Vi Bilägares forum

Saker som görs under bilkörning.

Saker som görs under bilkörning.

Vad går egentligen gränsen för vad som tillåts under bilkörning?
Sms:ande, rökning, ätande?
Förstår inte hur polisen undanlåtar att bötfälla den "vingliga" taxichaufför som inte kan framföra sitt fordon på ett säkert sätt när Han äter korv, under körningen.

http://www.expressen.se/nyheter/chauffor-stoppad-pa-e4--pa-grund-av-korv/

Uppdaterat: 2016-07-10 10:22
Lås inga trådar.

Kommentarer

Kanske för att möjligheten att lagföra honom för detta är mer eller mindre obefintlig - vad vet jag. Det är ju inte bara att bötfälla nån - det måste ju trots allt finnas nån lag att luta sig emot också. Kan man bli frikänd ifrån mord för att man skyller på varandra så är väl detta eventuella brott ändå relativt trivialt även om man borde kunna kräva mera av en bilförare - och dessutom ett "proffs". Dom gav honom säkert en tillsägelse och det kanske är lika effektivt.

Uppdaterat: 2016-07-10 11:06

Kanske det är som så , att bötfälla finns det inget lagrum för. Däremot om en olycka sker under "vingelfärden" pga korv-ätande,
då kan det troligtvis bli en bot. Ungefär som handhållen mobilpratandes, händer inget så är allt frid och fröjd.

Uppdaterat: 2016-07-10 11:19
Lås inga trådar.

Så kan det absolut vara, Leif. Sen att det är olämpligt att göra sånt som gör att man t ex vinglar över körbanan är ju helt klart. Men de flesta klarar nog att äta korv och köra samtidigt så nån lag med det förbudet är nog knappast aktuell...:)

Uppdaterat: 2016-07-10 11:26

Faller under vårdslöshet i trafik, olycka eller inte.
Men polismannen på gatan kan nog inte utfärda den boten, utan det ska göras förundersökning om brott, erkänner man vid förhör kan undersökaren utfärda böter, annars går det till åklagare, som kan ta det till rätten.
Vårdslöshet i trafik är ju ett brott, det polismannen på plats kan bötfälla är förseelser, mindre fortkörningar,bältesförseelse osv.
Utan olycka blir det knappast nån förundersökning, det finns nog inte personal till det.
Jag har varit där, polismannen på plats tog minnesanteckning, trafikutredare ringde och förhörde.
Efter 3 samtal tog jag böterna, dumt nog.
Tyckte jag kunde överleva 2500 kr, för att slippa tjatet....
När jag erkände, gick det ju till ts som ville dra in lappen, dom friade mig dock, det var en olycka, och utredaren sa att jag borde överklaga boten, han menade att polisen nog övertygat mig att erkänna lite för lätt....
Sms-lagen kom nog till därför, för att förenkla processen, men den innefattar ju elektroniska prylar som telefon och gps, inte korvar och kaffekoppar.....

Uppdaterat: 2016-07-10 11:38

Fast en korv måste man nog få äta om man nu är så väldigt hungrig. Själv brukar jag bara dricka medan jag kör. Inte alkohol alltså utan vatten eller läsk. När jag är hungrig föredrar jag att inte sitta i bilen och äta utan stanna på en bensinmack eller p-plats, beror på vad som ska ätas.

Man kan ju tycka att med tanke på hur lite jobb en taxi chaufför har idag att han kunnat äta medan han satt i den massiva kön av taxibilar. Brukar vara en 200-300 bilar som väntar på körning. Tar bara taxi som har fast pris.

Uppdaterat: 2016-07-10 16:45
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Det finns en lag om vad man får göra bakom ratten. Inte många som vet om det bara, som med resten av trafikregler och lagar numer...

Uppdaterat: 2016-07-11 11:01
It's a very good idea to leave a sinking ship

Är man trött är det ju rekommenderat att få i sig något för att inte somna. Själv brukar jag alltid vänta med att äta min korv, choklad eller hamburgare och dricka tills jag är ute på motorvägen, där är det ju bara att köra rakt...

Uppdaterat: 2016-07-11 12:06
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Äter och dricker aldrig i bilen, stannar hellre på någon fin plats, trevligt fik och utnyttjar tiden för fika att sträcka på benen lite och andas in frisk luft.

Uppdaterat: 2016-07-11 12:40
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Finns inget annat än macken öppen 00.12 när jag åker hem från jobbet, och dom har korv. Dock inga sittplatser

Uppdaterat: 2016-07-13 01:30
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Å andra sidan tar det ju egentligen inte många sekunder att äta upp en korv av vanligt format så nån längre tid av ouppmärksamhet av den orsaken lär det inte vara. Man vill ju trots allt äta VARM korv och inte KALL korv. I så fall är nog hamburgare värre för dom tar klart längre tid att få ner i kistan...:)

Uppdaterat: 2016-07-13 08:42

Har beteendet med att äta under bilkörning ökat i och med diverse hamburger-kedjors "driv in" möjligheter. Jag kan inte minnas att bilförare satt och åt under bilfärd på -60 talet. Numera verkar väldigt många äta, "pilla" med mobilen, och även sett bilförare läsa tidning under bilfärd. Kommer oskicket att eskalera, eller vad tror ni?

Uppdaterat: 2016-07-13 09:07
Lås inga trådar.

Jag äter inte statoilkorv, den kommer från 7eleven, sådetså! ;)

På 60-talet behövdes en helt annan vakenhet för att hålla bilen på vägen ens en gång... I gamle Opel Rekorden från 1960 har jag aldrig nickat till bakom ratten utan alltid varit klarvaken, kör man inte aktivt där är det kört, speciellt krocksäker lär den inte vara... Sen satte jag mig i dåvarande mercan så började jag nicka på en gång... Tyst, stabilt och mjukt...

Uppdaterat: 2016-07-13 09:43
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Har slutat äta i lastbilen, medan jag kör.....
Frun bredde lyxmackor, räksallad, gravlax med sås...
Det blev kladdigt!
Och drive-in funkar icke, trångt med 24 m, och nån jävla bom på 2,5 m höjd.......
Håller med om att dom där uppmuntrar ofoget att äta under färd, varför ska man parkera, när man ändå ska köra från kassan.....
Tror också att ju mer bilarna tar över körandet, ju mer sånt ovidkommande pyssel blir det....
Automatlådor, adaptiva farthållare, styrhjälp........
Inte så att jag är negativ till det, men det ger fler möjligheter.

Uppdaterat: 2016-07-13 10:33

Din styrning verkar som farthållningen på min moppe ,"runkegas"

Uppdaterat: 2016-07-13 23:59

Har inte ätit på Mc Donalds på många många år. Smaklös ointressant fet mat kan man vara utan.

Uppdaterat: 2016-07-14 09:07
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Började mitt bilägande med en Renault Dauphine med svängaxlar bak så på vintern utan nabbdäck,,fanns ej då,,då kunde man inte göra något annat än parera ständiga sladdar, då fick man lära sig att vara sladdhämmare själv, vilket man även på senare tid ibland har haft nytta av,reflexen sitter någonstans i ryggmärgen. Det kanske är en nackdel ibland med all säkerhetsteknik eller så får man väl göra ett korvätarvarningssystem

Uppdaterat: 2016-07-14 10:01

Mcdonaldsmeny xtra allt, och en kraftig undanmanöver, yippee.....

Uppdaterat: 2016-07-14 13:59

Och en del spelar spel när de kör bil. Med katastrofala följder som resultat.
http://www.expressen.se/motor/spelade-pokemon-go--kraschade-in-i-trad/

Uppdaterat: 2016-07-15 11:49
Lås inga trådar.
Leif Larsson skrev:

Och en del spelar spel när de kör bil. Med katastrofala följder som resultat.
http://www.expressen.se/motor/spelade-pokemon-go--kraschade-in-i-trad/

Den stora frågan är ju, fick han tag i Pokémonen han jagade...???

Kanske självkörande bilar inte är så dumt ändå...

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Märkligt att idag har så många så mycket att göra att det behövs självkörande bilar ändå klagar så många på all stress i vardagen. Själv tycker jag att mc och bilkörning är en skön avkoppling från alla "måsten"

Uppdaterat: 2016-07-15 15:57
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Rekommenderar banan eller äpple som hungerdämpare och uppiggare under bilkörning. Man kan faktiskt köra dygnet runt med hjälp av dem. Aldrig sötsaker.

Uppdaterat: 2016-07-15 16:19

Ett problem är väl att många av dagens bilar är lika avkopplande att köra som att sitta hemma i soffan framför tv:n.

Man märker ingen skillnad om man kör i 30 km/h eller 230 km/h så körningen blir helt enkelt odramatiskt tråkig och man letar efter saker att roa sig med istället för att köra bil.

Annat var det med en VW Derby -79 jag hade, den riste och skakade och levde om så fort man kom upp i åtti knyck, inte komfortabelt för fem öre men man höll sig alert bakom ratten.
Att hålla på med annat än just bilkörning med den bilen var inte att tänka på, inte ens lyssna på radion eftersom ljudnivån i kupén i landsvägsfart måste tangerat oljudet vid en tågurspårning...

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Jag äter sällan bakom ratten, men eftersom jag ofta lägger långa stinter upp till Umeå eller till Malmö från kungliga huvudsaken så kan det ibland bli en en-stoppare och ibland helt utan stopp och då är det bra att ha några Loka och lite choklad att tillgå.
Jag gillar inte att äta mat när jag kör långt för då blir jag gärna dåsig. hellre en macka och kaffe om jag stannar och mat när jag kommer fram.
Annars blir det mest att lyssna på musik eller på poddar...

Uppdaterat: 2016-07-25 21:40
*Robban

Ska man vakna till om man börjar bli trött, är tandborstning skitbra, har praktiserat det mer än en gång på långa nattpass ....
Det gnälls på allt vi i lastbilarna gör, skulle jag kört malmö stockholm utan stopp hade det blivit dyrt....

Uppdaterat: 2016-07-25 22:55

Ducce på tal om kör- och vilotider om man kör lastbil, hur fungerar det om det ex. blir stillastående eller nästan stillastående pga en olycka eller liknande och din körtid tar slut?

Uppdaterat: 2016-07-26 10:16
*Robban

Då får jag skriva en roman på en utskrift från färdskrivaren, ta mig till första bästa möjlighet att vila, och hoppas att polisen eller rätten godtar min förklaring om det blir kontroll inom 28 dagar.....
Vid södertäljebron har dom utfärdat undantag, för att så många fastnar hela tiden...
Men att skriva att jag dragit över för att alla rastplatser var fulla funkar bara om polismannen är hygglig, annars menar han bara att jag borde letat tidigare.. .
En trafikolycka är ju force majeure, och kan verifieras... .

Uppdaterat: 2016-07-26 12:32