Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Skydda hål i bakluckan?

Publicerad 2021-03-10 07:00 (uppdaterad 2021-03-10 07:00)
"Skyltshållaren hade fästs med metallskruv rakt genom plåten! Vad kan och bör jag göra för att skydda bakluckan från rostbildning?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag köpte en Audi RS3 från 2012 nyligen som jag av estetiska skäl bytte registreringsskyltshållare på till förmån till en variant som inte har en reklam-rad undertill. Till min stora skräck upptäckte jag, när jag tog bort den gamla, att någon tidigare ägare inte använt de från fabriken förgängade skruvhålen. Skyltshållaren hade fästs med  metallskruv rakt genom plåten! Till råga på allt verkar hen misslyckats första gången då det såg ut att vara fyra skruvhål i bakluckan. Jag läste också er rostskyddsrecension av Audi A3 från 2012 och fick lite hicka av att bakluckan inte har någon särskild rostskyddsbehandling. Vad kan och bör jag göra för att skydda bakluckan från rostbildning? Min tanke var att spraya rostskyddsmedel i hålen och på kanterna av dessa, och täcka med silikon, räcker det?
David

Svar:
Vi håller med om att plåtskruv rakt igenom backluckan är närmast ett sabotage mot rostskyddet. Så här anser rostskyddsexpert Thomas Widström på Rostskyddsmetoder att du bör göra: ”Jag skulle dutta på lite grundfärg på de oskyddade ytorna och när den torkat fortsätta med skyddande lackfärg. Det är ett litet pillergöra, men är enligt min uppfattning det bästa sättet att skydda plåten. Först därefter är det dags för lite rostskyddande vax. Ytorna bör vara rena och torra. Om du kan montera bort klädseln helt, kan du möjligen använda rostskyddande vax i sprayform. Men egentligen är vanlig tryckluft bäst som bärare, eftersom spray oftast innehåller lösningsmedel. Som sista skydd kan du fästa en genomskinlig tejpbit över hålen för att hindra att smuts och fukt kommer in via hålen. Undvik silikon som snarare kan binda fukt”.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.