Nästa artikel
Rosttest: Audi A4 3,2 FSI Quattro (2008)
Rost

Rosttest: Audi A4 3,2 FSI Quattro (2008)

Publicerad 22 september 2008 (uppdaterad 28 november 2016)

Nya Audi A4 har, till skillnad från Saab, tolv års rostskyddsgaranti (utan krav på efterbehandling). Audi är också bäst rustad för att stå emot rostangrepp på lång sikt.

Hela karossen är av galvaniserad stålplåt och galvlagret är tjockare än hos de flesta konkurrenter. Såväl dörrar som huv och baklucka har väl tätade skarvar och är dessutom invändigt behandlade.

Undertill består skyddet i huvudsak av plastsköldar som ersätter ett konventionellt slitskydd. De flesta, men inte alla, skarvar innanför plasten är tätade. Balkarna under bilen har skyddande vax inuti och skärmkanterna bak har en bra konstruktion. Men en miss är att innerskärmarna är gjorda i fuktsamlande filtmaterial. Dessutom saknas stänklappar.

Bränsletanken är av plast och fram-/bakvagn skyddas nästan helt av plastsköldar. Att roskskydda med plastsköldar i stället för rostskyddsmedel innebär risk för att smuts, saltslask och småstenar letar sig in under sköldarna. Det kan med tiden orsaka rostangrepp.

Audis goda konstruktion och höga kvalitet på galvaniseringen innebär ändå att nya A4 behåller samma betyg, en fyra, som den förra modellen fick när den granskades.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.