Nästa artikel
Motorvägar mörkläggs av miljöskäl
Nyheter

Motorvägar mörkläggs av miljöskäl

Publicerad 19 juli 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
I Storbritannien ska mörkläggning av motorvägar förbättra miljön. Just nu släcks belysningen vid ett flertal motorvägar mellan midnatt och fem på morgonen.
- Vi letar efter sätt att minska koldioxidutsläppen som följer med motorvägar. Det här ett steg, säger Andy Whitington vid Highways Agency enligt Daily Mail.

Highways Agency, som är Storbritanniens motsvarighet till Trafikverket, har valt ut sju sträckor för försöken. Enligt Highways Agency har dessa sju sträckor förhållandevis lite trafik nattetid.

Myndigheten medger att det finns en liten risk för att olyckorna kommer att öka vid de mörklagda motorvägarna. Men denna ökning ska enligt mätningar vara så liten att den motsvarar en allvarligare olycka vart 25:e år.

Vägbelysningen vid korsningar kommer inte att släckas mellan midnatt och fem på morgonen. Detta ska enligt Highway Agency minska olycksrisken.

Samtidigt förespråkar Highways Agency mörkläggningen av miljöskäl.

-    Vi kan minska koldioxidutsläppen med upp till 40 procent och spara energi. Dessutom blir det mindre ljusföroreningar för boende intill motorvägarna, säger Andy Whitington.

Diskutera: Är det rätt att mörklägga motorvägar för att förbättra miljön?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-07-19 13:49
John (ej verifierad)

Kan inte låta bli att fundera på om det verkligen handlar om miljön, eller är det en besparing för att finansiera nåt annat?

#2 • Uppdaterat: 2010-07-19 18:40
S-E S (ej verifierad)

Bilarna har ju strålkastare. Vad ska de annars användas till? Dessutom blir mörklagda motorvägar ett incitament till att byta ut trasiga glödlamper!

#3 • Uppdaterat: 2010-07-19 18:51
Ola (ej verifierad)

Detta skulle kanske vara nått för Norge som sätter upp gatlyktor på europavägarna och även på mindre länsvägar. Känns som ett väldigt slöseri med el även om den kommer från vattenkraft.

#4 • Uppdaterat: 2010-07-20 16:26
Pontus (ej verifierad)

Mycket bra idé. Vi måste få ner ljusföroreningar i stora städer. Ljus på natten stör djurliv och stressar människan. Positiv bieffekt är mycket lägre koldioxidutsläpp. När börjar ni Vägverket!?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.