Bild
Nästa artikel

Toyota Auris: Plus och minus

Webb-tv

Nya Toyota Auris kombi är en jätteviktig bil för Toyota, som saknat kombi i golfklassen de senaste åren. Se filmen från vårt test.

 

I Vi Bilägare nr 13/2013 ställer vi Toyota Auris mot Volkswagen Golf och Skoda Octavia.

Ett fullständigt test av bilarna återfinns i Vi Bilägare nummer 13/2013. Tidningen utkommer den 24 september, men prenumeranter får den veckan tidigare.

Klicka på videofönstret ovan för att se en film från testet av Toyota Auris.

Diskutera: Vad tycker du om Toyota Auris?

Kommentarer

#1
mcregor
2013-09-18 09:50

Tycker att den sammanfattning man fick i videoklippet rätt bra sammanfattar även min högst personliga uppfattning om denna bil. Sen hade han fel i att Corolla Combi slutade säljas 2005 - det var våren 2007 som de sista exemplaren hittade sina köpare.

#2
2013-09-18 10:31

mcgregor....var det månne osäljbara lagerbilar som tog två år och rejäla rabatter att bli av med?

#4
2013-09-18 10:37

Nej,..Corolla kombi såldes mycket riktigt till 2007 och jag har svårt att tänka mig att de har varit svårsålda.
http://www.bilpriser.se/begagnade-bilar/model/12469/toyota/corolla-16-touring-110hk

#3
mcregor
2013-09-18 10:38

Det tror jag inte, Sigge.
Det var nog helt enkelt så att ViB inte var riktigt pålästa vilket jag råkar vara i just detta fall eftersom jag just då höll på att byta min Corolla kombi 2003 till nåt nyare.

#5
mcregor
2013-09-18 11:02

Även Mistros länkade artikel innehöll lite felaktigheter eftersom min Corolla Kombi 2003 var av samma generation som årsmodell 2007. M a o kom inte den kombin 2004 som det stod i den länkade artikeln utan den fanns även som 2003 års modell. - kanske t o m som 2002 med det står utan min kännedom.

#7
2013-09-18 11:30

Ja, det var illa det där med dragkroken. Nästan lika illa som att Audi TT inte finns som 4-dörrars och med ordentligt baksäte. Antar att de med dragkroksbehov blir ilskna. Eller iaf besvikna.
Än värre var det med den saknade autobromsen. Ska verkligen de som behöver autobroms (= SMS:are, fågelskådare och barnuppfostrare under färd) behöva avstå Auris? Skäms Toyota!

#9
2013-09-18 11:38

Senaste (sista) generationen av Corolla Kombi fanns årsmodell 2002-2007.

Vad det gäller dragkrok till Auris, så får man väl köpa en bensin eller diesel om man har dragbehov.
(Lite märkligt är det dock att Auris Hybrid är godkänd med drag i Norge, med låg dragvikt dock, är det något EU-helbilsgodkännande som Norge kan bortse från?)

#8
2013-09-18 11:41

Motsägelsefullt när man nämner att bilen inte kan förses med dragkrok och samtidigt nämner bristen av autobroms för åkandes säkerhet.
Av alla personskador stog whiplashskador för 65 % av alla personskador i trafiken, och vill man undvika dessa skador så skall man inte ha någon dragkrok överhuvudtaget skriver man här.
http://www.whiplashinfo.se/forebygg/forebyggande_atgarder.htm
Speciellt viktigt i lätta bilar som acelerar snabbare vid en påkörning.
Autobroms är däremot viktigare för säkerheten än man trott vilket är en miss att man inte försett sina billigare bilar med hos Toyota.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/autobroms-mer-effektivt-mot-bilolyckor-an-vantat/
I filmen låter det som alla andra småbilar har autobroms idag och att man hellre väljer dessa bilar, men sanningen är att i år är det endast 5 % av alla bilar som säljs som har autobroms som standard och 75 % av bilarna som säljs så kan man inte ens få autobroms som tillval.

#10
2013-09-18 13:37

Jag tycker nog också att det är lite märkligt att det inte går att välja dragkrok på en hybrid. (På en ren elbil kan jag förstå det.) Lexus minsta, CT, och deras största (och äldsta), LS, får inte dra någonting, men IS får dra pyttelite och GS och RX fullt normala laster.
Även om det är sällan jag haft anledning att hänga på något där bak, så är en demonterbar krok inte så dumt att ha.

Autobroms börjar bli vanligt på nya modeller och Auris är ingen billig småbil, så visst borde det finnas.
Pender tillhör dock dem som tror sig ha superförmågor. Vi andra har istället förnuft och viss självinsikt.

Det verkar vara en bra bil på många sätt, men jag har svårt att förlika mig med nosen. Förut var det tapirnäsa och nu är det fläskläpp.

#11
2013-09-18 14:54

Preva..."Motsägelsefullt när man nämner att bilen inte kan förses med dragkrok och samtidigt nämner bristen av autobroms för åkandes säkerhet."

Det är nog bara du i din skruvade Tooooyota värld som kan se något motsägelsefullt i detta.

En autobroms minskar risken just för påkörningsolyckor.

Du har det inte lätt när allt ska vändas till Toyotas ofelbarhet.

Toyota har haft fullt upp med återkallningar och kvalitetsmissar så man helt försummat utvecklingen.

Man har fortfarande inte en konkurrenskraftig dieselmotor som behövs om man ska sälja bilar i Europa

#12
2013-09-18 17:02

Jaså Roy, du anser att de som tittar framåt, istället för SMS:a, dalta med barn, skåda fåglar osv, samt väljer att hålla avstånd, som människor med superförmågor? Kanske det istället är du som saknar basala förmågor. Men självklart är både autobroms och alkolås bra grejer. Man vet aldrig vilka stollar som får för sej att greppa ratten.

#13
2013-09-18 17:53

Jo det är tungt nu för bilförsäljningen i Europa. Säljer man sedan många hybridbilar utan dragkrok blir det än värre då många inte kan tänka sig en bil utan dragkrok och då får man nöja sig med en försäljningsökning av hybridbilar på bara 82,3 jämfört med samma period 2012.
Och när kom Toyotas första bilmodell med millimeterradar som ser framåt för att uppmärksamma föraren och bilen om att han håller på att köra in i bilen framför sig.
Senare kom även radarn som ser bakåt för att förbereda säkerhetssystemen i bilen på att man håller på att bli påkörd bakifrån av någon som ännu inte har någon autobroms i sin bil.

#15
2013-09-18 19:25

Denna bil borde förses med varningstext och högre försäkringspremie då den saknar autobroms, vore kanske enklast att förbjuda rosthögen?

#16
2013-09-18 19:43

Visserligen tar det emot, men jag ska försöka vara allvarlig ifråga om denna tramsprovkörning. Helt rätt att notera vad bilen saknar. Men löjligt att klaga på avsaknad av dragkrok och autobroms. Påminner mej lite om när Expressen klagade på bilar där man inte såg marken tillräckligt nära bakom bilen. Högt bagage gav den bristen. Det är en viktig skillnad på att berätta och att klaga.

#19
2013-09-18 22:49

Roger: det är ju så man ska behandla bilar utan autobroms enligt vår allvetare här.
Vad det är för märke i grillen kan inte spela någon roll.

#20
2013-09-19 08:34

Man är nog bra mycket säkrare på att Autobromsen fungerar i en bil som har denna utrustning än i en bil som saknar detta.
Finns faktiskt ingen ursäkt för Toyota att slarva med säkerheten som enligt Folksam så sent som förra året toppade alla listor. ( i år har man dock korrigerat i listan )
Löjliga kommentarer ifrån de som inte tar säkerheten på alvar bara för att det råkar att vara en Toyota som omnämns.
Gör om gör rätt Toyota!

#22
2013-09-19 21:57

Det är väl klart som korvspad att autobroms är något som är bra när det fungerar! Hur kan du Birger/Uno ifrågasätta detta?

Ändå är ditt ifrågasättande om vissa av funktionerna om de fungerar som tänkt relevant det kan jag hålla med om. Men sluta upp med det tramsiga skrivandet med f, du blir inte mer adlig för det.

Och det är helt klart en brist på denna nya Auris att den inte har en autobroms när den nu lanserats, liksom flera andra. Men som säkerligen snarast kommer att rättas till av Toyota. Så jag tror som Mistro att Toyota ganska snart kommer att rätta till denna fadäs med autobroms i produktionen inom en ganska snar framtid då man har tekniken inom koncernen redan.

Men har inte bilen några andra fördelar? Allt kan väl inte handla om en autobroms och en dragkrok, eller?

Tyckte bilen var tilltalande, dock med glastak så var takhöjden något begränsad i baksätet. Annars var bilen snygg tycker jag.

#23
2013-09-19 22:27

Dragkrok är väl en större "fadäs" enligt mig. För det är hybridversionen man ska ha om man köper en sån här bil.

#24
2013-09-20 09:20

Har precis läst Vib test mellan Auris hybrid,Golf och Octavian och jag håller för en gångs skull med om allt.
Otroligt vilka skillnader en koncern kan göra mellan två eller flera modeller som trots allt delar drivlinor och de flesta komponenter.
Hade själv troligtvis valt Skodan då den är betydligt rymligare men jag hade lite större förhoppningar på Aurisen angående driftkostnaden.

Testet haltade på så sätt att det blir svårt att jämföra en 150Hk pigg dieselmotor med Toyotans hybridlina men det ger ändå en bra indikation om vad man får för nästan likvärdiga pengar.
Hade önskat att Aurisen för dessa pengar vore en plugg-in istället vilket säkert hade sänkt förbrukningen bra.
Avsaknaden utav dragkrok är nog inte det värsta för mig så länge som man har fler bilar i hushållet och Autobromsen kommer nog väldigt snabbt.

#25
2013-10-01 10:52

Att sakna senaste säkerheten är väl inget problem. Det gäller minst 95 % av dagens bilpark. GNÄLL!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.