-liters motor utan turbo på 192hk då? Eller Toyotas 1,8-liters motor med kompressor på 225hk i T-sport? Då kör man också med ett leende på läpparna... :)
För övrigt så har Toyotas 1,6 liters sugmotorer som hängt med några år nu 132hk, inte 120hk.
Toyota har som många vet inte strävat efter effekt på senaste åren utan miljöhänsyn och utsläpp vilket man tydligt kan se om man i stället jämför den snålaste bensinmotorn i VW Golf som blandad körning drar 0,62/0,60 liter milen(man/aut) blandad körning och släpper ut 144/138 gram co2 mot Toyota Auris Hybrid bensin som drar 0,38 liter milen blandad körning och släpper ut 89gram co2, det är rätt rejäl skillnad, faktiskt över 50% i skillnad och olika riktningar dessa tillverkare valt att gå även om Toyotas nya VD säger sig villja ta fram lite roligare modeller igen i kommande bilar.

#m • Uppdaterat: 2010-12-07 21:10
Sven Gyltén (ej verifierad)

Det spelar faktiskt ingen roll om det gäller kamkedja eller kamrem. VW kollar inte någon status på dessa båda viktiga komponenterna i motorn. Alltså ingår ine någon check av ovannämda delar, när man lämnar in sin bil för den nödvändiga servicen. SKANDAL är det. För en bilägare är det inte lätt att kontrollera sådant utan verktyg och övriga uppgifter om tolerans och skick på kamkedja eller kamrem och spännrulle till dessa vitala komponenter.Och för att inte tala om den s.k. teoretiska livslängden, dvs motorn hela livslängd för kamkedja och mellan 6000-12000 mil för kamkedan. Hela tiden på bilägarens egen RISK.

#n • Uppdaterat: 2010-12-07 21:22
benny (ej verifierad)

Jag köpte en helt ny Scirocco 1.4 2009 med problemet från fabrik, säljaren försökte fixa den flera gånger men den blev aldrig bra... har inte kvar bilen. Men det känns som om vw har haft / har problemet kvar.

#o • Uppdaterat: 2010-12-07 21:59
Simon no1

Re leifer
Auris hybrid säljer redan bra.....

När det gäller körglädje så hadde jag glädjen att ha en T-sport i mina ägor under 2 år, att uppleva känslan när motorn förvandlas från en ganska standard till när du går över 6 200 varv och blir en rytande racingmotor som gladeligen drar till 8 200 varv är grymt.......

Där snackar vi leende på läpparna.....:)

http://www.youtube.com/watch?v=GI1KT5OKW8E

#p • Uppdaterat: 2010-12-07 23:15
Hanzzon

Leifer, Det är inte jag som jämför äpplen och päron när jag jämför Prius mot Golf för var har jag skrivit om Prius någonstans?
Toyota har ju justerat priserna en del på sina Diesel-modeller för en tid sedan så en Auris 1,4 D4D-diesel utrustad med plus-paketet kostar nu 191 000kr, drar 0,45liter/mil blandad körning och klassas som miljöbil.
Vw Golf billigaste dieselmotor kostar från 208 900kr helt naken utan utrusningspaket, så inte är väl Auris diesel särskillt dyr i den jämförelsen?
Vet du förresten om att Auris hybrid finns i två olika versioner i lastutrymmet? En med plant lastgolv och en med ett stort fack bakom batteripacket men då blir i stället inte lastutrymmet plant men större.
Mvh/Hanzzon.

#q • Uppdaterat: 2010-12-07 23:46
Johan Kjellén (ej verifierad)

Det verkar som det är ganska mycket strul med VAG bilar!
Intressant information, själv lusläser jag statistik och kundenkäter innan jag väljer bil!

#r • Uppdaterat: 2010-12-08 08:46
McTar (ej verifierad)

En kamkedja som slackar hoppar lättast över en kugg när motorn går på låga varv. Därför verkar det just som en trolig förklaring är att körskolebilar är särskilt utsatta, pga "tjuvstopp" Själv råkade just ut för detta i somras i en Honda. Men felet (ut-tänjd kedja eller def. kedjesträckare) finns ju redan när raset sker. Tur att man har rem i Passaten, den håller i normala fall i 12år.

#s • Uppdaterat: 2010-12-08 10:56
truebeliver (ej verifierad)

hade det varit en fransk bil skulle det bli kalabalik! var är ni alla tysk bils anhängare? här står det ju ingenting om röd vin och grodor tysk ska ju vara bäst kiss my ass.

#t • Uppdaterat: 2010-12-08 14:49
Simon no1

Re MacTar
Finns nog inge biltillverkare som skulle råda nån att köra 12 år med kamrem, däremot pratas det 12 000 mil, men även detta varierar...

#u • Uppdaterat: 2010-12-08 15:58
McTar (ej verifierad)

Simon: 18000mil på remmen enligt tillverkaren. Inspektion vid tidigare service och byte om så behövs. Men byte vid 18000mil annars, (1500mil/år =12år). Har man otur så kanske den byts efter 8år...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.