Bild
Nästa artikel

Därför satsar Renault på ren eldrift

Webb-TV

Renault har en tydlig filosofi bakom satsningen på rena elbilar och uthyrning av batterier. Vi Bilägare har intervjuat märkets elbilschef.

Kommentarer

#1
2013-10-31 12:22

Det här har jag läst om igen många gånger de senaste 5 åren men knappt något händer ifrån Renaults sida.
Nu börjar man åter snacka om dessa bilar igen efter att andra fabrikat har lanserat sina elbilar.
För Fluence är det dock för sent då den har hunnit att föråldras för mycket ( vilket ju säger en hel del)

Kvar finns alltså Twingo och Kangoo Z.E och ev ännu ett löfte om att Zoe skall lanseras!? ( eftersom att den kandiderar till årets bil )
Man har lagt in bilarna som en flik på hemsidan med väldigt kortfattad info och sidan fungerar dessutom inte.
Lägg därtill ett horribelt pris på Kangoo Z.E med dålig utrustning samt med få tillvalsmöjligheter.
Till detta skall man alltså även leasa batterierna.

Så facit ser ut enligt följande: Bilarna "finns inte" utan bara rykten om att de skall komma framöver till leda.
De bilar som ändå till slut har lanserats är löjligt dyra och dessutom omoderna då de inte har lanserats i tid.
Viljan att faktiskt sälja några elbilar framstår som oväsentlig men ändå lägger man ut reklam om att fabrikatet är långt framme och vill såååååå mycket. ( bullshit säger jag )

Med all denna påstådda vilja så kan jag bara ännu en gång undra: VAR FAN ÄR BILARNA???

Renault kan få skylla på vad och vilka de vill men i Sverige är i alla fall inte viljan så stor att sälja några elbilar.

#2
2013-10-31 15:09

Vi har levererat drygt 20 Renault elbilar, Kangoo ZE i olika utføranden samt Twizy så nog finns de. Hær i Norge så ær de større Kangoo ZE slutsålda och nu væntar vi på den med facelift. Zoe hade jag på besøk førra veckan før att kontrollera att snabbladdningen fungerar eftersom Norge har ett annat el-næt æn Europa i øvrigt. Elbilsmarknaden hær i Norge ær het! Minst sagt!!! Fluence kommer nog inte eftersom den inte ær Nordenanpassad.
Hilsen fra Oslo vest.

#3
2013-10-31 15:21

Skulle gärna vilj veta vilken huvudsäkring i hemmet det behövs för att kunna snabbladda en el-bil.

#4
2013-10-31 16:01

Snabbladdning i hemmet - hmmm, man måste øver 32 A i vart fall. Min elbil laddas med 10A hemma och 16A på jobbet. Med 10A tar det ungefær 8 timmar med 16A 5 timmar. Snabbladdningsstationen som står hær har beteckningen 3T3 - 30 KVA.

#5
2013-10-31 18:54

Kanske tur att det inte finns så många elbilar i Sverige eftersom kärnkraftverken "uppdateras" på vintern när det går åt mest el och i övriga delen av året också står stilla p.g.a. reparationer.

#6
2013-10-31 21:25

När jag läste "hyra batterier" så insåg jag att en fin idé kanske vore att alltid hyra batterier. Säg att bilen rymmer ett valbart antal batterier (beroende på biltyp). Sedan när det börjar behövas laddning åker man till macken och byter till nyladdade batterier. Man tankar batterier istället för bränsle. Det funkar på långfärden eller om man inte vill/kan ladda hemma.

Finns redan den lösningen föreslagen någonstans? Det skulle såklart krävas någon slags standard för batteriernas utformning och montering. Vilket kanske är en utopi. Men tänk vad bra det skulle kunna bli!

#7
2013-10-31 21:28

Känns fortfarande lite sådär att behöva byta batteri var 5e mil på långresan

#8
2013-10-31 21:36

Var FEMTE mil?

#9
2013-10-31 23:15

Sturestig, Renault arbetade tillsammans med ett israeliskt-danskt företag på just en sådan lösning - när batteriet är tomt så åker man in till macken och lämnar in det, och får ett fulladdat klart och enkelt att stoppa in i bilen och så åker man vidare. Ett snabbt byte på bara några minuter. Och det batteri man lämnar in laddas och lämnas till nästa kund. Renault och detta dansk-israeliska företag arbetade på att bygga ut denna lösning i Israel och i Danmark. Tyvärr gick det dansk-israeliska företaget omkull, ja konkursade helt enkelt. Det var bara Renault som var intresserade av idén och det höll inte i längden, det hade behövts fler investerare och fler intresserade bilbolag.

#10
2013-11-01 00:15

Och när det gäller räckvidden på en Zoë så räkna med 15 mil snarare än 5 mil, om vi talar om motorvägskörning.

#11
2013-11-01 07:51

Detta koncept "Betterplace" gick som sagt i konkurs i DK mycket beroende på att endast Renault kunde leverera bilar som hade tekniken och vad jag vet så fanns det bara EN bil att välja på nämligen "Fluence"
I DK såldes dessa bilar förhållandevis billigt,..ja t.o.m om man jämför med Svenska priser men satsningen var inte tillräcklig.

De flesta som köper en elbil kör ju inte så mycket så om ett laddat batteri tar en ca 16 mil som jag tror är fallet med Fluence så är det mer än tillräckligt för de flesta.

Tekniken som alltså fanns i Fluence redan för 2-3 år sedan i DK ( med bytbart batteripack ) var aldrig tänkt för Sverige och därför påstås lanseringen här ha skjutits upp p.g.a att "Better place" gick i konkurs.
Noter alltså att Fluence Z.E fanns redan INNAN "Better place stationerna" byggdes och man kunde alltså ha valt en bil utan "lucka" om man så ville.
Dessutom,..vad hade det spelat för roll om även bilarna för den Svenska marknaden hade haft samma anpassning?

Detta "Better place" är nu uppköpt utav Tesla om jag förstått det hela rätt och kostnaden för en sådan anläggning att bygga har redan sjunkit ifrån 3 till 1 miljon.
Det som var "omöjligt" för Renault ( och alla andra ) fixade Tesla omedelbart.
De köpte upp ett bra koncept och byggde om sina bilar.
Med dessa stationer har elbilen inte längre några problem med räckvidden för de som önskar att ta en långfärd.

Mycket kommer nu att hända på kort tid tack vare detta men det är för jävligt att det har tagit så lång tid.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.