Bild
Nästa artikel

De kan bli finalister i Årets Bil 2014

Webb-tv

27 av 31 möjliga kandidater till Årets Bil samlade på en bild. Vi Bilägares Marianne Sterner bedömer i det här reportaget vilka som har en chans att ta sig till final i utmärkelsen om Årets Bil.

 

Läs hela allt om Årets Bil-kandidaterna i Vi Bilägare nummer 15/2013. Tidningen kommer ut i butik den 5 november och kommer till prenumeranter en vecka tidigare. Klicka här för att läsa mer om prenumeration på Vi Bilägare.

Klicka på videofönstret ovan för att se filmen.

Diskutera: Vilken bil tycker du borde vinna Årets Bil 2014?

Årets Bil 2014: Kandidater

BMW i3
BMW 4-serie
BMW X5
Citroën C4 Picasso
Ford Ecosport
Ford Kuga
Hyundai i10
Jaguar F-Type
Kia Carens
Land Rover Range Rover Sport
Lexus IS 300h
Maserati Ghibli
Mazda3
Mercedes S-klass
Mitsubishi Space Star
Nissan Note
Opel Cascada
Peugeot 2008
Peugeot 308
Porsche Cayman
Renault Captur
Renault Zoe
Seat Leon
Skoda Octavia
Subaru Forester
Suzuki Vitara/SX4
Tesla S
Toyota Auris
Toyota Corolla
Toyota RAV4

Årets Bil 2014: Fakta

Årets Bil – eller "Car of the year" – är ett internationellt pris som årligen delas ut av en jury bestående av 58 europeiska motorjournalister. Vi Bilägares Tommy Wahlström är en av tre svenska representanter i juryn.

För att en bil ska kunna vara med i omröstningen måste den vara helt eller till väsentliga delar ny, gå att köpa i minst fem europeiska länder innan året är slut och ha en uppskattad försäljning som överstiger 5 000 bilar per år.

Kommentarer

#1
2013-10-01 10:03

Ja det är väl lika bra att det blir Teslan, den är ju van att få utmärkelser.
Den har ju bevisat att elbilar kan vara bättre än motsvarande dinosaurie brännare (oavsett med tanke på global uppvärmning).
Ganska självklart.

2013 Automobile of the Year
2013 Motor Trend Car of the Year
Highest safety rating of any car ever tested by the National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

Consumer Reports is calling the Tesla Model S the best car it has ever tested. The Model S, an all-electric plug-in car, earned a score of 99 out of a possible 100 in the magazine's tests.
The score would have been higher but for the fact that the all-electric car does need to stop and recharge during extremely long-distance drives.

men nu börjar ju snabbladdningsstationerna poppa upp

#2
2013-10-01 10:11

Haha, i praktiken räknar Marianne upp bara småbilar - det är som att små, billiga bilar har någon slags förtur i det här jippot. Den enda självklara bilen i finalen - och som också är den självklara vinnaren - är Mercedes S-Klass, tack vare all den nya säkerhetsteknik den presenterar och som snart kommer mindre bilar till godo.

#3
2013-10-01 10:38

Kan hålla med om att S-klass borde premieras för dess nytänkande säkerhetsteknik, men den faller på priset.
Hade tekniken suttit i en modell som B-klass istället hade nog övriga märken kunnat lämna walkover...

Annars ligger nog BMW i3 eller någon annan batteribil bra till då elektriska bilar har en förtur till titeln, rena bensin/dieselbilar gör sig nog icke besvär...

#4
2013-10-01 11:00

För mig är den klara vinnaren i den här listan Mazda 3. En mycket bra bil som man faktiskt har råd att köpa. Som tvåa kommer nog Toyota RAV4. Mercedes S-klass är säkert en otroligt bra bil men det har vi ingen som hellst glädje av då 99% av oss kommer aldrig ha råd att köpa en.

#5
2013-10-01 11:14

Jag har lite svårt att hänga på varför några av er tilldömer priset så stor betydelse - och därmed tillgängligheten för "vanligt" folk.

Tommy Wahlström skrev: "Bilen ska bedömas enligt följande kriterier: design, komfort, säkerhet, ekonomi, köregenskaper, prestanda, funktion, miljöhänsyn, körglädje och pris. Teknisk innovation och värde för pengarna är särskilt viktiga punkter att beakta."

Om vi ändå utgår från "värde för pengarna" och ställer det mot teknisk innovation så får man ju just massor av teknisk innovation i en S-Klass.

Jag vidhåller att det är lite av en "tradition" att små, billiga bilar skall vinna den här tävlingen. Men läser man kriterierna igen och funderar lite är det mycket som de små och billiga bilarna ofta inte kan leverera. Jag tror att man borde skriva in ett ytterligare kriterium, nämligen "Vettigaste bilen för vanligt folk" och sedan tilldöma det kriteriet den största vikten - för det är ju så som juryn oftast verkar resonera. Eller varför inte helt enkelt sätta en prisgräns uppåt? Inga bilar i jippot får kosta över 399 000 kronor ...

#6
2013-10-01 11:52

Ingen bil uppfyller alla de kriterierna så därför vinner den bil som inte är bäst på något men inte heller faller igenom på någon punkt.
En medelmåtta helt enkelt.
Hur förklarar men annars alla dessa sydeuropeiska vinster genom tiderna?

#7
2013-10-01 11:53

Att sen bygga en kanonbil som kostar en miljon är ingen större konst, däremot att bygga en kanonbil för en tiondel av det priset är stor konst.

#8
2013-10-01 12:02

Finns det någon slags logik i juryns val borde väl Seat Leon vara aktuell.

I stort samma bil som fjolårsvinnaren Golf. Något mindre påkostad invändigt bara men i stort samma teknik och till bättre priser. Dessutom riktigt snygg. Inte mitt val på långa vägar men var Golfen så bra är ju Leon nästan likadan.

S-klass och Teslan är ju naturligtvis intressanta men prisvärda? Knappast.

Gissar att det står mellan i3, Zoe, Captur och 308an. Men hoppas på F-Type eller Ghibli ;-)

#9
2013-10-01 12:04

Det är nog ingen dum idé Kapten, "vettigaste bilen för vanligt folk" (hur man nu definierar vanligt folk?) och kanske en maxgräns för priset.

Men nu är det ju inte en nationell "tävling" och det är nog underförstått att utmärkelsen ska gälla bilar till ett överkomligt pris och då försvinner automatiskt bilar som MB S-klasse ,Tesla och Maserati hur bra och nydanande de än är.

Jag tror nog att juryn från södra Europa gärna håller på mindre bilar, det brukar ju vara så.

Personligen håller jag på den Talbot Horizon som var med på stranden, den vann ju aldrig någon titel, den hade ju snotts av Simca. :o)
Fantastiskt att den var i så bra skick!

#10
2013-10-01 12:29

Horizon var en väldigt bra bil på sin tid. Härlig komfort, anständiga utrymmen och ett på många sätt angenämt paket. En värdig vinnare.

#11
2013-10-01 12:43

Har svårt att tro på en annan bil än BMW i3, trots den medelmåttiga räckvidden. Det nya lätta kompositkarossen, acc 0-100 på 7,2 sekunder, sannolikt rolig och tyst att köra som en go-kart, typ Mini, som finns i generna, BMW-utstrålning, BMW detaljkvalitet. Pris i Tyskland ca 35000 euro. Finns det någon som tror att en motorjournalist skulle kunna motstå ett sånt charmtroll?

#12
Leif Larsson
2013-10-01 12:45

För mig spelar det ingen roll vilken bil det blir.
Om det skall vara "politiskt" korrekt, så bör en "elbil" vinna.

#13
2013-10-01 13:17

Visst kan man framhålla S-klass, men som flera redan påpekat så är det knappast en bil som kommer att säljas i något större antal på grund av sitt höga pris.

Bättre då att premiera en bil som den stora massan har råd med, och som därmed kan ge bilmassan ett lyft.
Ovsett så blir det en kompromiss.

Mina favoriter här är:
Range Rover
Ghibli
Tesla S

Men, ingen av dem är för mig en rättvis kandidat till titeln Årets bil. Men, hade jag råd, skulle jag gärna ha de tre bilarna hemma... :-)

#14
2013-10-01 13:17

De enda rätta vinnarna är Tesla Model S eller Bmw i3. Tesla är dock en dyr bil jämfört med Bmw i3 men man får så mycket bil för pengarna. Jämför man en Tesla Model S med en bensinbil i samma klass så är plötsligt teslan ruskigt billig!!

#15
2013-10-01 13:17

Jag motstår gärna i3, för jag tycker dess konkurrent Renault Zoë ser betydligt sötare ut - som en gullig marshmallow. Jag har svårt för i3:s dörrlinjer, tycker den ser disharmonisk ut. Räckviddsmässigt ligger de på samma nivå och båda har ett flexibelt laddsystem med variabel styrka som kan ladda bilen på 30 min -> 9 timmar beroende på laddstation. Intressant med Zoë är ju att Renault hyr ut batterierna istället för tar betalt för dem i bilens pris. En Zoë ligger på 20 000 Euro i Frankrike och en BMW i3 ligger på 35 000 Euro. Prskillnaden på 15 000 Euro till Zoës favör kan ge den segern över i3 i Årets bil.

#16
2013-10-01 13:21

För den som inte vet vad en Zoë är, så står den till snett bakom och till höger om i3 och framför den röda Horizon. Ett bekymmer för de franska tillverkarna är att de har så många bilar med här - där alla är väldigt starka alternativ - och detta kan göra att rösterna splittras upp. Även om man kan tycka att en Zoë borde vara den moraliske vinnaren, en elbil med anständig prislapp och gjord för vanliga människor istället för direktörer med välfylld plånbok (den enda elbilen i årets utbud som har ett överkomligt pris), så tror jag ändå mer på Peugeot 308 II, Renault Captur eller Peugeot 2008 i topplistan. Personligen skulle jag dock gärna se Zoë som vinnare.

#17
2013-10-01 13:26

En nackdel med i3, som kanske inte många känner till, det är att den har en ytterst ovanlig däckdimension med höga och smala däck. Det finns idag inget vinterdäck framtaget till den, utan bara sommardäck i specialavtal med BMW. Så den är inte laglig att köra i Sverige i vintrigt väglag där lagen kräver vinterdäck. Nu sägs det dock att ett vinterdäck är på väg att tas fram till den, men det blir av dubbfri mellaneuropeisk typ - alltså ett däck för milda och regniga vintrar - inte ett däck för snö och is. Det kommer knappast ett dubbfritt eller dubbat vinterdäck för den nordiska marknaden, om inte i3 råkar bli en stor säljsuccé som ger ett kundunderlag för däckfabrikanterna.

#18
2013-10-01 13:49

Raphael...om du någon gång varit i Bayern så borde du veta att där finns både snö och is och lämpliga vinterdäck.

#19
2013-10-01 14:03

Men hultarn, du skriver att visst kan man framhålla S-Klass, men att det knappast skulle vara en bil som kommer att säljas i något större antal på grund av sitt höga pris. För det första räcker det med att bilen säljer i minst 5 000 exemplar och för det andra - och viktigast i sammanhanget: Mercedes S-Klass sålde under 2012 i 60 000 exemplar! Ett högst ansenlig antal med tanke på just priset. Och fortfarande är inte det enda kriteriet att den vinnande bilen måste vara överkomlig för "den stora massan". En bil som kostar från 800 000 kronor och som säljer i 60 000 exemplar per år, fullproppad med ny säkerhetsteknik är högst berättigad till att vinna Årets bil-titeln.

#20
2013-10-01 14:05

Raphael...glöm inte batterihyran som tillkommer på Renaultens grundpris. Uppskattningsvis 750 kr/månad.

#21
2013-10-01 14:12

Sigge, de vinterdäck som finns där är hårdare av mellaneuropeisk typ - de är alltså inte dubbfria av nordisk typ, dvs de är inte lika mjuka och därmed inte lika bra på is som nordiska dubbfria. Mellaneuropeiska dubbfria är rätt hala i jämförelse. Det är knappast troligt att det kommer att utvecklas dubbfria för nordiskt vinterväglag för i3 med tanke på att den är ensam på marknaden om sin däckdimension. Och några dubbdäck blir det knappast, de är ju förbjudna i Bayern.

#22
2013-10-01 14:14

Sigge, 750 kr / månad ser jag som rätt billigt, det blir c a 900 Euros om året (om vi räknar på 10 kr = 1 Euro). Du kan själv räkna på hur många år det tar av ägande innan detta äter upp mellanskillnaden på 15 000 Euro till BMW i3...

#24
2013-10-01 14:21

Kapten; glöm inte att detta är ett bilpris för Europa, och här såldes endast 7,439 S-klass förra året.
Jämför det med toppsäljarna som t.ex. Golf med 441,641 bilar eller Fiesta 326,503.

Jag vet hur reglerna ser ut, men jag tycker att priset är mer relevant om fler kan köpa bilen. Det ger också ett större genomslag trafiksäkerhetsmässigt, även om en Golf förstås förlorar mot en 2-tonsbil som S-klass.

#23
2013-10-01 14:33

Raphael...anledningen till att centraleuropeiska vinterdäck oftast är hårdare än "nordiska" är för att de sak tåla högre toppfart. Knappast en egenskap som kommer prioriteras på i3:s vinterdäck. Kommer fungerar helt perfekt även i Sverige.

Att någon skulle efterfråga dubbdäck på en statsbil som i3 verkar mindre sannolikt.

#25
2013-10-01 14:45

Sigge, du är tydligen ovetande om nordiska dubbfria som har en mjukare gummiblandning och även ett annat mönster än mellaneuropeiska för att fungera bättre i bistra vintrar. Mellaneuropeiska vinterdäck fungerar bättre i regn och på torr väg jämfört med de nordiska, men på snö och is är de halare. Och jag tror knappast att däcktillverkarna tar fram sina nordiska däck för i3 då den har en unik däckdimension och marknaden för i3 i norden kan ifrågasättas. De nordiska däcken säljs inte i mellaneuropa.

Låt mig ge exempel på vad jag menar.
Pirelli har nordiska Winter IceControl, med mjukare gummiblandning och helt annat mönster, än sitt mellaneuropeiska däck Winter SnowControl.

Michelin har nordiska X-Ice, med mjukare gummiblandning och annat mönster än sitt mellaneuropeiska Alpin.

De nordiska däcken säljs inte i mellaneuropa för de är sämre i väta och på torr väg, de fungerar bäst i minusgrader med snö och is - alltså riktigt tuffa vinterväglag. De är främst framtagna för norden, Ryssland och den kanadensiska marknaden.

Däcken för mellaneuropa är de som säljs i Danmark, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike och Italien.

Och nej, jag skulle aldrig köra på mellaneuropeiska vinterdäck - de är inte tillräckligt bra på is och snö som nordiska dubbfria. Jag har kört Michelin X-Ice de senaste vintrarna.

#26
2013-10-01 15:09

Läsförståelse är inte helt lätt för vissa....

#27
2013-10-01 15:22

Så jag håller alltså inte med om att vinterdäck på i3 skulle fungera "helt perfekt för Sverige" då jag ser det som knappast troligt att de tas fram för bistra vintrar i norden utan mer anpassas för mildare vintrar med mer regn och kortare snöfall och högre temperaturer för att passa en mellaneuropeisk publik, på grund av dess unika däckdimension. När mellaneuropeer behöver extra vintergrepp så tar de till snökedjor - men här i norden vill vi gärna ha riktiga vinterdäck som klarar -30 bra och ännu lägre. Argumentationen att däcktillverkarna skulle ta fram särskilda nordiska däck för i3 bara för att den inte går så fort, det tror jag inte alls på - för marknaden i norden är för liten. Det finns ju många bilar i Europa som inte går så fort (i Europa finns många svagare motorvarianter än vad som brukar säljas i Sverige), och de kör på mellaneuropeiska vinterdäck. De nordiska marknadsförs normalt inte, för de är för hala i regn och på torr väg för en mellaneuropeisk konsument.

#28
2013-10-01 15:36

Det händer saker i bilvärlden - det har sedan 70-talet varit klent med brittiskt deltagande i denna tävling, men ifjol dök R-R Evoque upp och tog sig rätt långt i tävlingen. I år är två britter med; R-R Sport samt jaguar F-type. Samtidigt är det just dessa två märken samt systermärket Land Rover som idag utmärker sig i Europa genom att öka försäljningen samtidigt som så många tappar mark.

Som sagt, det händer saker i bilvärlden. Kanske dags för att bryta den +30 år långa ökenvandringen för britterna i denna tävling i år?

#29
2013-10-01 15:38

BMW i3 väcker mera omedelbart habegär; 170 hk och 0-100 på 7,2 sek att jämföra Zoes 86 ch och 13,5 sek. Om du har pengar, bor i storstad (begränsat behov av nordiska vinterdäck) och vill sticka ut i valet av pendlarbil tror jag att valet inte blir så svårt om man inte har en extrem dragning åt kladdiga marsmallows. Därmed inte sagt att i3 är det förnuftigare valet.

#30
2013-10-01 15:42

hultarn, visst är det ett pris för Europa, men jag tycker nog att man kan se priset även mot en internationell bakgrund. En bil som S-Klassen som levererar ett sådant stort lass med säkerhetsteknik bör premieras, och hur man än vänder och vrider på saken observeras den nya tekniken av alla biltillverkarna ute i världen. Det känns ändå som att en bil som S-Klassen levererar och levererar men aldrig belönas, aldrig får något i retur. Det är ju ändå så att just den här S-Klassen har satt en helt ny höjd på ribban, och det kommer ju alla tillgodo om några år. Ska de mindre och billigare bilarna kunna snylta på stora, dyra bilmodeller i all evighet och räkna in det ena priset efter det andra?

#31
2013-10-01 15:45

Ingo, en i3 må vara mer attraktiv för dig men som den pragmatiker jag är så upplever jag inget habegär av den och dessutom tycker jag den är ful. :) För mig erbjuder den inget som jag skulle vara beredd att betala 15 000 Euro extra för.

#32
2013-10-01 15:48

Hälsingen, jag tror britterna även i årets omröstning kommer vara i en "ökenvandring" då deras nya erbjudanden är för dyra och inte tillräckligt mångsidiga för vanliga människors behov. Möjligen kan någon av dem komma med i finalen, men knappast bland topp tre. Det finns många starka kandidater i år, överlag ett mer intressant startfält än förra året som upplevdes som något av ett mellanår.

#33
2013-10-01 16:02

Nej det är ju Teslan som vinner såklart.
Om allt går som planerat så blir det ju uppsatt snabbladdare som täcker hela väst-europa under 2014 så att man kan ladda 85kwh modellen av teslan "gratis" (60kwh mot ett pristillägg) (20 min halvtank och 40 minuter 80%).
Vilken annan av bil erbjuder livstids bränsle i bilköpet?
Och ja den ska jämföras mot mercedes s klasse i frågan om speciellt prestanda.

#34
2013-10-01 16:52

Många av de där är ju skitbilar. Varför nomineras sånt där till årets bil? Hela evenemanget är ett skämt, en fars.

#35
2013-10-01 18:22

Tesla vinner självklart. Det vet alla som kört den. När Motortrend röstade fram car of the year 2013 så var det första gången som alla i juryn röstade enhälligt alla på samma bil. En jordskredsseger alltså.

Jag har haft Model S i tre månader nu och kan ärligt talat inte tänka mig en bättre bil på något sätt. Och jag har provkört i stort sett allt.

#36
2013-10-01 18:26

Teslan är ju min absoluta favorit också, de andra borde inte ha en chans.

#37
2013-10-01 18:36

Jag såg 2 Tesla S på en trailer på väg mellan Södertälje och Stockholm för några timmar sedan. Snygg vagn! Och en potentiell vinnare.

#38
2013-10-01 19:05

Tesla S
BMW i3
Lexus is300h
Mazda 3, Toyota Auris hybrid
Peugeot 308
MB S-klass ska ha en eloge för sina säkerhetssystem, men priset gör att den får det svårt i konkurrensen bland Tesla och BMW och alla japaner med framtidsteknik till rimligare pris.

Där är mina favoriter i år.

#39
2013-10-01 19:32

Om Mercedes S-klass kom med något nytt innovativt förutom kamera som läser av ojämnheter i vägbanan och justerar fjädringen med dess hjälp så kunde en så pass dyr bil mycket väl bli vinnare som årets bil även om den kommer från en biltillverkare som inte hamnar högt bland världens innovativa bilföretag.

#40
2013-10-01 20:12

caterpillar "snabbladdare som täcker hela Västeuropa under 2014"' var får du alla dumheter från?
Det är en utopi som givetvis aldrig kommer att ske.
Det finns ingen standard för elbilar och det kommer att dröja väldigt länge innan det sker, om det överhuvudtaget kommer att ske.
Hur bra Tesla än är tror jag inte att den har någon chans att bli årets bil i Europa.
Och jag tror inte heller på i3 eller Zoe, inte för att de skulle vara fel på något sätt, men för att majoriteten av juryn inte är mogen för dem.
Jag kan ju hoppas att jag har fel, det brukar jag ofta ha ;-)

#41
2013-10-01 20:41

@saabnisse: varför tvivlar du på caterpillars kommentar om snabbladdare? Tesla har ju redan byggt snabbladdare som täcker en stor del av USAs befolkning och 80% av Norges befolkning redan nu när de nätt och jämt hunnit börja leverera bilarna.
2000 USD av priset på varje såld bil går till snabbladdare och de bygger ungefär ett laddställe per 500 beställda bilar. Exakt vilken del av matematiken är det du inte får ihop?
Varför var alla andra jurys runt om i världen mogna för att ge Tesla första pris men årets bil Europa inte "mogen"? Jag var inte mogen att köpa bil just nu men köpte ändå direkt när jag provkört Model S.

#42
2013-10-01 21:02

Hur mycket jag än kan uppskatta Teslas och dess förnämlighet, så får jag nog supportera saabnisse här. Att tro att hela Västeuropa skulle vara utrustade med snabbladdare för Tesla 2014 är och förblir en utopi.

Jag kan ännu inte se hur min bostadsrättsförening (med tillhörande garage) eller en företaget som förvaltar huset där firman finns där jag jobbar, skulle ens komma på denna idé att fixa laddstationer för elbilar. Så var laddar jag min Tesla?

"2000 USD av priset på varje såld bil går till snabbladdare och de bygger ungefär ett laddställe per 500 beställda bilar." Se där: ett laddställe per 500 bilar? Blir det inte kö på laddställena?

Vidare tror jag inte grekerna (t.ex.) prioriterar dessa laddställen.

#43
2013-10-01 21:23

Audi A5 och Saabnisse, jag förstår inte helt varför ni vill bevisa att något som finns inte kan finnas.

Bostadsrättsföreningar är inte inblandade i super chargers. De sitter längs motorvägarna, kolla här så förstår ni:

Hemma laddar man i ett vanligt existerande vägguttag på natten och de gånger man åker långt kan man använda dessa superchargers.
Jag har haft min "S" i tre månader och kört varje dag utan några som helst problem. Förstår inte problemen ni ser. Förklara gärna konkret vad ni merar och inte "allmänt tyckande" om att allt är omöjligt.

Det spelar ingen roll om grekerna prioriterar laddning eller inte eftersom det är Tesla som betalar för superchargers.

#44
2013-10-01 21:40

"Hemma laddar man i ett vanligt existerande vägguttag på natten och de gånger man åker långt kan man använda dessa superchargers."

Ja, det var ju det jag skrev; jag kan inte ladda "hemma". Att du kan, är väl bra, men om nu jag inte kan det..... så är det väl något som blir ett problem?

Du må va frälst i den Tesla, men förringa inte oss som inte kan ladda bilen, varken hemma eller på jobbet.

Edit; hur var det nu med 1 laddstation per 500 bilar?

#45
2013-10-01 21:57

Audi: finns det inget 220 V uttag i garaget i där du parkerar?

Själv har jag eget uttag på jobbet men inte hemma. Hemma har jag en förlängningssladd från min plats in till ett rum intill. Bor i USA, vi har bara 110 V vilket gör laddningen långsam. Ni har faktiskt bättre förutsättningar i Sverige med 220 V. För att inte tala om vad ni sparar i soppapengar.
Superchargers har varit ungefär halvfulla när jag kommit. Varje supercharger har flera uttag så det är lugnt än så länge. Säljer de fler Teslor så har de pengar att bygga fler.

#46
2013-10-01 21:59

Teslaförare; nej, inget uttag i garaget. Inget uttag vid firman, såvida jag inte kör in bilen på lagret. Där har du mitt (och många andras) problem i ett nötskal. Tyvärr.

#47
2013-10-01 22:04

Audi.

Ett förslag är att inte köpa en Tesla då. Eller dra ut ett eluttag på 220v från firman.

#48
2013-10-01 22:30

Tesla är helt klart intressant och en joker i sammanhanget. Men annars är s-klass mitt val, Kaptenen har redan skrivit ut varför och jag håller med honom på varenda punkt.

Med s-klass tas det första steget mot bilar som inte kan krocka och ställa till med elände som, förutom allt mänskligt lidande, kostar samhället enorma summor varje år. Så den teknik som sitter i MB:n kommer ni nog få se i diverse andra bilar under de närmaste 10-15 åren, ja till och med 20 (i plåtschabrakens fall)......

MVH AL

#49
2013-10-01 23:18

Audi: du har rätt, den funkar inte för alla, men för väldigt många. Tillräckligt många för att den ska bli årets bil, tror jag.

När en kritisk massa finns så kommer fler eluttag dyka upp i garage och på p-platser. I Palo Alto, där teslas kontor ligger har elbilar blivit så vanliga att det nu är lagkrav på laddplats när man bygger nytt hus

#50
mcregor
2013-10-02 08:12

Även om jag är en rätt entusiastisk "elbils-gubbe" så är nog tyvärr verkligheten i många fall den Audi beskriver och jag ställer mig också väldigt tveksam till 2014-planerna för Tesla i Europa ang laddstationer. Men en intressant bil är det - dock lär minst 80 % av svenska folket inte ha de ekonomiska resurser som krävs för att "köpa en direkt".
Sen tror jag inte riktigt att Teslaförare förstod detta med bostadsrättsföreningar. Eftersom det trots allt är rätt långt emellan Superchargers så måste man kunna ladda sin elbil dagligen hemma vid sin bostad och finns det då inga eluttag som klarar detta så är det liksom kört med elbilar för de som bor på detta sätt. Vi dom bor i småhus och kan ha bilen parkerad i omedelbar närhet till detta kan säkert ordna laddmöjligheter men bor man i en bostadsrätt eller hyresrätt så är det inte så enkelt som det kan verka. Och att Teslas Superchargers täcker "80 % av Norges befolkning" är ju en sanning med mycket stor modifikation - det gäller att man väljer de vägar där dessa få stationer finns placerade för det skall fungera... Med statistik kan man som sagt bevisa det mesta...
Jag tror att man måste vara realistisk och inte fara runt med tveksamma "sanningar" även om man är Tesla-entusiast annars blir man nog tyvärr snabbt "avklädd" vilket vore synd för i grunden tror också jag att en mycket stor andel av våra privata resor skulle kunna ske m h a elbilar - men kanske inte i första hand då i en Tesla Model S beroende på priset på en sådan. Antagligen så ligger bilar a'la Renault Zoe närmare till hands för oss svenskar.

#51
2013-10-02 08:58

Här i norrland kommer teslan att funka bra,
det finns ju motorvärmarstolpar både hemma och på jobb, oftast 230v 10A
så här kan man ladda ungefär 2mil i timman.
Så det finns fördelar med att bo i norr

#52
2013-10-02 09:12

Undrar vem som står för notan i slutändan?

#53
2013-10-02 09:31

Mytbildningen kring Tesla blir mer och mer löjeväckande.

Tror ni verkligen ett nystartat bilföretag som gör miljardförluster ska kunna bygga upp helt ny infrastruktur på ett år i hela Europa?

Gör en rimlighetskalkyl innan ni skriver.

#54
2013-10-02 09:33

Misstänker att elpriset kommer att nå nya toppnivåer när alla så småningom ska köra elbilar.
Undrar om den miljövänliga elen kommer att räcka till eller om vi får importera miljövidrig kolkraftsel från Tyskland?

#55
2013-10-02 09:36

Jag skulle mycket väl kunna klara mycket körning med en elbil hemmavid, jag har också bra eluttag (3-fas 400V) för effektiv laddning. Tesla är väldigt läcker, men jag vill inte lägga så mycket pengar på en bil. Men, som sagt - laddningen funkar för mig.

Men, alla de som bor i hyreshus - där blir det problem. Dels är det svårt att få mer än 10A, dels behövs det många stolpar. Skulle se en smula konstigt ut med mängder av kablar som hänger ut genom fönsterna...
Bilen behöver laddas fullt hemma, för det kan vara svårt att komma åt ladduttag vid jobbet eller vart man nu åker.

#56
2013-10-02 09:42

caterpillar: nja, man laddar 1 mil per timme med 230V 10A enligt Tesla club sweden.

#57
mcregor
2013-10-02 09:51

Normalt räknar man väl med ca: 1,5 kWh/mil och i så fall skulle man ladda i ca: 1,5 mil/timme med 230 V/10A. Men gasar man mera, som kanske en Tesla-förare gör, så går det nog att göra av med avsevärt mycket mera energi...

#58
2013-10-02 10:13

Ja fel av mig, man får räkna i runda släng 2kWh/mil i snitt.
Det ser man även på nissan leaf i norrlandsklimat så 10A blir en mil i timmen.
Jag vet att man kan få elbilarna att dra mindre, men det är en bra tumregel som man inte blir besviken på i praktisk körning går tesla 42,5 mil (265 miles) och det håller dom, enligt europeisk mätning skall dom gå 50,2 mil.
@Prestigelös Ang elförbrukning: En elbil som går 1500mil/år konsumerar ju ungefär då 3000kWh per år. i och med att sverige håller på att fasa ut direktverkande elvärme så finns kapaciteten både för elnät och förbrukning.

Det ser positivt ut för elbilarna. Som Jay Leno sa när han testade Teslan "Om framtiden för bilarna ser ut så här, så är jag inte orolig"

#59
mcregor
2013-10-02 10:21

Det är fullt möjligt att bilarna drar runt 2 kWh/mil i praktiskt bruk även om det också är fullt möjligt att klara sig på 1,5 kWh/mil men då får man nog köra medvetet snålt. Sen tror jag liksom du Caterpillar att vi inte skall vara så oroliga för den totala höjningen av elförbrukningen bara för att en del av bilflottan skulle bli "elektrisk". Frånsett uppvärmningen som är en stor del av den privata elförbrukningen idag så finns det också många strömtjuvar i form av elektriska apparater som står på i tid och otid och med lite mera omtanke där kan säkert förbrukningen reduceras i alla fall en del.

#60
2013-10-02 10:59

Sverige sålde el utomlands förra året motsvarande två gånger den förbrukningen som alla våra bilar skulle förbruka om dom vore elbilar.
Bilarna i Sverige rullar i snitt 7 mil per dygn vilket gör att dom bara har ca: 23 timmar på sig att ladda in de 14 kWh som behövs för att få batteriet fullt laddat igen vilket lätt klaras av ett vanligt vägguttag eller med resonansladdning utan sladd. Effekten laddaren behöver motsvarar ca: 600 watt eller ungefär häften av vad kupévärmare behöver och då klaras laddningen även vid gamla bilvärmareuttag på 6 A.
Estland fick 165 st snabbladdare monterade av ABB på bara sex månader till sina sjuhundra elbilar.
http://www.teknikensvarld.se/2013/03/15/38805/estland-forst-med-nat-av-s...
Hur många snabbladdningsstationer kunde vi fått i Sverige för de 70 miljarder som vårt ägandes Vattenfall slarvat bort på Nuon som är ett bolag som praktiskt bara sysslar med fossil energiutvinning .

#61
2013-10-02 11:15

Elen räcker till, det lär inte vara några bekymmer. Då är det nog större bekymmer med nya hotande skatter som MP driver igenom. Det kommer säkert nån ny skatt för att hålla skattenivån på bilismen på en hög och trevlig nivå...

Previas räkneexempel är svårt att uppnå i verkligheten, då väldigt få har 23 timmars tillgång till eluttag.

#62
mcregor
2013-10-02 13:14

Skall vi tala om genomsnitt så rullar absolut inte våra bilar 7 mil/dag - det skulle innebära ca: 2500 mil/år. Vill minnas att jag sett uppgifter runt 1300--1400 mil/år som snittsträcka för personbilar vilket verkar rimligare. Det innebär ca: 3--4 mil/dag vilket med 2 kWh/mil innebär max 8 kWh. Med en laddeffekt på 2,3 kW skulle det alltså motsvara en laddtid på ca: 3,5 timmar vilket är fullt realistiskt (230 V/10 A). För de som ändå kör 7 mil/dag så blir alltså laddtiden ca: 6 timmar.
PS: Får rätta mig själv. Privatägda bilar i Sverige rullar rätt exakt 1200 mil/år. Sen är det säkert så att företagsägda bilar kan rulla längre men då är det antagligen så att en elbil inte är så intressant p g a just långa, dagliga körsträckor.

#63
2013-10-02 13:20

Återigen har debatten på ViB.se helt urartat. Nu skrivs det om motorvärmarstolpar och allt annat inom miljöpolitiken. Känns som att detta är helt fel forum.

Då får väl jag försöka ägna mig åt att diskutera sakfrågan istället då:
Klart torde vara att Range Rover Sport är den mest mångsidiga bilen i detta "stall". Detta är en mycket kompetent terrängbil med terrängförmåga nästan i klass med GW, Defender, L-C och flera andra i den kategorin. Samtidigt har R-R Sport ganska vassa prestanda. Med det största motoralternativet ligger den på en nivå som gör att det är ganska vass i acceleration mm. Frågan är om någon annan bil än F-type i denna tävling slår R-R Sport vid rödljusen?

#64
mcregor
2013-10-02 13:34

Tror nog att diskussionen runt elfordon är betydligt relevantare idag än om F-type och R-R är snabbast vid rödljusen... Den diskussionen känns lite 90-tal i mina öron.

#65
2013-10-02 13:40

En ytterligare anledning till att jag tror att Tesla faller bort ur årets bil är det här:
http://www.va.se/nyheter/sa-ska-teslas-kreativa-matematik-locka-kopare-488567
Sedan håller jag ju helt med SiggeNn vilket ju också framgått tidigare.
Faktum är att jag tror mer på i3, men även den är nog chanslös.

Varför skulle man inte för en gångs skull kunna välja en bil som har stora möjligheter till att nå en stor försäljningsvolym?
T.ex. en lagombil som Skoda Oktavia?

#66
2013-10-02 15:08

Svar till Hälsingen: visserligen tror jag rödljustiderna är ganska irrelevanta för Årets Bil, men slog för skojs skull upp 0-100 för britterna och jänkaren i denna tävling:
Range Rover Sport V8 Supercharged 5,3
Jaguar F Type V8 S 4,3
Tesla Model S P85 4,4

:-)

#67
2013-10-02 15:45

Läste att Motortrend klockat Tesla model S till 3,9 (fast det är kanske till 60 mph, men ändå) så nog finns det kraft så det räcker till...
Men, i det testet räckte batterierna bara till 37,5 mil, och då var det inte i kallt klimat.
Dock lär räckvidden vara nog för de flesta, intressant bil måste jag säga!
Blir allt mer nyfiken på den ju mer jag läser om den.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.