Bild
Nästa artikel
BMW X3.

Rosttest: BMW X3 (2016)

Rost

Gott slitskydd på undersidans öppna ytor, men under sköldarna är det sämre. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 11 sidor.

Karossens olika delar är av stålplåt. Motorhuv och baklucka har välgjorda limskarvar och är rostskyddsbehandlade på insidan. Innerskärmar av filt bak, av filt och plast fram. Samtliga dörrar har välgjord vaxbehandling på insidan. Främre stänkskydd saknas.

Underredet är täckt av sköldar av plast- eller filtmaterial. Gott slitskydd på öppna ytor undertill, dessutom välgjorda skarvar. Under sköldarna är det däremot ont om slitskydd. Längsgående balkar saknar invändig behandling, vilket däremot finns i bakre balkar, även den bakre delen av bakvagnsupphängningen. Rostfri bakre ljuddämpare, men inte själva röret.
 
Rostskyddsgaranti: 12 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

Kommentarer

#1
2016-07-01 15:14

Påminn mig igen varför man betalar mer för en dåligt skyddad skogsmulle än en 5:serie med jättebra rostskydd och påkostad aluminiumkonstruktion?

#2
2016-07-01 15:24

..för att man kan och ändå byter inom (max) tre år så varför bry sig?

#3
2016-07-01 20:06

milkylainen: nu blev jag nyfiken: både 5-serien och X3 har chassi, huvudsakligen av aluminium - vad har 5-serien mer för "påkostad al-konstruktion"?

#4
2016-07-01 20:20

Tjalle: Nej, chassi är verkligen inte till större delen konstruerad av alu. Möjligen främre stötdämpartornen och någon crossmember.
Men i princip är hela X3 stål.
Däremot är större delen av karossen i 5:an är helt i alu medans X3:an är i stål.
Du kan läsa på 5:ans rosttest här i ViB... och kolla bilder på nätet.

http://www.autoindustryinsider.com/wp-content/uploads/2012/02/BMW-F10-BI...

#5
2016-07-05 09:27

Stålklump?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.