Nästa artikel
Rosttest: Chevrolet Cruze 1,6 LS (2010)
Rost

Rosttest: Chevrolet Cruze 1,6 LS (2010)

Publicerad 22 juni 2010 (uppdaterad 28 november 2016)

Chevrolet Cruze har kaross i galvaniserad stålplåt. Endast stötsköldarna fram och bak är av plast. Karossen är modernt byggd med få skarvar. Sidorna är helt släta utan skyddande dörrlister, vilket är på gott och ont. Motorhuv, baklucka och dörrar har vissa brister i tätningen av plåtskarvarna, särskilt i svängda hörn.

Bakdörrens dränering sitter dessvärre inte på lägsta punkten. En mindre mängd tvättvatten låg kvar inuti dörren. Dörrar och luckor saknar invändig behandling. Framskärmarna har bra och luftig infästning och är skyddade med en bra plastinnerskärm. Bakskärmens konstruktion är bra och är skyddad av plastinnerskärm.

Stänklappar saknas. Dörrtrösklarnas balkar har nedåtriktad oskyddad skarv och är vaxbehandlade vilket inte övriga balkar är. Det finns ett delvis bristfälligt  ljud- och slitskikt på underredets yttre sidor. Men de flesta skarvar är otätade. Cruze har plasttank med bränslerör i plast men påfyllning i plåt.

Chevrolets rostskyddsgaranti gäller mot genomrostning och ställer krav på rostskyddsinspektion varje år som ska dokumenteras av auktoriserade verkstad.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 6 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Chevrolet Cruze 1,6 LS
Betyg rost: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.