Bild
Nästa artikel
Linsen sitter illa till för smuts, men även med putsad lins saknas bild.

Långtest: Kameror en bristvara

Långtest

Det är strykande åtgång på backkameror hos de sydkoreanska biltillverkarna Kia och Hyundai. För fjärde gången på bara drygt tre år har vi tvingats reklamera strejkande kameror, två var för Kia och Hyundai.

Senast försvann bilden för Kia Cee´d och då hade ändå en kamera, om än en begagnad sådan, monterats in för drygt ett år sedan.

Från verkstaden fick vi uppgifter på att det finns beställningar på drygt 100 kameror och att det ännu inte finns några i lager på hemmaplan. Egentligen är det ingen större fara, larmsignalerna vid backning  fungerar trots allt. Hos verkstaden återställdes också inställningen av de invikbara backspeglarna. Under vintertid med isbildning och saltpåverkan finns alltid risker med trögstartade funktioner och motorerna till speglarna. Funktionen kan då stängas av.

Nyligen blev vi också strömlösa efter förarslarv. Automatljusläget på blinkersen hade hamnat i halvljusläge över natten.
Ryckningarna från motorn som besvärat oss under en tid har i stort sett upphört. Felsökningarna hos Kia-verkstaden gav inga indikationer, inte heller med bränslefiltret.

Kommentarer

#1
2015-04-24 08:16

Inga problem med kameran på frugans Ceed än efter snart 8000mil..........peppar peppar.
Inga problem heller med ryckningar, trögstartad bil eller bränslefilter problem.......än. Mycket säkert beroende på var man tankar osv.

#2
2015-04-24 08:46

Hur kan en modern bil ha halvljuset på en hel natt? Det känns lite som Amazon tiden.

#3
2015-04-24 12:37

Det är väl bättre att folk lär sig att backa, utan kamera. Använder man kameran så glömmer man bort hur man backar utan den och ”vips” är kameran sönder och man kan inte backa. Bättre utan, således.

Samma sak med t ex autobroms. Bättre att vänja sig vid att vara uppmärksam för plötsligt fungerar inte autobromsen längre och ”vips” medan Tant Agda skickar textmeddelande (”dyker något upp så bromsar ju bilen själv”) så kör hon på något. Bättre utan, således.

Så skippa allt elektroniskt bling bling. Det går bara sönder, kostar pengar och ger upphov till falsk trygghet och brist på kunskap. Bättre utan, således.

Satsa pengarna på rostskydd istället, så att bilarna håller. Det är rent sjukt i dagens miljösamhälle att det tillåts att man tillverkar fordon på flera ton (med allt vad det innebär i energikostnader), bara för att låta dem rosta sönder efter tio år.

#4
2015-04-24 12:49

Detta med kamerorna är ingen nyhet,snart har de väl ändå lyckats designa en kamera som håller.
?årsgarantin räddar i just ? år,sedan kostar väl varje byte ca 6000?

#5
2015-04-24 13:36

Vi har inte haft några problem med kameran i vår i30. Fungerar utmärkt.

#7
2015-04-24 19:38

Tog bort dubbelposten Gäsp. Kia är inget jag har funderat på vid bilbyte.

#8
2015-04-24 21:57

Replik till Gäsp. Hyundai/Kia har ingenting med Japan att göra! Kan vara bra att ha lite grundkunskap, innan man skriver..

#9
2015-04-25 11:12

Är ingen sydkoreankramare men däremot lite realist emellanåt ;-)
Tror knappast det är Kia/Hyundai som producerar dessa kameror utan dessa köps in från tredjepart som möter de krav som tillverkaren ställer (där sannolikt BILLIGT är en parameter som väger tungt).
Det räcker ju att denna tredjepartstillverkare producerat en dålig batch på låt oss säga, 10 000 enheter som skeppas till Kia/Hyundai för att det ska bli ett stort problem.

Visst är kvalitetskontroll viktigt, men en tillverkare kan ju inte kontrollera allt, och framförallt inte ett fel som detta som inträffar efter en tid.
Kanske har Kia valt vägen att ha bra garantier för att kompensera för något billigare komponenter och snabb produktion, vad vet jag.
Hursomhelst så är det ju skönt att kunna få detta åtgärdat på garanti.

#10
2015-04-25 12:04

Gäsp 2015-04-24 19:31
Vete fan saabnisse ..
Nu har vi läst till förbannelse att än 9-5 än det ena - än det andra - och något så löjligt som i40 (sorry Shogun) .. Nu kör även du på något omöjligt mantra nisse-lilla .. Mondeo är ett GM koncept som aldrig kommer att slå i Sverige .. Mondeo har inte en gnutta av chans mot V70 och Passat ..
Och vet du - Jag vet varför :-)

Inte ett rätt här heller............"Mondeo är ett GM koncept som aldrig kommer att slå i Sverige" Man kan tydligen inte skilja på GM och Ford, och i denna tråden skilja på Kia/Hyundai om det är japanskt eller koreansk..........

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.